Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γαστρεντερίτιδα

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές επισκέψεις, είναι βέβαιον πως έχουν συμβάλει δραστικά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν γαστρεντερίτιδες.

Οι γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετο και μερικές φορές πυρετό. Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα και χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

  1. Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νορο-ιοί, οι ροτα-ιοί και οι αδενο-ιοί. Οι νορο-ιοί αποτελούν το πλέον συχνό αίτιο οξείας γαστρεντερίτιδας στις ανεπτυγμένες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού και οι ροτα-ιοί σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

2.Τι προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν ιογενή γαστρεντερίτιδα, όπως είναι οι νορο-ιοί, ροτα-ιοί, αδενο-ιοί, σαπο-ιοί και αστρο-ιοί. Οι ιοί αυτοί μολύνουν μόνο τους ανθρώπους και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

  1. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (καρκινοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:

Τήρηση κανόνων υγιεινής:

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό: α) Μετά τη χρήση της τουαλέτας, β) Μετά την αλλαγή πάνας, γ) Αφότου έρθει κανείς σε επαφή με κάποιον, που έχει διάρροια ή κάνει εμετό, δ) Μετά την κολύμβηση, καθώς και στ) Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων. Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. o Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. o Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, σεντονιών, εσωρούχων, πετσετών κ.ά.). o Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα. o Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού (δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):

Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα. Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα. Αν υπάρχει η υποψία ότι κάποιο τρόφιμο θα μπορούσε να είναι μολυσμένο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται.

Λήψη προφυλάξεων κατά τη διάρκεια ταξιδιού, σε χώρες υψηλού κινδύνου:

o Κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού (επειδή τα παγάκια μπορεί να γίνουν από μολυσμένο νερό, καλό είναι να αποφεύγονται).

o Χρήση εμφιαλωμένου νερού και για το βούρτσισμα των δοντιών. Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων (κρέας, ψάρια/οστρακοειδή, φρούτα που δεν ξεφλουδίζονται, λαχανικά κ.ά.).

o Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που πωλούνται σε υπαίθριες αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτική συνταγή αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Ο ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους. Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν και άλλες […]

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί νόσο του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γατροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο κατά την στιγμή της διέλευσης της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Λειτουργεί προστατευτικά καθώς δεν επιτρέπει […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το […]

Ρυθμιστικός παράγοντας για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με μια νόσο του πεπτικού συστήματος γνωστή ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία επηρεάζει περίπου το 9-23% των ανθρώπων σε όλο […]

Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών

Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες. Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. […]

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό. Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων. Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά […]

Σε τι διαφέρει η τροφική δηλητηρίαση από τη γαστρεντερίτιδα

Όταν μας ταλαιπωρούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή αν ευθύνεται κάτι που φάγαμε. Με μια πρώτη ματιά, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν πολύ, όμως για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά την αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση συνδέονται, αφού […]

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ απομόνωσαν για πρώτη φορά σε οστά εμβρύων και ενηλίκων ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε οστά, χόνδρο και άλλους ιστούς του σκελετού. Έως τώρα αυτό είχε καταστεί εφικτό μόνο σε τρωκτικά. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες θεραπευτικές δυνατότητες σε παθήσεις και τραύματα που αφορούν τον σκελετό, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, […]

Close Icon