Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Paleo Διατροφή: Πρέπει πραγματικά να φιλοδοξούμε να τρώμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων;

Paleo Διατροφή: Πρέπει πραγματικά να φιλοδοξούμε να τρώμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων;

"Ένας από τους λόγους που οι πρόγονοί μας ήταν τόσο "υγιείς" είναι ότι δεν πήγαιναν σε ένα κατάστημα για να πάρουν το φαγητό τους. Έβγαιναν περπατώντας, κυνηγούσαν και μάζευαν. Η ενέργεια που ξόδευαν μόνο για να πάρουν το φαγητό τους ήταν μέρος του οφέλους για την υγεία », λέει η Ντόρεϊ. "Δεν κάθονταν όλη μέρα. Και αυτό είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος της ιστορίας που παραβλέπεται όλη την ώρα."



Paleo Διατροφή: Οι «προγονικές» δίαιτες όπως η δίαιτα paleo είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Αυστραλία, αλλά οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο UNSW Sydney και το Αυστραλιανό Μουσείο έχουν ερωτήσεις. Τι συμβαίνει όταν βγάζετε έναν άνθρωπο των σπηλαίων από τη σπηλιά και τον βυθίζετε σε ένα φαστ φουντ; Μερικοί επιστήμονες λένε ότι ζούμε αυτό το πείραμα σε όλη τη σύγχρονη κοινωνία. Εξελιχθήκαμε για να τρώμε μια δίαιτα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατά την παλαιολιθική εποχή, μια περίοδο από περίπου 2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν έως περίπου το 10.000 π.Χ. Το σώμα μας δεν έχει ακόμη συνηθίσει σε εκτρεφόμενα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, φραγμένες αρτηρίες και διαβήτης τύπου 2.


Αυτή η ιδέα τροφοδοτεί την τρέχουσα τρέλα για τις προγονικές δίαιτες, ενθαρρύνοντάς μας να επαναλάβουμε τις διατροφικές επιλογές των προϊστορικών προγόνων μας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Η δίαιτα paleo είναι η πιο δημοφιλής παραλλαγή σε μια έρευνα του 2022 από το Finder, το 8% των Αυστραλών ανέφεραν ότι σχεδίαζαν να τη δοκιμάσουν. “Πιστεύω ότι η δίαιτα paleo είναι μια δημοφιλής τάση στις μέρες μας λόγω της υψηλής επικράτησης των επεξεργασμένων τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι τη βλέπουν ως μια ανθυγιεινή επιλογή και έτσι θέλουν να τρώνε λιγότερο επεξεργασμένα πράγματα”, λέει ο Lachlan Hart, ο οποίος αναλαμβάνει το διδακτορικό του. .ΡΕ. στην παλαιοντολογία σπονδυλωτών στο UNSW Science και στο Αυστραλιανό Μουσείο. Οι προγονικές δίαιτες συνιστούν συνήθως άφθονα άπαχα κρέατα, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά και αποφυγή δημητριακών και επεξεργασμένων τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά επιτρέπεται μόνο εάν είναι ωμά – όχι παστεριωμένα ή επεξεργασμένα με άλλο τρόπο. “Κατά κάποιο τρόπο, οι λεγόμενες πρωταρχικές ή προγονικές δίαιτες δεν μοιάζουν με τις Αυστραλιανές Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές. Συνιστούν τον περιορισμό των διακριτικών τροφίμων όπως μπισκότα, κέικ, αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά, επεξεργασμένα κρέατα και άλλα επεξεργασμένα είδη”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Sara Grafenauer. , ο οποίος είναι Διαπιστευμένος Διαιτολόγος και ερευνητής στο UNSW Medicine & Health. “Αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις πρωταρχικές δίαιτες που οι άνθρωποι μπορεί να μην ακολουθούν.” Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν την υπόθεση της προγονικής δίαιτας. Πώς έτρωγαν πραγματικά οι άνθρωποι κατά την Παλαιολιθική εποχή; Και είναι ωφέλιμο για εμάς το να επαναλαμβάνουμε αυτές τις δίαιτες;

Αποκωδικοποίηση αρχαίων διαιτών

Ο Χαρτ λέει ότι οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν πολλά για τους αρχαίους ανθρώπους από τα απολιθώματα και τα αρχαιολογικά αρχεία. Η ανάλυση των ανθρώπινων υπολειμμάτων, καθώς και των εργαλείων και των αντικειμένων γύρω τους, μπορεί να αποκαλύψει ιδέες για τη διατροφή και την υγεία τους. «Υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ανθρώπινης διατροφής που μπορούμε να δούμε στα απολιθώματα και τα αρχαιολογικά αρχεία. Αυτό περιλαμβάνει εργαλεία που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για φαγητό, οστά ζώων με σημάδια από αυτά τα εργαλεία (ως απόδειξη κρεοπωλείου), μικροενδύματα σε δόντια ανθρωποειδών και ιχνοστοιχεία (ισότοπα) που υπάρχουν στο σμάλτο των δοντιών και αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου, που θα υποδεικνύουν δίαιτα», λέει ο Χαρτ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Fran Dorey, την Επικεφαλής Εκθέσεων στο Αυστραλιανό Μουσείο, υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τη διατροφή των προγόνων. “Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις στο μουσείο – οι άνθρωποι μας ζητούν να εξηγήσουμε τι είναι η δίαιτα paleo από αρχαιολογική άποψη. Και συναντάμε πολλές βασικές παρανοήσεις”, λέει η Dorey, η οποία έχει πτυχίο τεχνών (Honors) στην αρχαιολογία και παλαιοντολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Διαφορετικές πηγές τροφίμων «Δεν υπάρχει παλαιολιθική δίαιτα», λέει ο Dorey. “Πρώτα από όλα, η Παλαιολιθική καλύπτει μια περίοδο εκατομμυρίων ετών. Και η ανθρώπινη διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν απίστευτα διαφορετική, ανάλογα με το πού ζούσαν, την εποχή του χρόνου και το τι ήταν διαθέσιμο.” Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι απεικονίζουν τη διατροφή ενός ανθρώπου των σπηλαίων, σκέφτονται το κρέας και τα ζωικά προϊόντα (συχνά ωμά), με περιορισμένα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, μερικές φορές. «Υπήρχαν κάποιες ομάδες όπου το κόκκινο κρέας ήταν ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής τους, συνήθως εκείνες που ήταν μακριά από τους ωκεανούς χωρίς πρόσβαση σε ψάρια και άλλα θαλασσινά… Αλλά άλλαζε από εποχή σε εποχή. Ίσως η δίαιτα ήταν 70% κρέας σε ένα στάδιο με τα ζώα μεταναστεύουν στην περιοχή και στη συνέχεια πέφτει στο 20% σε άλλες εποχές του χρόνου», λέει ο Dorey.

Ασφάλεια τροφίμων Ορισμένες προγονικές δίαιτες συνιστούν την κατανάλωση ωμού κρέατος και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών, τα οποία μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με την Grafenauer. “Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά δεν είναι κάτι που ο κανονικός καταναλωτής μπορεί απλώς να πάει στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσει. Τα γαλακτοκομικά μας είναι παστεριωμένα για να μας προστατεύουν από τα πιθανά βακτήρια”, λέει ο Grafenauer. “Ως επιστήμονες τροφίμων και διαιτολόγοι, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να καταναλωθούν και να είναι ασφαλή… Αυτό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όταν οι άνθρωποι των σπηλαίων έτρωγαν ωμές τροφές, μερικές φορές τους αρρωστούσαν πολύ.” Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό της διατροφής των προγόνων είναι το συκώτι, το οποίο είναι πυκνό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, το συκώτι μπορεί επίσης να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό μας. Εάν έχουμε υπερβολική ποσότητα στη διατροφή μας, για παράδειγμα τρώγοντας πολύ συκώτι, δεν μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε από αυτήν. Και πάρα πολύ βιταμίνη Α μπορεί να σε αρρωστήσει αρκετά», λέει ο Grafenauer.

Σώματα εξελισσόμενα Σύμφωνα με τον Dorey, τα σώματά μας δεν πάγωσαν στον χρόνο στο τέλος της Παλαιολιθικής περιόδου. Το σώμα μας εξελίσσεται μαζί με τον τρόπο ζωής μας που αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός τροφών “εκτροφής” όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. “Γενετικά, δεν είμαστε ίδιοι με τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός γενετικών μεταλλάξεων που έχουν συμβεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, και πολλές από αυτές σχετίζονται με την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε το γάλα και το σιτάρι”, λέει ο Dorey. . «Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες τοποθεσίες οι άνθρωποι κατανάλωναν γάλα και σιτάρι, καθώς και άλλα δημητριακά, σε σημαντικές ποσότητες, ακόμη και κατά τη νεολιθική περίοδο, πριν η γεωργία γίνει πρότυπο». Τα δημητριακά όχι μόνον μπορούν να αφομοιωθούν από τους σύγχρονους ανθρώπους αλλά μπορούν επίσης να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. «Οι προγονικές δίαιτες αποθαρρύνουν τα δημητριακά ανεξάρτητα από την ποιότητά τους… Αλλά η έρευνά μου δείχνει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει ο Grafenauer. “Έχουμε κάνει επίσης άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων, ιδιαίτερα του καρκίνου του εντέρου… Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να διεγείρουν την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έντερο και να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρκινογόνου δραστηριότητας.” Λείπει ένα κομμάτι από το παζλ Οι λάτρεις της προγονικής δίαιτας είναι προσηλωμένοι στο φαγητό — αλλά αυτή είναι μόνο μια πτυχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. “Ένας από τους λόγους που οι πρόγονοί μας ήταν τόσο “υγιείς” είναι ότι δεν πήγαιναν σε ένα κατάστημα για να πάρουν το φαγητό τους. Έβγαιναν περπατώντας, κυνηγούσαν και μάζευαν. Η ενέργεια που ξόδευαν μόνο για να πάρουν το φαγητό τους ήταν μέρος του οφέλους για την υγεία », λέει η Ντόρεϊ. “Δεν κάθονταν όλη μέρα. Και αυτό είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος της ιστορίας που παραβλέπεται όλη την ώρα.” Ίσως οι γκουρού της υγείας και της φυσικής κατάστασης τελικά πιάσουν και προσπαθήσουν να ασκηθούν σαν άνθρωποι κατά την παλαιολιθική εποχή. CrossFit με θέμα τον Caveman, κανείς;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη δίαιτα Paleo στο παρελθόν - Πρόσφατες μελέτες απέτυχαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της

Δίαιτα Paleo : η νέα τάση στο αδυνάτισμα

Μάθε τι είναι η Fad Diet & απόφυγε την!

Low carb vs Low fat: Ποια διατροφή βοηθά περισσότερο την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon