Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γαστρεντερίτιδα

Οι Έλληνες αψηφούν τη διαγνωστική αξία της κολονοσκόπησης

Οι Έλληνες αψηφούν τη διαγνωστική αξία της κολονοσκόπησης

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αυξητική τάση και είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος, μετά απ’ αυτόν του πνεύμονα, στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, η πρόληψη έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες για προληπτικό έλεγχο να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις.

Οι Έλληνες αποφεύγουν την κολονοσκόπηση, παρά την υψηλή διαγνωστική της αξία, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου με θέμα «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση & Διαχείριση – Ένα αλφαβητάρι Για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ομιλητές, η ανάγκη για πρόληψη της νόσου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αφού το κόστος αντιμετώπισης της ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιδιωτικός τομέας) τα 70 εκ ευρώ κατ’ έτος. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, παρότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του, όπως η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα εμφανίσει τη νόσο, εκτός από πολύ ειδικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, τα τελευταία χρόνια οι πολύποδες που είναι η προκαρκινική κατάσταση για την πλειονότητα των καρκίνων στο παχύ έντερο, τείνουν να εμφανίζονται σε όλο και νεότερους ανθρώπους και γι’ αυτό οι συστάσεις για διενέργεια εξετάσεων από τα 50 είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Όταν όμως πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation, βάζει στους παράγοντες κινδύνου και το στρες, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, λόγω της ροπής που προκαλεί προς ορισμένες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή. «Πρέπει λοιπόν να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Σωτήριος Γεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η εξέταση που πραγματικά σώζει ζωές είναι η κολονοσκόπηση».

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας μόνο μέσω της κολονοσκόπησης μπορούν να ανιχνευθούν, οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή αρκεί να εκτελείται από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνεται η δυνατότητα εξέτασης όλου του παχέος εντέρου και λήψης δειγμάτων για βιοψία, καθώς και το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανεξέταση (5-10 έτη). Μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης είναι εφικτή η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία, η οποία την καθιστά εξέταση αιχμής στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πέραν των προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών (και κατά την κρίση του γιατρού έως τα 85), στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθούν και η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών, όπως τόνισαν οι ομιλητές.  Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και γιαούρτι, αλλά και η συστηματική άσκηση, είναι τακτικές που μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος επίσης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αποφυγή της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτική συνταγή αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Ο ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους. Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν και άλλες […]

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί νόσο του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γατροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο κατά την στιγμή της διέλευσης της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Λειτουργεί προστατευτικά καθώς δεν επιτρέπει […]

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το […]

Ρυθμιστικός παράγοντας για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με μια νόσο του πεπτικού συστήματος γνωστή ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία επηρεάζει περίπου το 9-23% των ανθρώπων σε όλο […]

Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών

Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες. Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. […]

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό. Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων. Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά […]

Σε τι διαφέρει η τροφική δηλητηρίαση από τη γαστρεντερίτιδα

Όταν μας ταλαιπωρούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή αν ευθύνεται κάτι που φάγαμε. Με μια πρώτη ματιά, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν πολύ, όμως για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά την αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση συνδέονται, αφού […]

Close Icon