Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Παρά τις πλούσιες, θετικές επιδράσεις των ψαριών στην υγεία μας, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, σχετικά με τοξικές ουσίες που κάποτε μπορεί να περιέχουν.



Τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, καθώς περιέχουν εξαιρετικά πολύτιμα συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη D, το σελήνιο και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μάλιστα πάιζουν ρόλο στην πρόληψη καρδιακών και άλλων παθήσεων. 


Μερικά ψάρια ωστόσο περιέχουν υδράργυρο. Για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, είναι ασαφές εάν η έκθεση στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται λόγω κατανάλωσης ψαριών, προκαλεί όντως κάποιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Αντιθέτως στις εν λόγω ομάδες ανθρώπων, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της μείωσης του κινδύνου από καρδιακές παθήσεις, που αποτελεί και την κυριότερη αιτία θανάτων. Για το λόγο αυτό, η έκθεση στον υδράργυρο λόγω κατανάλωσης ψαριών, δεν θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας, σε όσους βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι το όφελος από την κατανάλωση ψαριών μεγιστοποιείται, όταν καταναλώνουμε ποικιλία ειδών, ακόμα και μαλακίων.

Οι συγκεντρώσεις του υδράργυρου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε βρέφη, σε παιδιά, σε γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και σε γυναίκες που θηλάζουν. Πράγματι, ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, του βρέφους και του μικρού παιδιού.

Υπάρχουν 4 είδη ψαριών που συνήθως είναι πλούσια σε υδράργυρο. Αυτά είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο μεγάλος κολιός και η χρυσή πέρκα. Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας να διενεργούν ελέγχους για να γνωστοποιείται εάν τα ψάρια αυτά ή και άλλα περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Ο τόνος λευκού χρώματος, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ο ελεύθερος ή ο από ιχθυοκαλλιέργεια σολομός και οι γαρίδες περιέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου.

Οι ευάλωτες ομάδες στον υδράργυρο (βρέφη, μικρά παιδιά, γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μητέρες που θηλάζουν) πρέπει να προσέχουν από την κατανάλωση ψαριών που πιθανόν να έχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου. Ωστόσο δεν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση άλλων ψαριών τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που περιλαμβάνουν κυρίως το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Τα εν λόγω οξέα, ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Οι διοξίνες επίσης και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορούν να συσσωρευτούν στη διατροφική αλυσίδα και αυτή περιλαμβάνει και τα ψάρια. Τα επίπεδα των εν λόγω τοξικών ουσιών στα ψάρια, ελεύθερα και ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολύ χαμηλά και ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στο γάλα και στο κρέας.

Επειδή οι κίνδυνοι για την υγεία των τοξικών αυτών ουσιών στις συγκεντρώσεις που υπάρχουν στα ψάρια είναι ελάχιστοι, η απόφαση για την κατανάλωση ψαριών δεν πρέπει να επηρεάζεται.  Τα άτομα που ψαρεύουν ψάρια από περιοχές που δεν ελέγχονται, είναι καλό να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές για το θέμα της περιεκτικότητας των ψαριών αυτών σε τοξικές ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αεροσκάφος εντόπισε Θαλάσσιο Πάγο 16 Μέτρων στην Ανταρκτική

Τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας στο σώμα και την ψυχή

Υπεύθυνη η Αρκτική για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon