Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα τη μόλυνση & τη σοβαρότητα

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η κληρονομικότητα τη μόλυνση & τη σοβαρότητα

Kορωνοϊός: Νέα μελέτη διερευνά την επίδραση της γενετικής μεταβλητότητας στη μόλυνση και τη σοβαρότητα του COVID-19

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, οι ερευνητές απέδειξαν πώς η κληρονομικότητα (h2) οδηγεί σε μεταβλητότητα στην ευαισθησία στη μόλυνση από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) και στη σοβαρότητα της ασθένειας μεταξύ ατόμων. Η γενετική μεταβλητότητα υποδηλώνει διακυμάνσεις σε παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ή φαινοτύπους που οφείλονται σε γενετική σύνθεση και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το h2 είναι ένα υποσύνολο της γενετικής κληρονομικότητας και απεικονίζει τον μέσο όρο της συνολικής φαινοτυπικής διακύμανσης που οφείλεται σε όλους τους γενετικούς παράγοντες που μεταδίδονται από τους γονείς στα βιολογικά τους παιδιά. Έτσι, οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του COVID-19 μπορεί να υποδεικνύουν πώς επηρεάζει τις οικογένειες.

Σε επίπεδο πληθυσμού, η λεπτομερής γνώση του h2 θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό καθώς ο COVID-19 έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και η αποτελεσματική διαχείρισή του και η πρόληψη της μετάδοσής του σε επίπεδο κοινότητας απαιτεί διαχείριση της δημόσιας υγείας βάσει δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του COVID-19 θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στους κλινικούς ιατρούς να παρακολουθούν οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και κατά συνέπεια να διαθέσουν ιατρικούς πόρους.

Σχετικά με τη μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέσυραν δεδομένα AncestryDNA για να παρουσιάσουν μια εκτίμηση του Monte Carlo (MC) του h2 της λοίμωξης COVID-19 (h2inf) και της σοβαρότητας (h2sev). Η AncestryDNA και η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron συνεργάστηκαν ιδιωτικά για τη συλλογή διαδικτυακών δεδομένων από εθελοντές ερωτηθέντες από τη βάση πελατών τους. Η έρευνα αξιολόγησε την κατάσταση μόλυνσης από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2), τους παράγοντες κινδύνου, την έκθεση και τα συμπτώματα κάθε ερωτώμενου. Κάλυψε επίσης όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα βιολογικά μέλη της οικογένειας κάθε ερωτώμενου, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για λοιμώξεις και νοσηλεία λόγω COVID-19.

Τα δεδομένα της έρευνας AncestryDNA προέκυψαν με δειγματοληψία μεγάλου, ετερογενούς πληθυσμού. Ως εκ τούτου, είχε σαφώς καθορισμένους φαινότυπους COVID-19 και οικογενειακές σχέσεις και ήταν ιδανικό για εκτιμήσεις h2.

Ευρήματα μελέτης

Οι εκτιμήσεις h2 για την ευαισθησία στη μόλυνση από τον COVID-19, δηλαδή, το h2inf κυμαίνονταν μεταξύ 0,1554 και 0,1833. Για τιμές ρ 0,163, 0,170 και 0,530, οι αντίστοιχες τιμές h2inf ήταν 0,1554, 0,1577 και 0,1833. Ομοίως, οι τιμές h2sev κυμαίνονταν από 0,0734 έως 0,0751. Για τιμές ρ 0,163, 0,170 και 0,530, οι τιμές h2sev ήταν 0,0734, 0,0751 και 0,0705, αντίστοιχα. Αυτές οι εκτιμήσεις για το h2 έδειξαν ότι η συμβολή της γενετικής κληρονομικότητας στη μόλυνση από τον COVID-19 ήταν μέτρια και η σοβαρότητα του COVID-19 χαμηλή.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το στοιχείο γενετικής κληρονομικότητας h2 θα μπορούσε μόνο εν μέρει να εξηγήσει τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ευαισθησία στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και τη σοβαρότητά της. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις MC δεν έλαβαν υπόψη τις υπολειπόμενες επιδράσεις ή την αλληλεπίδραση γονιδίου-γονιδίου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί προτρέπουν τους κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση με προσοχή για την παρακολούθηση των βιολογικών μελών της οικογένειας των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη Long Covid: Επίμονα συμπτώματα 1,5χρόνο μετά

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Οι περισσότεροι ασθενείς με «μακροχρόνια COVID» δεν νοσηλεύτηκαν αρχικά με τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη

Οι θάνατοι από COVID-19 μεταξύ ηλικιωμένων μπορεί να οφείλονται σε γενετικό όριο στην κυτταρική διαίρεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Πώς δρα διαφορετικά στα δύο φύλα το Αλτσχάιμερ;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Αν και η νόσος πλήττει άνδρες και γυναίκες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές

Ποια η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και συκωτιού;

Συκώτι εγκέφαλος: Η υγεία του ήπατος είναι κρίσιμη για τη γενική ευημερία του οργανισμού και επηρεάζει άμεσα και την υγεία του εγκεφάλου. Το ήπαρ, ως το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης

Γιατί έχουμε αίμα κατά την περίοδό μας;

Αίμα περίοδος: Το αίμα της περιόδου δεν είναι μόνο καθαρό αίμα, είναι ένα μείγμα αίματος, βλέννας του τραχήλου της μήτρας και ενδομήτριων κυττάρων.

Πώς να μάθεις να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα;

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, διατηρώντας την ψυχική μας ισορροπία. Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και αβεβαιότητα,

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Close Icon