Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μηλόξυδο: Δύο αποδεδειγμένα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία [vid]

Μηλόξυδο: Δύο αποδεδειγμένα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία [vid]

Μηλόξυδο: Πολλοί επαινούν το μηλόξυδο για τις ευεργετικές του δράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά, αλλά το ξύδι μήλου έχει επίσης επιβεβαιωμένα οφέλη στην υγεία. Εδώ θα βρείτε δύο από αυτά.



Το μηλόξυδο έχει δείξει πως βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των αποκρίσεων στο σάκχαρο του αίματος μετά τα γεύματα. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από αντίσταση στην ινσουλίνη ή αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.


Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η αποφυγή εκλεπτυσμένων υδατανθράκων και ζάχαρης, αλλά το μηλόξυδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση.

Έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης:

  • Μια μικρή μελέτη προτείνει ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19-34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο του αίματος και την απόκριση στην ινσουλίνη.
  • Σε μια μικρή μελέτη σε 5 υγιή άτομα, το ξύδι μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 31,4% μετά την κατανάλωση 50 γραμμαρίων λευκού ψωμιού.
  • Πολλές άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

 

Εάν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη οποιουδήποτε τύπου ξιδιού.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη ξιδιού μαζί με ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού, προκαλώντας στους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 200-275 λιγότερες θερμίδες το υπόλοιπο της ημέρας.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 175 άτομα με παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο λίπος στην κοιλιά και απώλεια βάρους:

  • η λήψη 1 κουταλιού της σούπας (15 mL) οδήγησε σε απώλεια 1,6 κιλών (1,2 kg)
  • η λήψη 2 κουταλιών της σούπας (30 mL) οδήγησε σε απώλεια 3,7 κιλών (1,7 kg)

 

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η μελέτη συνεχίστηκε για 3 μήνες, οπότε οι πραγματικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος φαίνεται να είναι μάλλον μέτριες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολο ρόφημα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Πως το μηλόξυδο διευκολύνει το αδυνάτισμα

Μηλόξυδο: 9 τρόποι να χρησιμοποιηθεί σε μαλλιά και σώμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Close Icon