Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστήμιο Tufts: Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

Πανεπιστήμιο Tufts: Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι εγκέφαλοι με περισσότερη βιταμίνη D λειτουργούν καλύτερα

"Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις".



Πανεπιστήμιο Tufts: Υπολογίζεται ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Για να βρεθούν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άνοια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ολοκλήρωσαν την πρώτη μελέτη που εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό, συγκεκριμένα σε ενήλικες που έπασχαν από διαφορετικούς ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης. Διαπίστωσαν ότι τα μέλη αυτής της ομάδας με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλό τους είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο περιοδικό ‘Αλτσχάιμερ & Άνοια’ (Alzheimer’s & Dementia).


“Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοσες”, δήλωσε η επικεφαλής και αντίστοιχη συγγραφέας Sarah Booth, διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) στο Tufts και επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας βιταμίνης Κ του HNRCA. Η βιταμίνη D υποστηρίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών αποκρίσεων και της διατήρησης υγιών οστών. Οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα ροφήματα (όπως γάλα ή χυμό πορτοκαλιού)- η σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως παρέχει επίσης μια δόση βιταμίνης D. “Πολλές μελέτες έχουν εμπλέξει διατροφικούς παράγοντες στη γνωστική απόδοση ή λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελετών για τη βιταμίνη D, αλλά όλες βασίζονται είτε σε διατροφικές προσλήψεις είτε σε μετρήσεις της βιταμίνης D στο αίμα”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kyla Shea, επιστήμονας της ομάδας για τη βιταμίνη Κ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Friedman της Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts. “Θέλαμε να μάθουμε αν η βιταμίνη D υπάρχει ακόμη και στον εγκέφαλο, και αν υπάρχει, πώς αυτές οι συγκεντρώσεις συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση”.

Οι Booth, Shea και η ομάδα τους εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 209 συμμετέχοντες στο Rush Memory and Aging Project, μια μακροχρόνια μελέτη της νόσου Αλτσχάιμερ που ξεκίνησε το 1997. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, ηλικιωμένων ατόμων χωρίς ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης, καθώς γερνούσαν, και ανέλυσαν τις ανωμαλίες στον εγκεφαλικό ιστό τους μετά τον θάνατό τους. Στη μελέτη του Tufts, οι ερευνητές εξέτασαν τη βιταμίνη D σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου -δύο που σχετίζονται με αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μία που σχετίζεται με μορφές άνοιας που συνδέονται με τη ροή του αίματος και μία περιοχή χωρίς καμία γνωστή συσχέτιση με τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την αγγειακή νόσο. Διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ήταν όντως παρούσα στον εγκεφαλικό ιστό και ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και στις τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου συσχετίζονταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο δεν συσχετίστηκαν με κανέναν από τους φυσιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο που μελετήθηκε, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης αμυλοειδούς πλάκας, της νόσου των σωμάτων Lewy ή ενδείξεων χρόνιων ή μικροσκοπικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς ακριβώς η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

“Η άνοια είναι πολυπαραγοντική και πολλοί από τους παθολογικούς μηχανισμούς που την διέπουν δεν έχουν χαρακτηριστεί καλά”, λέει η Shea. “Η βιταμίνη D θα μπορούσε να σχετίζεται με αποτελέσματα που δεν εξετάσαμε ακόμη, αλλά σκοπεύουμε να μελετήσουμε στο μέλλον”. Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό ότι διαφέρει μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών πληθυσμών και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην αρχική κοόρτη του Rush ήταν λευκοί. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επακόλουθες μελέτες χρησιμοποιώντας μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων για να εξετάσουν άλλες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση. Ελπίζουν ότι το έργο τους θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η βιταμίνη D στην αποτροπή της άνοιας. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D ως προληπτικό μέτρο. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D είναι 600 IU για άτομα ηλικίας 1-70 ετών και 800 IU για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο πτώσης. “Γνωρίζουμε πλέον ότι η βιταμίνη D υπάρχει σε λογικές ποσότητες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και φαίνεται να συσχετίζεται με μικρότερη έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας”, λέει η Shea. “Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε τη νευροπαθολογία με την οποία συνδέεται η βιταμίνη D στον εγκέφαλο πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μελλοντικές παρεμβάσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βιταμίνες που στηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Πώς να ανακάμψετε από εργασιακή εξάντληση

Ποια τρόφιμα “θρέφουν” τον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την οστική υγεία

Οστεοπόρωση: Με την πάροδο των χρόνων, η διατήρηση της υγείας των οστών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την αποφυγή καταγμάτων, οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Οικιακές ευθύνες: Μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση και την ερωτική διάθεση;

Οικιακές ευθύνες: Τα οικιακά καθήκοντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντική πηγή άγχους, ειδικά όταν συσσωρεύονται ή όταν δεν μοιράζονται εξίσου.

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Γνωστική εφεδρεία: Η εκπαίδευση βοηθά τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει τη γήρανση και την άνοια;

Γνωστική εφεδρεία: Η έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας καθώς τα άτομα γερνούν.

Κρασί ή μπύρα: Ποιο ποτό επηρεάζει λιγότερο τη σεξουαλική απόδοση;

Κρασί ή μπύρα: Η κατανάλωση αλκοόλ, είτε πρόκειται για κρασί είτε για μπύρα, έχει διαφορετικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία, ανάλογα με το ποτό και την ποσότητα που καταναλώνεται.

Close Icon