Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός λοίμωξη: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός λοίμωξη: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός λοίμωξη: Οι ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, ιδιαίτερα τους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των Emma Rezel-Potts, Martin Gulliford και συνεργατών του King's College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Medicine.


Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο το COVID-19 ως μια πολυσυστηματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε όλο το σώμα, πιθανότατα ενεργοποιώντας μονοπάτια που προκαλούν φλεγμονή. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν ένα δείγμα ασθενών με COVID-19 ανέπτυξε νέες περιπτώσεις διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων σε υψηλότερα ποσοστά. Ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία από περισσότερους από 428.000 ασθενείς με COVID-19 και τον ίδιο αριθμό ατόμων της ομάδας ελέγχου – δεν είχαν νοσήσει με Covid.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν 81% περισσότερες διαγνώσεις διαβήτη τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση και ότι ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος κατά 27% για έως και 12 εβδομάδες. Ο COVID-19 σχετίστηκε επίσης με εξαπλάσια αύξηση των καρδιαγγειακών διαγνώσεων συνολικά, κυρίως λόγω της ανάπτυξης πνευμονικής εμβολής (θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες) και ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Ο κίνδυνος μιας νέας διάγνωσης καρδιοπάθειας άρχισε να μειώνεται πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση και επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα ή χαμηλότερα μέσα σε 12 εβδομάδες έως ένα έτος.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη από τον COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών και διαβήτη, αλλά ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει μακροπρόθεσμη αύξηση στη συχνότητα αυτών των καταστάσεων για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Με βάση αυτά τα ευρήματα, oι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους που αναρρώνουν από τον COVID-19 να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Ο συγγραφέας της μελέτης Ajay Shah προσθέτει ότι “οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την πολύ μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη θα είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τους γιατρούς που διαχειρίζονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είχαν COVID- 19 μέχρι τώρα. Είναι σαφές ότι απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση για τουλάχιστον τους πρώτους 3 μήνες μετά τον COVID-19”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19 στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός 19/07: 148.435 νέα κρούσματα και 200 θάνατοι

Μακροχρόνιος ο ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος της λοίμωξης COVID-19 [Μελέτη]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Ο ρόλος του πρωτότοκου στη ψυχολογική ισορροπία της οικογένειας

Δυσμενείς παιδικές εμπειρίες: Οι δυσμενείς παιδικές εμπειρίες έχουν από καιρό αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά νέες έρευνες επισημαίνουν τον ευρύτερο αντίκτυπό τους πέρα από τα άτομα που επηρεάζονται άμεσα.

Είναι η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα η αθέατη σύνδεση ανάμεσα σε τροφές και φλεγμονή;

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Μια πρωτοποριακή μελέτη έριξε φως στους μοριακούς μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, μια χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από συγκεκριμένες τροφικές αλλεργίες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Μειώνει η τεχνητή νοημοσύνη τα λάθη και επιταχύνει τις αποζημιώσεις στην τηλεϊατρική

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ραγδαία υιοθέτηση της τηλεϊατρικής έχει μεταμορφώσει το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους ασθενείς μεγαλύτερη προσβασιμότητα και ευκολία.

Close Icon