Μία από τις κύριες ουσίες που περιέχει το ξύδι είναι το οξικό οξύ. Έρευνες έχουν δείξει ότι το οξικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα των κυττάρων να απαντούν στη ινσουλίνη και να απορροφούν τη γλυκόζη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιάθεση για την ασθένεια, καθώς η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη ξυδιού σε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα. Αυτό συνέβη γιατί το ξύδι φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων στο έντερο, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα με την οποία η γλυκόζη εισρέει στην κυκλοφορία του αίματος.
Αναφορικά με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, το ξύδι μπορεί να συμβάλλει και σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξυδιού μπορεί να αυξήσει την αίσθηση κορεσμού, δηλαδή το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και, τελικά, σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι το οξικό οξύ μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους και να μειώσει τη συγκέντρωση του λίπους στο σώμα.
Ωστόσο, καλό είναι να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις μελέτες που διεξήχθησαν είναι πειραματικές και η κατανάλωση ξυδιού δεν είναι πανάκεια για τη ρύθμιση του μεταβολισμού γλυκόζης ή την απώλεια βάρους. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ή διάβρωση των δοντιών. Συνολικά, το ξύδι μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για τη διαχείριση της γλυκόζης και του σωματικού βάρους, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.