Ω3 ALS: Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).
Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων -ιδιαίτερα του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι λιναρόσποροι, τα καρύδια και τα έλαια chia, canola και σόγιας- μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) , σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Harvard. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2023 στο Neurology.
«Προηγούμενα ευρήματα από την ερευνητική μας ομάδα έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA και αυξημένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ALS. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των ατόμων που ζουν με ALS, υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα ήταν σχετίζεται επίσης με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός της περιόδου της μελέτης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με ALS».
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη μεταξύ 449 ατόμων που ζουν με ALS που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή. Ως μέρος αυτής της δοκιμής, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και η εξέλιξη της νόσου τους δοκιμάστηκαν και στη συνέχεια βαθμολογήθηκαν από 0 έως 40, με υψηλότερες βαθμολογίες που υποδεικνύουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα των συμμετεχόντων και τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, από τα υψηλότερα έως τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν 18 μήνες αργότερα για να παρακολουθήσουν τη φυσική λειτουργικότητα και την επιβίωση των ομάδων σύμφωνα με την κλινική δοκιμή.
Διαπίστωσαν ότι το ALA έδειξε τα περισσότερα οφέλη από όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς συνδέθηκε ισχυρότερα με βραδύτερη πτώση και μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Από τους 126 συμμετέχοντες που πέθαναν μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη της μελέτης, το 33% ανήκε στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ALA, ενώ το 19% στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ALA. Προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο ΔΜΣ, η διάρκεια των συμπτωμάτων και το οικογενειακό ιστορικό ALS, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα ALA είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με το χαμηλότερο επίπεδα ALA.
Δύο επιπλέον λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν επίσης με μειώσεις του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, ένα άλλο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και το ιχθυέλαιο και το λινολεϊκό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτικά έλαια. ξηροί καρποί και σπόροι. «Η σχέση που βρήκε η μελέτη μας μεταξύ της διατροφής και του ALS είναι ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Alberto Ascherio, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. “Τώρα απευθυνόμαστε σε κλινικούς ερευνητές για να προωθήσουμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή για να προσδιορίσουμε εάν το ALA είναι ωφέλιμο σε άτομα με ALS. Η απόκτηση χρηματοδότησης θα είναι δύσκολη, επειδή το ALA δεν είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακο, αλλά ελπίζουμε να το κάνουμε.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube