Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λίπη υδατάνθρακες: Ο ΠΟΥ ενημερώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα λίπη και τους υδατάνθρακες

Λίπη υδατάνθρακες: Ο ΠΟΥ ενημερώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα λίπη και τους υδατάνθρακες

Λίπη υδατάνθρακες: Με τις οδηγίες του για το διαιτητικό λίπος, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα είναι σημαντικά για την καλή υγεία.


Ο ΠΟΥ ενημέρωσε τις οδηγίες του για τα ολικά λιπαρά, τα κορεσμένα και τα trans-λιπαρά και τους υδατάνθρακες, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Οι τρεις νέες οδηγίες, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων για ενήλικες και παιδιά, η ολική πρόσληψη λίπους για την πρόληψη της ανθυγιεινής αύξησης βάρους σε ενήλικες και τα παιδιά και η πρόσληψη υδατανθράκων για ενήλικες και παιδιά, περιέχουν συστάσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου της ανθυγιεινής αύξησης βάρους και των μη μεταδοτικών ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

ΠΟΥ και λιπαρά

Με τις οδηγίες του για το διαιτητικό λίπος, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα είναι σημαντικά για την καλή υγεία. Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι οι ενήλικες πρέπει να περιορίσουν τη συνολική πρόσληψη λίπους στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ή λιγότερο. Το λίπος που καταναλώνεται από όλους ηλικίας 2 ετών και άνω θα πρέπει να είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα, με όχι περισσότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά οξέα και όχι περισσότερο από το 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης από trans-λιπαρά οξέα και από τα δύο βιομηχανικά ζωικές πηγές μηρυκαστικών.

Τα κορεσμένα και τρανς-λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές ή υδατάνθρακες από τρόφιμα που περιέχουν φυσικές διαιτητικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά τρόφιμα και σκληρά λίπη και έλαια όπως βούτυρο, γκι, λαρδί, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας και trans-λιπαρά οξέα σε ψημένα και τηγανητά τρόφιμα, προσυσκευασμένα σνακ και κρέας και γαλακτοκομικά τρόφιμα από μηρυκαστικά, όπως αγελάδες ή πρόβατα.

Υδατάνθρακες

Μαζί με τις υπάρχουσες οδηγίες του ΠΟΥ για περιορισμό της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων, η νέα καθοδήγηση για την πρόσληψη υδατανθράκων υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων για την καλή υγεία. Ο ΠΟΥ παρέχει μια νέα σύσταση ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για όλους ηλικίας 2 ετών και άνω πρέπει να προέρχεται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια λαχανικών και φρούτων και 25 γραμμάρια φυσικών διαιτητικών ινών την ημέρα.

Στην πρώτη καθοδήγηση για παιδιά και εφήβους, ο ΠΟΥ προτείνει τις ακόλουθες προσλήψεις λαχανικών και φρούτων:

  • 2–5 ετών, τουλάχιστον 250 g την ημέρα
  • 6–9 ετών, τουλάχιστον 350 g την ημέρα
  • 10 ετών και άνω, τουλάχιστον 400 g την ημέρα

Και οι ακόλουθες προσλήψεις φυσικών διαιτητικών ινών:

  • 2–5 ετών, τουλάχιστον 15 g την ημέρα
  • 6–9 ετών, τουλάχιστον 21 g την ημέρα
  • 10 ετών και άνω, τουλάχιστον 25 g την ημέρα.

 

Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, μαζί με τις υπάρχουσες οδηγίες του ΠΟΥ για τα ελεύθερα σάκχαρα, τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη και το νάτριο, καθώς και τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα υποκατάστατα άλατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, στηρίζουν την έννοια της υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη κατά την προετοιμασία ενός γεύματος στο σπίτι

Η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για απώλεια βάρους

Φρούτα που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα

8 Είδη τροφίμων για όσους ξεκινούν σήμερα την χορτοφαγική διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νοσταλγία εγκέφαλος: Ενεργοποιεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου

Νοσταλγία εγκέφαλος: Η νοσταλγία δεν είναι απλώς ένα “ταξίδι” στο παρελθόν. Είναι μια σύνθετη συναισθηματική εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο απ’ όσο νομίζουμε. Όταν θυμόμαστε κάτι από τα παλιά

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

5 τρόποι να ερμηνεύσεις την γλώσσα σώματος

Γλώσσα σώματος: Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας που συχνά λέει περισσότερα από τα λόγια. Η μη λεκτική επικοινωνία μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα, στάσεις και αντιδράσεις

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Η πλευρά της υγείας των παιδιών που συχνά παραμελούμε

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Όταν σκεφτόμαστε την υγεία της καρδιάς, το μυαλό μας πάει κυρίως στους ενήλικες. Οι βάσεις για μια υγιή καρδιά χτίζονται ήδη από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορούν

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Close Icon