Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ιώσεις

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: τι προσφέρουν στον οργανισμό!

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: τι προσφέρουν στον οργανισμό!

Πως τα δαμάσκηνα συμβάλλουν φυσικά κατά του καρκίνου παχέος εντέρου, του διαβήτη και των καρδιακών προβλημάτων. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και παρέχει σπάνια οφέλη για την υγεία, όπως σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Όταν καταναλώνονται συχνά, αλλά με μέτρο, τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη των ΗΠΑ, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη σε ζώα (αρουραίους), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν με αποξηραμένα δαμάσκηνα είχαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο, γνωστά ως Bacteroidetes και Firmicutes. Επίσης παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των προ-καρκινικών αλλοιώσεων, που αποτελούν ένδειξη για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

“Από την μελέτη αυτή ήμασταν σε θέση να συμπεράνουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται να ενισχύουν την καλή μικροχλωρίδα και τον μικροβιακό μεταβολισμού σε όλο το παχύ έντερο, κάτι που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης προ-καρκινικών βλαβών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη του 2005 ομοίως αποκάλυψε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα “αλλάζουν με θετικό τρόπο τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου” σε αρουραίους, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες.

Άλλοι σημαντικοί λόγοι για να τρώτε δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη.

Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό, λέγεται ότι δρα ως “ένα καλό μέσο για την παραγωγή των επιθυμητών εντερικών μικροοργανισμών” και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε ίνες και σορβιτόλη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, χαρακτηρίζει τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ως την “επιτομή των λειτουργικών τροφίμων”, επειδή:

Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (6,1 g / 100 g)

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων (184 mg / 100 g), κυρίως νεοχλωρογενικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην καθαρτική δράση και την καθυστέρηση απορρόφησης της γλυκόζης.

Έχουν φαινολικές ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) μπορεί συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι σημαντική πηγή βορίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα (100 g) ικανοποιεί την ημερήσια ανάγκη για βόριο (2 έως 3 mg). Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition αναφέρει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην μείωση όχι μόνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, που πλήττουν σήμερα τον αναπτυγμένο κόσμο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι τα δαμάσκηνα:

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σορβιτόλης, κινικού και χλωρογενικού οξέος, βιταμίνης Κ1, βορίου, χαλκού και καλίου. Η συνεργατική δράση αυτών και άλλων ενώσεων, που επίσης υπάρχουν στα δαμάσκηνα σε μικρότερες ποσότητες, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Ένα σνακ με αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσει την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο κοροναϊός είναι πιο μολυσματικός από τον SARS

Πώς και γιατί μας μολύνουν οι ιοί όπως ο κοροναϊός – Τι σχέση έχει το… σαπούνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιά είναι τελικά η μέση περίοδος επώασης του κοροναϊού;

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού. Αυτό υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα στην Κίνα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα […]

Ποιες συνθήκες τροφοδοτούν τη μετάδοση του ιού της γρίπης

Οι ερευνητές του Yale έχουν εντοπίσει έναν βασικό λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από τη γρίπη κατά τους χειμερινούς μήνες: η χαμηλή υγρασία. Ενώ οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία προάγουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης, δεν είναι καλά κατανοητή η επίδραση της […]

«Συναγερμός» για τη γρίπη στην Κρήτη: Νοσούν 2.000 μαθητές

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η γρίπη σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς της Κρήτης, με την Περιφέρεια να αποκαλύπτει ότι από τη γρίπη νοσούν σήμερα 2.000 παιδιά. Την ίδια στιγμή, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της μεγαλονήσου κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις, τονίζοντας ότι κάθε φαρμακείο έχει, κατά μέσο όρο, μόλις 5 αντιγριπικά εμβόλια. Σύμφωνα με τα όσα […]

Επισημάνσεις του λοιμωξιολόγου καθηγητή κ. Τσιόδρα για το εμβόλιο γρίπης

Για τον ιό της γρίπης και τα μέτρα προστασίας μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ υπολείπεται στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών από άλλες χρονιές. Διετέθησαν περισσότερες από 2 εκατ. δόσεις, που σημαίνει […]

Oδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης

Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από έντονη ανησυχία καθώς ο ιός της γρίπης κάνει έντονη την εμφάνιση και την εκδήλωσή του. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης καταγράφηκαν 128 δείγματα θετικά για τον ιό της γρίπης τύπου Α, εκ των οποίων τα 108 άνηκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Παρόλο […]

Πρέπει να εμβολιάζονται όσοι έχουν αυτοάνοσα;

Καθώς το σώμα βάλλεται από αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε εποχιακές ιώσεις π.χ. τους κοινά γνωστούς ιούς της γρίπης. Έτσι συχνά εγείρεται το ερώτημα, αν τελικά το αντιγριπικό εμβόλιο θα μπορούσε να προστατέψει το άτομο από αυτές τις ιώσεις. Τα εμβόλια συγκαταλέγονται στους ελάχιστους τρόπους προστασίας και πρόληψης κατά των ιώσεων. […]

Ιοί και τα μικρόβια αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος;

Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ανεβασμένη χοληστερόλη αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τι ισχύει όμως όταν αρρωστήσει κάποιος; Μπορούν οι ιοί και τα μικρόβια να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού; Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, μπορούν. Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από μητρώο ασθενών που παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια σε τέσσερις […]

Επίμονα συμπτώματα γρίπης: τι κρύβεται;

Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν, μπορεί να έχετε κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε. Οι γιατροί εξηγούν τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα επίμονο κρυολόγημα. Εδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ευκολότερο να κολλήσετε κάποιον ιό, να τον καταπολεμήσετε και ύστερα να εκτεθείτε σε έναν εντελώς νέο ιό. Ο νέος ιός και […]

Close Icon