Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι καλά κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης θαλάσσιων προϊόντων

Οι καλά κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης θαλάσσιων προϊόντων

Τουλάχιστον 12 επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τον υδράργυρο με καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο και αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρδιακές προσβολές.



Η έκθεση του ανθρώπου στον υδράργυρο οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ψαριών που περιέχουν μεθυλ-υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι κυρίως νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματά του είναι συχνά αρκετά ανεπαίσθητα ώστε να μην αναγνωρίζονται αμέσως, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τα προβλήματα υγείας τους θα μπορούσαν να οφείλονται στην έκθεση στον υδράργυρο.


Τα προβλήματα του νευρικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένο συντονισμό, ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, θολή όραση και μυρμήγκιασμα στο δέρμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, κεφαλαλγία, μειωμένη συγκέντρωση και πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από τον υδράργυρο από τις δίαιτες ψαριών μπορεί να κυμαίνονται από ανεπιθύμητες ενέργειες του νευρικού συστήματος έως πιο σοβαρή δηλητηρίαση από υδράργυρο, ανάλογα με το πόσο συχνά τρώγονται τα ψάρια και πόσο υδράργυρος βρίσκεται στα ψάρια.

Ένας επιστήμονας της EPA εκτιμά ότι μία στις δέκα έγκυες γυναίκες έχει αρκετό υδράργυρο στο αίμα της για να δημιουργήσει νευρολογικούς κινδύνους για το αναπτυσσόμενο μωρό της. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νεογέννητα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εκτίθενται σε αρκετό υδράργυρο για να εμποδίσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία για τον υδράργυρο είναι η επίδρασή του στην πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου και οι μετέπειτα επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας.

Ο μεθυλ-υδράργυρος μπορεί να ταξιδέψει μέσα ​​από τον πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο, πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση στο επικίνδυνο δηλητήριο ξεκινά συχνά στη μήτρα κατά τη διάρκεια της πιο ευάλωτης περιόδου ανάπτυξης του μωρού. Τα παιδιά και τα έμβρυα βλάπτονται επίσης από χαμηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου από ό, τι χρειάζεται για να βλάψουν τους ενήλικες. Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία του εγκεφάλου σε παιδιά στη μήτρα και καθώς μεγαλώνουν.

Τα βρέφη και τα παιδιά που εκτίθενται σε τοξικές δόσεις υδραργύρου έχουν προβλήματα με την προσοχή, τη γλώσσα, τις οπτικές-χωρικές δεξιότητες, τη μνήμη και τον συντονισμό. Πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης στα παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη, διανοητική καθυστέρηση, τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις και προβλήματα ομιλίας. Η έκθεση φαίνεται επίσης να εξασθενεί τον καρδιακό παλμό και το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τουλάχιστον 12 επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τον υδράργυρο με καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο και αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρδιακές προσβολές. Ο υδράργυρος είναι από μια ομάδα χημικών που μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας. Πιστεύεται ότι η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες εκτρώσεις.

Ο υδράργυρος επίσης προκαλεί βλάβη στα νεφρά και χαρακτηρίζεται ως “πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο” από τις EPA και IARC. Ενώ υπάρχουν ανεπαρκείς πληροφορίες για την εξαγωγή συμπεράσματος με βάση μελέτες σε ανθρώπους, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν νεφρικούς όγκους σε αρσενικά εργαστηριακά ποντίκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αν αναρωτιέσαι γιατί να αγαπάς τη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Χρόνια κόπωση: Τι συνδέεται με αυτήν την ασθένεια

Χρόνια Κόπωση: Η χρόνια κόπωση (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή CFS) συνδέεται με πολλές παθήσεις και καταστάσεις που επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό. Αν και η ακριβής αιτία της χρόνιας κόπωσης δεν είναι πλήρως κατανοητή

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Close Icon