Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα ζύμωση: Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Μικροβίωμα ζύμωση: Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Μικροβίωμα ζύμωση: Η τακτική κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση μπορεί να διεγείρει βακτήρια με τη δυνατότητα να παράγουν βουτυρικό οξύ.


Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα και καταναλώνονται ευρέως, εν μέρει λόγω των ισχυρισμών σχετικά με τη θετική τους επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί συχνά στερούνται επαρκή επιστημονική υποστήριξη, ειδικά για τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ξεκίνησε να δοκιμάσει αυτούς τους ισχυρισμούς, μελετώντας εάν η συχνή κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση, όπως το kimchi ή το kraut, είχε κάποια επίδραση στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Gut Microbiome. Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων 23 ανθρώπων στις Δίδυμες Πόλεις που κατανάλωναν συχνά τουλάχιστον μία μερίδα φυτικής προέλευσης τροφές που είχαν υποστεί ζύμωση, πέντε φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια. Αυτό δεν περιελάμβανε ζυμώσεις γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα μικροβιώματα των κοπράνων τους μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν με εκείνα 24 ατόμων που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν λαχανικά ή άλλα τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση με γαλακτοπαραγωγή και δεν το είχαν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ενδελεχή διατροφική εξέταση των συμμετεχόντων πριν ξεκινήσουν το πείραμα και διαπίστωσαν ότι τόσο οι καταναλωτές τροφίμων που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση όσο και οι μη καταναλωτές ξεκίνησαν από παρόμοια θέση όσον αφορά τη συνολική ποιότητα της διατροφής. Προσδιόρισαν τη βαθμολογία του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ένα μέτρο του USDA για τη διατροφική υγεία, και διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες ήταν κοντά στον εθνικό μέσο όρο βαθμολογίας για ενήλικες, που είναι 58 στους 100. Οι καταναλωτές λαχανικών που είχαν υποστεί γαλακτοζύμωση ήταν ελαφρώς υψηλότεροι σε 59 στους 100, και οι μη καταναλωτές είχαν ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία 55 στα 100.

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Δυνητικά προβιοτικά βακτήρια και μύκητες που πιθανότατα προέρχονται από λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση βρέθηκαν στα κόπρανα ορισμένων ατόμων που κατανάλωναν τακτικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Η τακτική κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση μπορεί να διεγείρει βακτήρια με τη δυνατότητα να παράγουν βουτυρικό, μια ένωση στο έντερο που είναι ευρέως γνωστή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία.
  • Τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση σε ορισμένες από τις λειτουργίες που εκτελούν οι μικροοργανισμοί στο έντερο και στα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί το μικροβίωμα μας για να εκτελέσει λειτουργίες με δυνητικά βασικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό αποδεικνύεται από την παρατήρηση ότι οι τακτικοί καταναλωτές εμφάνισαν μεγαλύτερη ποικιλία μεταβολιτών κοπράνων (θρεπτικά συστατικά του μικρού εντέρου) και μεγαλύτερη παραγωγή μικροβιακών θρεπτικών συστατικών με γνωστές θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως οξικό και προπιονικό (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας).

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε αυτήν την περίπτωση, τα λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση, ωφελούν το μικροβίωμα και το μεταβολισμό του εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν μια τυπική δυτική διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kylene Guse. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη που διαμεσολαβούνται από το μικροβίωμα θα πρέπει να ελέγχονται με τη λήψη επαναλαμβανόμενων στιγμιότυπων του μικροβιώματος ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου και την αξιολόγηση εάν η κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις στις στρατηγικές πρόληψης της υγείας που βασίζονται στη θεραπευτική δύναμη των υγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο Andres Gomez, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Ζώων. «Στο μέλλον, πρέπει να δοκιμάσουμε μια πιθανή θετική επίδραση της κατανάλωσης λαχανικών που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση σε άτομα με συγκεκριμένες ασθένειες με γνωστή σύνδεση μικροβιώματος, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία ή η αυτοάνοση νόσος, μεταξύ άλλων».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι υγιεινή η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση τη νύχτα;

Η Kombucha διατηρεί τον διαβήτη σε σταθερά επίπεδα

5 θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώνετε όμορφα

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσταλγία εγκέφαλος: Ενεργοποιεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου

Νοσταλγία εγκέφαλος: Η νοσταλγία δεν είναι απλώς ένα “ταξίδι” στο παρελθόν. Είναι μια σύνθετη συναισθηματική εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο απ’ όσο νομίζουμε. Όταν θυμόμαστε κάτι από τα παλιά

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

5 τρόποι να ερμηνεύσεις την γλώσσα σώματος

Γλώσσα σώματος: Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας που συχνά λέει περισσότερα από τα λόγια. Η μη λεκτική επικοινωνία μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα, στάσεις και αντιδράσεις

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Η πλευρά της υγείας των παιδιών που συχνά παραμελούμε

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Όταν σκεφτόμαστε την υγεία της καρδιάς, το μυαλό μας πάει κυρίως στους ενήλικες. Οι βάσεις για μια υγιή καρδιά χτίζονται ήδη από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορούν

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Close Icon