Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαμπού υγεία: Αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις ενίσχυσης της υγείας του μπαμπού

Μπαμπού υγεία: Αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις ενίσχυσης της υγείας του μπαμπού

Μπαμπού υγεία: Η έρευνα σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυσικών φυτικών ενώσεων έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια.



Το Phyllostacys edulis J. Houz, κοινώς γνωστό ως μπαμπού, ανήκει στην υποοικογένεια Bambusoideae της οικογένειας Poaceae και έχει σημαντική αξία. Η έρευνα σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυσικών φυτικών ενώσεων έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω των πιθανών εφαρμογών τους σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων και των καλλυντικών.


Τα εκχυλίσματα φύλλων μπαμπού έχουν βρεθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε διάφορα κυτταρικά πλαίσια. Οι φαρμακολογικές μελέτες για το μπαμπού επικεντρώθηκαν κυρίως στα φλαβονοειδή των φύλλων του μπαμπού, παρά την αυξανόμενη ανίχνευση χημικών ενώσεων στο μπαμπού. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων παραπροϊόντων μπαμπού και για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων τοξικότητας στο φυτό.

Σχετικά με τη μελέτη

Η ομάδα συγκέντρωσε φύλλα και βλαστούς μπαμπού τον Απρίλιο του 2022. Τα φύλλα προετοιμάστηκαν πλένοντάς τα και κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια για να τα εξαγάγουμε αργότερα. Η διαβροχή με τη βοήθεια υπερήχων χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία τόσο των βλαστών όσο και των φύλλων. Προσδιορίστηκε η ολική περιεκτικότητα σε φαινόλη (TPC). Η μελέτη χρησιμοποίησε υγρή χρωματογραφία εξαιρετικά υψηλής απόδοσης (UHPLC) με ανιχνευτή διάταξης φωτοδιόδου (PDA-1) για να ποσοτικοποιήσει τις φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις που βρίσκονται στα έλυτρα και τα φύλλα μπαμπού.

Η προστασία από το β-καροτένιο έναντι των οξειδωτικών επιδράσεων των προϊόντων θερμικής αποδόμησης του λινολεϊκού οξέος αξιολογήθηκε επίσης μέσω μιας δοκιμής λεύκανσης β-καροτίνης. Η μελέτη χρησιμοποίησε κύτταρα HepG2 για να εξετάσει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων BS στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H202).

Η μελέτη διερεύνησε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των εκχυλισμάτων μπαμπού από το Phyllostacys edulis. Η έρευνα χρησιμοποίησε ανθρώπινα μακροφάγα που διεγείρονται από πολυσακχαρίτες (LPS) ως μοντέλο οξείας φλεγμονής in vitro. Οι αναλογίες γονιδιακής έκφρασης των προφλεγμονωδών κυτοκινών σε ανθρώπινα μακροφάγα Μ1 που υποβλήθηκαν σε αγωγή με BS και BL αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (PCR).

Αποτελέσματα

Το εκχύλισμα φύλλων έδειξε ισχυρό δυναμικό στη σάρωση των ριζών, με τιμές μισής-μέγιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης (IC50) 3,07 στο 2,2-αζινοδις (3-αιθυλβενζοθειαζολινο-6-σουλφονικό) οξύ (ABTS) και 44,32 μg/mL στο 2 Δοκιμές ,2-διφαινυλ-1-πικρυλυδραζυλίου (DPPH). Το εκχύλισμα περιβλήματος έδειξε σημαντική δράση δέσμευσης ριζών ABTS με IC50 6,78 μg/mL. Μετά από 60 λεπτά επώασης, η δραστηριότητα των φύλλων αυξήθηκε ενώ τα δείγματα BS και BL έδειξαν χαμηλή ικανότητα μείωσης του σιδήρου, με τιμές της ικανότητας μείωσης του σιδήρου στο πλάσμα (FRAP) 7,71 και 10,25, αντίστοιχα.

Το τεστ βιοδραστικότητας αποκάλυψε επίσης θετική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής φυτοχημικής περιεκτικότητας και της αντιοξειδωτικής δράσης. Τρία είδη μπαμπού που ελήφθησαν στην Κίνα, δηλαδή το Pleioblastus amarus, το Lophatherum gracile και το Phyllostachys nigra, είχαν χαμηλότερο δυναμικό σάρωσης ριζών DPPH. Οι τιμές IC50 για αυτά τα είδη κυμαίνονταν από 1,25 έως 5,07 mg/mL για το Pleioblastus amarus, 1,59 έως 2,72 mg/mL για το Phyllostachys nigra και 2,10 έως 10,17 mg/mL για το Lophatherum gracile. Τα εκχυλίσματα από φύλλα Phyllostachys nigra έδειξαν παρόμοια ικανότητα δέσμευσης ριζών, με τιμές IC50 που κυμαίνονται από 1,79 έως 32,64 mg/mL για το ABTS και 2,05 έως 47,90 mg/mL για το DPPH.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κυτταρική επεξεργασία με H2O2 αύξησε τη συσσώρευση ενεργών ειδών οξυγόνου (ROS). Ωστόσο, η χρήση του BS ανέστειλε την παραγωγή ROS που προκαλείται από το H2O2 με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Αυτό υποδηλώνει ότι το BS μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το H2O2 στα κύτταρα HepG2. Τα μη επεξεργασμένα μακροφάγα Μ0 έχουν χαμηλά επίπεδα μονοκυτταρικής χημειοελκυστικής πρωτεΐνης-1/C-C με μοτίβο χημειοκίνης συνδέτη 2 (MCP-CCL2) και ιντερλευκίνης (IL)-6. Ωστόσο, όταν διεγείρονται με LPS, τα μακροφάγα αυξάνουν την παραγωγή MCP-1/CCL-2 και IL-6. Τα BS και BL βρέθηκαν να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στα μακροφάγα, καθώς μείωσαν τη φλεγμονή στα 0,1 και 0,2 mg/ml BL και BS.

Συμπέρασμα

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υποπροϊόντα επεξεργασίας φύλλων και θηκών μπαμπού έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τα κατάλληλα για διάφορες βιομηχανίες όπως τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα διατροφικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το εκχύλισμα φύλλων, το οποίο περιέχει περισσότερα συνολικά φλαβονοειδή και φαινόλες από τα υποπροϊόντα επεξεργασίας του περιβλήματος, έδειξε το υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας σε όλες τις αντιοξειδωτικές δοκιμές.

Τα δύο εκχυλίσματα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κυτοκίνης στην κυτταρική φλεγμονή, υποδηλώνοντας την πιθανή χρήση τους στη θεραπεία ή την πρόληψη φλεγμονωδών ασθενειών. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την εξέταση του μηχανισμού δράσης και των τοξικολογικών χαρακτηριστικών διαφόρων εκχυλισμάτων μπαμπού με σκοπό τη χρησιμοποίηση της φυτικής βιομάζας για οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτές οι διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Πόσο σημαντικά είναι τα μούσμουλα για τον οργανισμό μας;

Μπορείτε να φάτε μήλα εάν έχετε διαβήτη;

Tρόποι για να αντιμετωπίσετε την ωτίτιδα στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon