Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Eνεργός και πιθανώς μολυσματικός έως και 10 μέρες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός: Eνεργός και πιθανώς μολυσματικός έως και 10 μέρες μετά τη μόλυνση

Κορωνοϊός: Αν και οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το sgRNA «παρέχει δείκτη για την ενεργή αναπαραγωγή του ιού», δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η παρουσία του sgRNA είναι ενδείκτης της μεταδοτικότητας.



Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα πρόσφατα μέτρα μείωσης της καραντίνας των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι εσφαλμένα. Οι επιστήμονες μέτρησαν την παρουσία ενεργού ιού χρησιμοποιώντας αλληλουχίες RNA και όχι θραύσματα ιού, τα οποία ανιχνεύει η δοκιμή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που έχουν βγει θετικοί στον SARS-CoV-2 διατήρησαν ενεργές λοιμώξεις για περισσότερες από 10 ημέρες. Δεν είναι σαφές εάν η εκτεταμένη παρουσία του ενεργού ιού σημαίνει ότι παραμένει μολυσματικός.


Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται, οι υγειονομικές αρχές έχουν αναθεωρήσει τον χρόνο που τα άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση ή καραντίνα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν επί του παρόντος ότι τα άτομα που βγαίνουν θετικά στον SARS-CoV-2 θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση για 5 ημέρες. Ακολούθως, τις επόμενες 5 ημέρες θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας. Μια νέα μελέτη βρίσκει στοιχεία ότι το 13% όσων έχουν βρεθεί θετικοί σε λοίμωξη SARS-CoV-2 διατήρησαν ενεργές λοιμώξεις για περισσότερες από 10 ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 για έως και 68 ημέρες σε ορισμένα άτομα.

Ανησυχητικό δε είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά αξιοσημείωτο σε εκείνους των οποίων οι λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 10 ημέρες, καθιστώντας την αναγνώρισή τους με τη χρήση συμπτωμάτων δύσκολη ή αδύνατη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν αναδρομικά τις γονιδιωματικές αλληλουχίες γονιδιώματος RNA (sgRNA) και Ε σε 176 άτομα που είχαν λάβει θετικά αποτελέσματα PCR. Η Lorna Harries, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μοριακής γενετικής του Exeter, εξήγησε το sgRNA: «Όταν ο [SARS-CoV-2] αναπτύσσεται ενεργά, τμήματα της αλληλουχίας RNA του που συνήθως δεν βρίσκονται κοντά μεταξύ τους ενώνονται. Αυτό είναι το sgRNA, μια συντομογραφία του υπογονιδιωματικού RNA. Η μέτρηση αυτού μας επιτρέπει να έχουμε μία εκτίμηση για το εάν ο ιός που ανιχνεύτηκε θα μπορούσε να είναι ενεργός και δυνητικά μολυσματικός».

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το sgRNA «παρέχει δείκτη για την ενεργή αναπαραγωγή του ιού», δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η παρουσία του sgRNA είναι ενδείκτης της μεταδοτικότητας. «Σε αυτή τη μελέτη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι σαφές εάν η παρουσία του sgRNA είναι ενδεικτική της μεταδοτικότητας», είπε ο Δρ Amesh Ashok Adalja, επίκουρος καθηγητής του Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Infectious Diseases.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αναρρώνουν τα παιδιά με πολυσυστηματικό Υπερφλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C μετά από Covid

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση της Όμικρον-Δεν αποκλείεται μία νέα πανδημική έξαρση

Καθόλου στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται μέσω θηλασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Close Icon