Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κοιλιοκάκη: Ξεπερνώντας τις γιορτές με τη νόσο

Κοιλιοκάκη: Ξεπερνώντας τις γιορτές με τη νόσο

Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του γάλακτος, των φρέσκων αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ξηρών καρπών. Προσέξτε, ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Οι σάλτσες και τα πυκνωτικά είναι μια σημαντική πηγή κρυφής γλουτένης.


Κοιλιοκάκη: Καθώς ετοιμαζόμουν για την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων μπισκότων της γυναικείας ομάδας μου, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η περίοδος για κάποιον με κοιλιοκάκη. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει τεράστια βλάβη στο έντερο όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν γλουτένη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Και διακοπές ή όχι, πολλά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Εκτός από τα προφανή αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, η γλουτένη βρίσκεται επίσης στο σιμιγδάλι (ή αλλιώς σκληρό σιτάρι), στη φαρίνα (αλεσμένο σιτάρι) και στο γκράχαμ (χοντροαλεσμένο αλεύρι ολικής άλεσης). Η γλουτένη από κριθάρι βρίσκεται στη μπύρα (εκτός αν αναφέρεται ότι δεν περιέχει γλουτένη), στη μαγιά ζυθοποιίας και στη βύνη, συμπεριλαμβανομένου του βυνογαλακτωμένου γάλακτος και του ξυδιού βύνης. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με σίκαλη είναι, επίσης, εκτός τραπεζιού … αντίο ψωμί pumpernickel. Το ίδιο ισχύει και για το τριτικάλε – μια διασταύρωση μεταξύ σιταριού και σίκαλης. Και η σπέλτα, ένα σιτάρι που συγγενεύει με το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη… ω, Θεέ μου. Η ακριβής αιτία της κοιλιοκάκης είναι άγνωστη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι είναι εν μέρει γενετική (κληρονομείται από τους γονείς μας) και εν μέρει περιβαλλοντική.

Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί, ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία. Και μόνον ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά της κοιλιοκάκης… μια ζωή αποφυγής της γλουτένης. Αν αυτό ακούγεται λίγο σκληρό, είναι για καλό λόγο. Επειδή η κοιλιοκάκη προσβάλλει πρωτίστως το πεπτικό σύστημα του οργανισμού, παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιπλέκει την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί φυσιολογικά σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα μόλις διαγνωστεί κάποιος με κοιλιοκάκη να αναζητήσει την τεχνογνωσία ενός επαγγελματία διατροφής καθώς και ενός γαστρεντερολόγου με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής για το θέμα αυτό από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (eatright.org ). Και χάρη στους ισχύοντες νόμους περί επισήμανσης, είναι ευκολότερο να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη… αν έχουν ετικέτα. Τα τρόφιμα μπορούν να φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, για παράδειγμα, εάν περιέχουν λιγότερα από 20 μέρη γλουτένης ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτά τα προϊόντα είναι “πιθανότατα ασφαλή για κατανάλωση” λέει το Ίδρυμα για την Κοιλιοκάκη (celiac.org ). Εκτός από πηγή γλουτένης, το σιτάρι θεωρείται, επίσης, κοινό αλλεργιογόνο. Έτσι, ένα τρόφιμο που περιέχει σιτάρι πρέπει να φέρει σαφή επισήμανση, σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA. Ωστόσο, να θυμάστε ότι γλουτένη υπάρχει, επίσης, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Έτσι, ακόμη και αν ένα τρόφιμο αναφέρει ότι είναι “χωρίς σιτάρι”, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι “χωρίς γλουτένη”. Ακούγεται περίπλοκο; Είναι. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του γάλακτος, των φρέσκων αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ξηρών καρπών. Προσέξτε, ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Οι σάλτσες και τα πυκνωτικά είναι μια σημαντική πηγή κρυφής γλουτένης.

Τι γίνεται με τη ζαχαροπλαστική των γιορτών; Στα φυσικά δημητριακά χωρίς γλουτένη περιλαμβάνονται το καλαμπόκι, το λινάρι, η βρώμη χωρίς γλουτένη, ο αμάραντος, το αραβόσιτο, το κεχρί και ναι, ακόμη και το φαγόπυρο (ή αλλιώς κάσα). Απλά αναζητήστε την ετικέτα χωρίς γλουτένη στα αλεύρια και τα άλλα προϊόντα που αγοράζετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες διαφορές έχουν η κοιλιοκάκη και η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η βλάβη του σμάλτου των δοντιών στην κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί από μια αυτοάνοση αντίδραση

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά: Η ανεμοβλογιά  είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα. Παρόλο που είναι πιο συχνή στα παιδιά, μπορεί να προσβάλει και ενήλικες, συχνά με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Ψυχωτικό επεισόδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ψυχωτικό επεισόδιο: Ένα ψυχωτικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή διαταραχή της σκέψης και της αντίληψης, κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι.

Τι πρέπει να προσέξετε για τον ξηρό βήχα

Ξηρός βήχας: Ο ξηρός βήχας είναι ένας ενοχλητικός και συχνός τύπος βήχα που δεν συνοδεύεται από φλέγματα. Μπορεί να προκύψει λόγω ιογενών λοιμώξεων, αλλεργιών, ερεθιστικών παραγόντων ή ακόμα και ως αντίδραση σε φάρμακα.

7 μύθοι για τον παιδικό διαβήτη

Παιδικός διαβήτης: Ο παιδικός διαβήτης, ιδιαίτερα ο τύπου 1, είναι μια χρόνια πάθηση που συχνά συνοδεύεται από παρανοήσεις και προκαταλήψεις.

Τι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα IBS;

IBS: Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια κατάσταση του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Close Icon