Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νερό ανθρακούχο: Είναι κακό το ανθρακούχο νερό για εσάς;

Νερό ανθρακούχο: Είναι κακό το ανθρακούχο νερό για εσάς;

Νερό ανθρακούχο: Το ανθρακούχο νερό παράγεται με την έγχυση νερού με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό παράγει ανθρακικό οξύ με ασθενές όξινο pH μεταξύ τριών και τεσσάρων.



Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τις λειτουργίες του σώματος όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η μεταφορά θρεπτικών ουσιών και η απομάκρυνση των αποβλήτων. Το νερό λειτουργεί ακόμη και ως λιπαντικό και αμορτισέρ για τις αρθρώσεις. Αλλά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, μπορεί να είναι λίγο βαρετό. Τι γίνεται λοιπόν με το ανθρακούχο νερό ως επιλογή για να ζωντανέψει λίγο τα πράγματα; Τελικά, το ανθρακούχο νερό είναι εξίσου καλό με το κανονικό νερό, σωστά; ΟΧΙ ακριβως.


Ανθρακούχα υγρά

Το ανθρακούχο νερό παράγεται με την έγχυση νερού με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό παράγει ανθρακικό οξύ με ασθενές όξινο pH μεταξύ τριών και τεσσάρων. Αυτή η στοματική αίσθηση «καλής αίσθησης» που νιώθετε αφού πίνετε ένα ανθρακούχο ποτό είναι στην πραγματικότητα η χημική ενεργοποίηση των υποδοχέων πόνου στη γλώσσα σας που ανταποκρίνονται σε αυτό το οξύ, δίνοντας μια πιο πικρή γεύση. Και εδώ είναι ένα μέρος του προβλήματος, καθώς το οξύ στα ποτά μπορεί να βλάψει τα δόντια μας.

Το εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας, το σμάλτο των δοντιών, είναι ο πιο σκληρός ιστός στο σώμα. Είναι κατασκευασμένο από ένα ορυκτό που ονομάζεται υδροξυαπατίτης που περιέχει ασβέστιο και φωσφορικό άλας. Το σάλιο είναι κυρίως νερό αλλά περιέχει επίσης ασβέστιο και φωσφορικά άλατα.

Συνήθως υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των μεταλλικών στοιχείων των δοντιών και των μετάλλων στο σάλιο. Το στόμα και το σάλιο έχουν κανονικά (pH από έξι έως επτά), αλλά όταν αυτό πέσει κάτω από το πεντέμισι, τα μόρια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος κινούνται έξω από τα δόντια και στο σάλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ανθρακικού οξέος στα ανθρακούχα ποτά.

Κακό για τα δόντια;

Αυτή η αφαλάτωση δημιουργεί μικροσκοπικούς πόρους στο ορυκτό των δοντιών και το σμάλτο αρχίζει να διαλύεται. Αρχικά, οι πόροι είναι μικροσκοπικοί και μπορούν ακόμα να βουλωθούν με την επαναφορά ασβεστίου ή φωσφορικού άλατος ή αντικαθιστώντας το ασβέστιο με φθόριο—έτσι λειτουργεί το φθόριο στην οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών. Αλλά μόλις η ποσότητα του χαμένου ορυκτού των δοντιών φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, οι πόροι δεν μπορούν πλέον να βουλωθούν και ο ιστός των δοντιών χάνεται οριστικά.

Εάν τα δόντια λούζονται συχνά με οξύ από ανθρακούχα ποτά, περισσότερα μέταλλα μπορούν να διαλυθούν παρά να επανατοποθετηθούν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φθοράς ή διάβρωσης των δοντιών Έτσι, παρόλο που το απλό ανθρακούχο νερό είναι καλύτερο για τα δόντια σας από τα αρωματικά αναψυκτικά που έχουν χαμηλότερο pH, το ανθρακούχο νερό είναι το καλύτερο – έχει pH περίπου επτά. Παρεμπιπτόντως, η σόδα κλαμπ δεν είναι μόνο ανθρακούχο αλλά έχει και κάποια «ορυκτά» που προστίθενται για γεύση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νάτριο, οπότε αν προσέχετε την πρόσληψη αλατιού, πρέπει επίσης να το προσέχετε.

Καθαρό νερό

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ανθρακούχο νερό δεν είναι κατασταλτικό της όρεξης. Παρά τα όσα μπορεί να διαβάσετε στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι ή θα περιορίσετε την όρεξή σας. Ναι, το να πίνετε ανθρακούχο νερό θα γεμίσει το στομάχι σας (πιθανώς θα σας κάνει να ρέψετε επίσης), αλλά δεν θα μείνει στο στομάχι σας περισσότερο από ό,τι το νερό.

Ακόμη και όταν πίνεται ανθρακούχο νερό μαζί με το φαγητό ή τα γεύματα, δεν υπάρχει διαφορά στο πόσο γρήγορα θα αδειάσει το στομάχι σε σύγκριση με το νερό. Επιστημονικά, είναι δύσκολο να μετρηθεί η πείνα και η πληρότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελέτες που τις διερευνούν βασίζονται ή επηρεάζονται από τα προσωπικά συναισθήματα των ανθρώπων – και φυσικά εμείς οι άνθρωποι είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν υποστηρίζει κανέναν ισχυρισμό υγείας που σχετίζεται με τρόφιμα ή ποτά που λέγεται ότι αυξάνουν τον κορεσμό.

Το NHS συμβουλεύει να πίνετε από έξι έως οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα. Εκτός από το νερό, αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει γάλα με χαμηλά λιπαρά και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, μαζί με τσάι και καφέ. Το νερό είναι μια υγιεινή και φθηνή επιλογή για να ξεδιψάσετε ανά πάσα στιγμή. Δεν έχει θερμίδες, είναι δωρεάν και δεν περιέχει σάκχαρα που μπορούν να βλάψουν τα δόντια – σε αντίθεση με τα μυριάδες αθλητικά, ενεργειακά και ανθρακούχα ποτά που κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Φυσικά, αν αλλάζετε αναψυκτικά με ζάχαρη με ανθρακούχο νερό, τότε αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πράγματι, τα αναψυκτικά εκτιμάται ότι συμβάλλουν στο 25% περίπου της πρόσληψης ζάχαρης στους ενήλικες και αυξάνουν την οξύτητα του στόματος. Τα περισσότερα ανθρακούχα νερά δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα, αν και μερικά έχουν, γι’ αυτό να διαβάζετε πάντα την ετικέτα.

Έτσι, όταν πρόκειται να προσπαθήσετε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών σας, το μη υγρό νερό εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη επιλογή. Αλλά αν ένα ποτήρι νερό δεν είναι πραγματικά το πράγμα σας, το ανθρακούχο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και μπορεί να είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση για το καθαρό νερό – αλλά απλά να έχετε υπόψη σας πόσο συχνά το πίνετε για την υγεία των δοντιών σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να βλάψετε τον εαυτό σας πίνοντας νερό πολύ γρήγορα;

Τα ασφαλή βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην εκρίζωση της ελονοσίας

5 εύκολες detox συνταγές για να διώξετε τις τοξίνες

Μπορεί ο καφές να μας αφυδατώσει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon