Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μάσκες Κορωνοϊός: Η μάσκα καθυστέρησε να αξιολογηθεί ως προτεραιότητα

Μάσκες Κορωνοϊός: Η μάσκα καθυστέρησε να αξιολογηθεί ως προτεραιότητα


Μάσκες Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν το πλύσιμο των χεριών. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν πιστεύουν ότι είναι το σημαντικότερο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε. Από την πρώτη στιγμή που ο κορωνοϊός διαχύθηκε στον πλανήτη, οι συμβουλές των ειδικών επικεντρώνονταν στη σημασία της σωστής υγιεινής των χεριών και της απολύμανσης των επιφανειών, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοσή του.

Οι συμβουλές στηρίζονταν σε εκτενείς έρευνες γύρω από τον τρόπο που εξαπλώνονται οι ιοί του αναπνευστικού:  Ήταν τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούσαν να βγάλουν οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου για ένα τόσο καινούργιο παθογόνο.


Όμως, καθώς η πανδημία συνέχιζε την πορεία της και τα στοιχεία γύρω από τον φονικό ιό αυξάνονταν, ορισμένοι ειδικοί άρχισαν να αμφισβητούν αυτή την έμφαση στο πλύσιμο των χεριών ως ζωτική για τη νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό. Αντιθέτως, άρχισαν να υποστηρίζουν ότι μολυσμένες επιφάνειες, όπως τα πόμολα ή οι διακόπτες ενδέχεται να μην έχουν τόση σημασία.

Ο ρόλος των αερολυμάτων

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η Μόνικα Γκάντι, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Nautilus ότι ο ευκολότερος τρόπος να κολλήσει κανείς τον ιό ήταν μέσω σταγονιδίων και αερολυμάτων που ξέφευγαν από το στόμα ή τη μύτη ενός φορέα.

«Δεν μεταδίδεται μέσα από τις επιφάνειες», είχε δηλώσει η Γκάντι. «Πλέον γνωρίζουμε ότι η ρίζα της εξάπλωσης δεν είναι το άγγιγμα πρώτα σε μια επιφάνεια και έπειτα στο μάτι. Προέρχεται από τη στενή επαφή με κάποιον που εξαπλώνει τον ιό από τη μύτη και το στόμα του, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να γνωρίζει ότι το κάνει».

Η Γκάντι δεν ήταν η μόνη που υποστήριζε κάτι τέτοιο. Τα σχόλιά της ήρθαν μετά από ένα πολυσυζητημένο άρθρο στο Lancet, από τον Εμάνουελ Γκόλντμαν, ένας καθηγητή μικροβιολογίας από το Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί, αμφισβητούσε τη σημασία των μελετών που έδειχναν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες επί σειρά ημερών.

«Κατά τη γνώμη μου», έγραφε, «η πιθανότητα της μετάδοσης μέσω άψυχων επιφανειών είναι πολύ μικρή, και μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας φορέας βήχει ή φτερνίζεται πάνω στην επιφάνεια, και κάποιος άλλος την αγγίζει λίγο αργότερα». Όρισε το «λίγο αργότερα» ως μία με δύο ώρες μετά.

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει πολύτιμο

Ο Δρ. Τζούλιαν Τανγκ, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής αναπνευστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λάισεστερ, πιστεύει ότι το πλύσιμο των χεριών πρέπει να συνεχιστεί, όμως συμφωνεί ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης από μολυσμένες επιφάνειες έχει υπερτονιστεί.

Παραπέμπει σε έγγραφα της συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης (Sage) που εκτιμούν ότι η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού μόλις κατά 16%. Ταυτόχρονα, προσθέτει, ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι οι επιφάνειες θα μπορούσαν να αποτελούν μία εκ των πηγών μετάδοσης, όμως παραδέχεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Ζήτημα προτεραιοτήτων

Ο Τανγκ πιστεύει ότι η εμμονή με τις μολυσμένες επιφάνειες λειτούργησε ως περισπασμός που δεν επέτρεψε στις χώρες να αντιμετωπίσουν με την απαραίτητη σοβαρότητα την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, και υποβάθμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας. «Αυτό που λέγαμε πάντα, είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από όλες τις διαδρομές. Μπορεί να υπάρχει κάποια μετάδοση από το άγγιγμα μικροβιοφόρων επιφανειών, και σίγουρα δεν λέμε «όχι» στο πλύσιμο των χεριών, όμως η έμφαση που δίνεται είναι λανθασμένη», δήλωσε στη Guardian.

«Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα, και πολύς χρόνος στη βαθιά απολύμανση επιφανειών, ενώ ο κύριος κίνδυνος κατά πάσα πιθανότητα είναι οι άνθρωποι που συνομιλούν μεταξύ τους», τόνισε. «Αν είχαμε επενδύσει όλη αυτή την ενέργεια στη χρήση μάσκας από την αρχή, αν είχαμε βάλει όλη την προσπάθεια για το πλύσιμο χεριών και επιφανειών στην καθολική χρήση μάσκας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βιώναμε αυτή την ραγδαία επιδημία στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».

Αναπάντητα ερωτήματα

Το επιχείρημα του Γκόλντμαν στηριζόταν σε έρευνες που έδειχναν ότι τα ίχνη του ιού που επιβίωναν στις επιφάνειες, δεν ήταν «βιώσιμα» λοιμώδη. Όμως ο Γουίλιαμ Κίβιλ, καθηγητής περιβαλλοντικής περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δεν εντυπωσιάζεται από αυτά τα στοιχεία. Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία απολυμαίνονταν τακτικά, υπογραμμίζει, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που τα υπολείμματα του ιού που εντοπίζονταν εκεί δεν ήταν μολυσματικά.

Η δουλειά του Κίβιλ και άλλων επιστημόνων έχει δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός επί σειρά ημερών σε ορισμένες επιφάνειες. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι βέβαιο ποιο ιικό φορτίο απαιτείται για να μεταδοθεί η λοίμωξη, και το πιθανότερο είναι ότι εξαρτάται από το αν ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος, μέσα από μεγάλα σταγονίδια ή μικροσκοπικά αερολύματα ή ακουμπώντας επιφάνειες με μολυσμένα χέρια. Άλλος ένας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα είναι τα ίδια τα άτομα. Το πόσο επιρρεπής είναι ο καθένας στη λοίμωξη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Ακόμη και μικρό ιικό φορτίο μπορεί να είναι ικανό να μολύνει τους πιο ευάλωτους», σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μάσκα μπλοκάρει τα επικίνδυνα σταγονίδια

Μήνυμα Μητσοτάκη για κορωνοϊό: To δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα [vid]

Μάσκες Ιατρικός Σύλλογος: “Επικίνδυνες οι διαδηλώσεις κατά της μάσκας”

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Close Icon