Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μύθοι που κρύβονται πίσω από τους κινδύνους του καρκίνου

Οι μύθοι που κρύβονται πίσω από τους κινδύνους του καρκίνου

Με τόσα πολλά πράγματα που φέρεται να συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου, είναι εύκολο να φτάσει κανείς στο σημείο να ανησυχεί υπερβολικά για το κάθε τι που τρώει ή κάνει. Ειδικά όταν νέες μελέτες προειδοποιούν για μια νέα ουσία, προϊόν, ή συμπεριφορά που “είναι καρκινογόνα”. Μερικές φορές, δεν είναι αυτή ακριβώς ολόκληρη η αλήθεια. Άλλες φορές, απλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποτελεί “κανόνα” σε ό,τι αφορά τον καρκίνο.

Δείτε 3 παραδείγματα από πράγματα ή καταστάσεις, που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι προκαλούν καρκίνο, αλλά κάνουν λάθος:

Καρκίνος και… κινητά τηλέφωνα

Ναι, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν κρατάμε το κινητό κοντά στο κεφάλι μας, μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα κύματα που εκπέμπονται από τις κεραίες στα τηλέφωνά μας είναι γνωστά ως κύματα ραδιοσυχνότητας. Αυτά τα κύματα εμπίπτουν στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μεταξύ των ραδιοκυμάτων FM (ραδιόφωνο) και των μικροκυμάτων.

Είναι μια μορφή μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας, που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετή ενέργεια για να προκαλέσει καρκίνο. Αν αυτή η ακτινοβολία ήταν αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο, τότε αυτό θα είχε αποδειχτεί. Οι σχετικές μελέτες θα αποδείκνυαν μια σχέση δοσολογίας – επιπτώσεων. Δηλαδή τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κινητών τηλεφώνων θα ακολουθούνταν από αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων. Επίσης, οι μελέτες θα έδειχναν συχνότερους όγκους στην πλευρά του κεφαλιού, που κρατάει κανείς το κινητό συνήθως. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν αποδείξει αυτούς τους συσχετισμούς.

Καρκίνος και… τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν σακχαρίνη, ασπαρτάμη και σουκραλόζη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, της “κακής” χοληστερόλης και του σωματικού λίπους. Συνολικά, αυτά αυξάνουν και τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου-2, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η ιδέα ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο προέρχεται από τις αρχές του 1970. Τότε είχε γίνει μια μελέτη που έδειξε ότι η ζαχαρίνη προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν επαληθεύτηκαν ποτέ σε ανθρώπους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες για τα προαναφερθέντα χημικά. Καμία δεν έδειξε ποτέ οριστική σύνδεση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο.

Καρκίνος και… αποσμητικό

Αν έχετε προσέξει ποτέ τα συστατικά στην ετικέτα του αποσμητικού ή αντιιδρωτικού σας, μπορεί να έχετε δει πως το ενεργό συστατικό είναι το αλουμίνιο. Είναι η ουσία που “φράζει” τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Η ερώτηση στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι εάν η απορρόφηση αρκετού αλουμινίου θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του μαστού (επειδή οι μασχάλες είναι κοντά στο στήθος). Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το αλουμίνιο μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού. Ευτυχώς, όμως, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο που να επαληθεύει αυτήν τη θεωρία. Υπάρχουν και τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά σε αποσμητικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα σε όγκους του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν έχουν διερευνήσει την παρουσία τους σε υγιή ιστό του μαστού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (CDC) έχει επισημάνει ότι οι εγκεκριμένες μάρκες αποσμητικών και αντιιδρωτικών δεν περιέχουν parabens, ούτως ή άλλως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως να ξεπεράσετε την συναισθηματική υπερφαγία

Η γιόγκα προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς το τραύμα επηρεάζει το σώμα μας

Τραύμα: Το ψυχικό τραύμα δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα. Όταν βιώνουμε ένα τραυματικό γεγονός, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα αντιδρούν έντονα, προκαλώντας φυσιολογικές αλλαγές

Συχνές παρανοήσεις για το Σύνδρομο Asperger

Σύνδρομο Asperger: Το σύνδρομο Asperger ανήκει στο φάσμα της αυτιστικής διαταραχής και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και περιορισμένα ενδιαφέροντα ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Ωστόσο, γύρω από το σύνδρομο Asperger

Αναζωπυρώνοντας την σπίθα στο σεξ

Η διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής σε μια μακροχρόνια σχέση έχει να κάνει με το να παραμένεις περίεργος και να καλλιεργείς τη συναισθηματική βάση που τροφοδοτεί το πάθος.

Με ποια ασθένεια σχετίζεται η αϋπνία;

Αϋπνία: Η αϋπνία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με πολλές ψυχικές και σωματικές καταστάσεις. Αν και η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Πώς συνδέονται το άγχος με τον μεταβολισμό;

Άγχος μεταβολισμός: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή απειλής, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Χάρτης πληρωμών για 24-28 Φεβρουαρίου 2025

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: 2.373.965.473,12 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.256.353 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Close Icon