Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: Έκθεση για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα

Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: Έκθεση για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα

Εξάλλου η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO αναφέρεται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αν και υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της θα είναι περιορισμένες, αν για παράδειγμα το κρέας αντικατασταθεί από την κατανάλωση λαχανικών από θερμοκήπια ή φρούτα εκτός εποχής που μεταφέρονται με αεροπλάνα.


Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι επιπτώσεις της στο κλίμα θα επιδεινωθούν, αν δεν ληφθούν μέτρα καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση σε κρέας, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO προτείνει κυρίως την αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής, την αλλαγή στη διατροφή των ζώων και τη βελτίωση της υγείας τους. Επίσης, κάνει λόγο για μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες ως ενδεχόμενο, το οποίο όμως θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO χρησιμοποίησε το 2015 ως έτος αναφοράς, όταν παράχθηκαν 810 εκατ. τόνοι γάλακτος, 78 εκατ. τόνοι αυγών και 330 εκατ. τόνοι κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση. Η διαδικασία από την παραγωγή των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα μέχρι αυτά να φτάσουν το κατάστημα προκάλεσε την έκλυση 6,2 γιγατόνων ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO να υπολογίζει την παραγωγή μεθανίου, πρωτοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα. Τα https://www.healthweb.gr/nea-ygeias/diatrofi/kreas-katanalosi-i-syzitisi-fountonei-kathos-i-kreatofagia-ftanei-se-neo-xamilo-epipedo-sti-germaniaβοοειδή ευθύνονται για τις περισσότερες εκλύσεις  (62%), ενώ ακολουθούν τα γουρούνια (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και τέλος τα αρνιά και τα κατσίκια (7%). Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%), μπροστά από το γάλα (30%) και τα αυγά (3%). Οι εκπομπές που συνδέονται άμεσα με την εκτροφή των ζώων αποτελούν το 60% του συνόλου.

Διατροφή, υγεία

Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί με την αύξηση του πλούτου και την αστικοποίηση, όμως, η ανησυχία για το κλίμα, για την υγεία και την ευημερία των ζώων ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση, σημειώνει η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO. Αλλά μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού της Γης και της μέσης ζήτησης σε κρέας ανά κάτοικο, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αναμένεται να ενισχυθεί κατά 21% από το 2020 ως το 2050, εκτιμά η Οργάνωση. Προκειμένου να απαντηθεί αυτή η τάση χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων εκτροφής η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO κάνει διάφορες συστάσεις για την παραγωγή, αλλά και την κατανάλωση. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO, είναι να ενισχυθεί η παραγωγή στο σύνολο της αλυσίδας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα διάφορες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες ή μειώνοντας την ηλικία σφαγής των ζώων. Σημαντική είναι και η διατροφή των ζώων, όπως και η βελτίωση της υγείας τους η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη παραγωγικότητα αλλά και θα μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας. Εξάλλου η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO αναφέρεται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αν και υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της θα είναι περιορισμένες, αν για παράδειγμα το κρέας αντικατασταθεί από την κατανάλωση λαχανικών από θερμοκήπια ή φρούτα εκτός εποχής που μεταφέρονται με αεροπλάνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η διατροφή μας επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή;

Ο ρόλος της μικροβιακής βιοτεχνολογίας στην κλιματική αλλαγή

Τι θα "έκοβαν" νωρίτερα οι Βρετανοί; Το κρέας ή τα γαλακτοκομικά;

Η συζήτηση φουντώνει καθώς η κρεατοφαγία φτάνει σε νέο χαμηλό επίπεδο στη Γερμανία

Πώς ο βιγκανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;

Η κυτταρική κτηνοτροφία είναι το μέλλον της διατροφής;

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλλεργικός Πονοκέφαλος: 8 Σημάδια πως ο πονοκέφαλος σας είναι αλλεργικός

Αλλεργικός Πονοκέφαλος: Οι πονοκέφαλοι έχουν πολλές αιτίες – από την ένταση και την αφυδάτωση μέχρι την ημικρανία. Ωστόσο, ένας τύπος που συχνά παραβλέπεται είναι ο αλλεργικός πονοκέφαλος. Προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Παιχνίδι προσποίηση: Διαρκή αποτελέσματα του προσποιητικού παιχνιδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία 

Παιχνίδι προσποίηση: Τα παιδιά αναπτύσσουν σενάρια και χαρακτήρες, επινοούν ιστορίες και δημιουργούν κόσμους που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους εμπειρίες και επιθυμίες.

Παιδιά και Μίμηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Παιδιά και Μίμηση: Από τη βρεφική ηλικία έως και την προσχολική, τα παιδιά παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και προσπαθούν να τον κατανοήσουν μέσα από την αντιγραφή συμπεριφορών,

Αποβολή Κύησης: Πόσο συχνό φαινόμενο είναι;

Αποβολή Κύησης: Η αποβολή, αναφέρεται στην απώλεια του εμβρύου πριν από την 20η εβδομάδα της κύησης. Είναι ένα γεγονός που επηρεάζει πολλές γυναίκες και μπορεί να είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά δύσκολο.

Close Icon