Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορεί η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μπορεί η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η βραδινή κατανάλωση φαγητού, μια συνήθεια που είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που ξενυχτούν ή έχουν ακανόνιστα ωράρια, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η βραδινή κατανάλωση φαγητού, μια συνήθεια που είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που ξενυχτούν ή έχουν ακανόνιστα ωράρια, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους παγκοσμίως, και οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές μας συνήθειες, ιδιαίτερα η χρονική στιγμή της κατανάλωσης των γευμάτων, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέουν τη βραδινή κατανάλωση φαγητού με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι η φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 24 ώρες. Είναι στενά συνδεδεμένος με τις μεταβολικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της ρύθμισης των ορμονών. Όταν οι άνθρωποι τρώνε αργά τη νύχτα, μπορεί να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, οδηγώντας σε μεταβολικά προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Επιπλέον, η βραδινή κατανάλωση φαγητού συχνά συμπίπτει με την κατανάλωση τροφών υψηλών σε θερμίδες και χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω στην παχυσαρκία, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξητικών παραγόντων που μοιάζουν με την ινσουλίνη, τα οποία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και το ορθό.

Συμπερασματικά, η βραδινή κατανάλωση φαγητού διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και συχνά συνδέεται με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, και τα δύο εκ των οποίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης γευμάτων νωρίτερα το βράδυ, μπορεί να αποτελέσει προληπτικό μέτρο έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αποτύπωση του καρκίνου μέσα από νέα έρευνα

Τι αποκαλύπτει η γενετική χαρτογράφηση των όγκων

Ανακαλύπτοντας πρόωρα υποτροπή καρκίνου μέσω στοματικού διαλύματος

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν απολαύσετε το επόμενο ποτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μάθεις να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα;

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, διατηρώντας την ψυχική μας ισορροπία. Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και αβεβαιότητα,

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, δηλαδή τη μάθηση και τη μνήμη τους, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Close Icon