Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κοιλιοκάκη: Ξεπερνώντας τις γιορτές με τη νόσο

Κοιλιοκάκη: Ξεπερνώντας τις γιορτές με τη νόσο

Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του γάλακτος, των φρέσκων αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ξηρών καρπών. Προσέξτε, ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Οι σάλτσες και τα πυκνωτικά είναι μια σημαντική πηγή κρυφής γλουτένης.


Κοιλιοκάκη: Καθώς ετοιμαζόμουν για την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων μπισκότων της γυναικείας ομάδας μου, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η περίοδος για κάποιον με κοιλιοκάκη. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει τεράστια βλάβη στο έντερο όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν γλουτένη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Και διακοπές ή όχι, πολλά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Εκτός από τα προφανή αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, η γλουτένη βρίσκεται επίσης στο σιμιγδάλι (ή αλλιώς σκληρό σιτάρι), στη φαρίνα (αλεσμένο σιτάρι) και στο γκράχαμ (χοντροαλεσμένο αλεύρι ολικής άλεσης). Η γλουτένη από κριθάρι βρίσκεται στη μπύρα (εκτός αν αναφέρεται ότι δεν περιέχει γλουτένη), στη μαγιά ζυθοποιίας και στη βύνη, συμπεριλαμβανομένου του βυνογαλακτωμένου γάλακτος και του ξυδιού βύνης. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με σίκαλη είναι, επίσης, εκτός τραπεζιού … αντίο ψωμί pumpernickel. Το ίδιο ισχύει και για το τριτικάλε – μια διασταύρωση μεταξύ σιταριού και σίκαλης. Και η σπέλτα, ένα σιτάρι που συγγενεύει με το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη… ω, Θεέ μου. Η ακριβής αιτία της κοιλιοκάκης είναι άγνωστη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι είναι εν μέρει γενετική (κληρονομείται από τους γονείς μας) και εν μέρει περιβαλλοντική.

Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί, ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία. Και μόνον ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά της κοιλιοκάκης… μια ζωή αποφυγής της γλουτένης. Αν αυτό ακούγεται λίγο σκληρό, είναι για καλό λόγο. Επειδή η κοιλιοκάκη προσβάλλει πρωτίστως το πεπτικό σύστημα του οργανισμού, παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιπλέκει την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί φυσιολογικά σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα μόλις διαγνωστεί κάποιος με κοιλιοκάκη να αναζητήσει την τεχνογνωσία ενός επαγγελματία διατροφής καθώς και ενός γαστρεντερολόγου με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής για το θέμα αυτό από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (eatright.org ). Και χάρη στους ισχύοντες νόμους περί επισήμανσης, είναι ευκολότερο να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη… αν έχουν ετικέτα. Τα τρόφιμα μπορούν να φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, για παράδειγμα, εάν περιέχουν λιγότερα από 20 μέρη γλουτένης ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτά τα προϊόντα είναι “πιθανότατα ασφαλή για κατανάλωση” λέει το Ίδρυμα για την Κοιλιοκάκη (celiac.org ). Εκτός από πηγή γλουτένης, το σιτάρι θεωρείται, επίσης, κοινό αλλεργιογόνο. Έτσι, ένα τρόφιμο που περιέχει σιτάρι πρέπει να φέρει σαφή επισήμανση, σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA. Ωστόσο, να θυμάστε ότι γλουτένη υπάρχει, επίσης, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Έτσι, ακόμη και αν ένα τρόφιμο αναφέρει ότι είναι “χωρίς σιτάρι”, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι “χωρίς γλουτένη”. Ακούγεται περίπλοκο; Είναι. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του γάλακτος, των φρέσκων αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ξηρών καρπών. Προσέξτε, ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Οι σάλτσες και τα πυκνωτικά είναι μια σημαντική πηγή κρυφής γλουτένης.

Τι γίνεται με τη ζαχαροπλαστική των γιορτών; Στα φυσικά δημητριακά χωρίς γλουτένη περιλαμβάνονται το καλαμπόκι, το λινάρι, η βρώμη χωρίς γλουτένη, ο αμάραντος, το αραβόσιτο, το κεχρί και ναι, ακόμη και το φαγόπυρο (ή αλλιώς κάσα). Απλά αναζητήστε την ετικέτα χωρίς γλουτένη στα αλεύρια και τα άλλα προϊόντα που αγοράζετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες διαφορές έχουν η κοιλιοκάκη και η δυσανεξία στη γλουτένη;

Η βλάβη του σμάλτου των δοντιών στην κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί από μια αυτοάνοση αντίδραση

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα σιωπηλά συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση που συνήθως προκαλεί έντονο πόνο και δυσφορία, αλλά υπάρχουν και συμπτώματα που μπορεί να είναι λιγότερο προφανή ή να παραμείνουν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αναβλητικότητα σχετίζεται με αποφευκτική προσκόλληση;

Αναβλητικότητα: Η αναβλητικότητα είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την τάση να καθυστερούμε την ολοκλήρωση των εργασιών ή την ανάληψη υποχρεώσεων. Ενώ υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά,

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις καταπιεσμένο θυμό

Ένα από τα πρώτα σημάδια του καταπιεσμένου θυμού είναι η γενική αίσθηση δυσφορίας ή ανησυχίας. Αν νιώθετε συχνά μια βαριά διάθεση ή αν έχετε μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι, ίσως να είναι ένδειξη ότι κρατάτε μέσα σας θυμό

Τι είναι η αισθητηριακή υπερφόρτωση στον αυτισμό

Αυτισμός: Η αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο στα άτομα με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το άτομο λαμβάνει περισσότερα αισθητηριακά ερεθίσματα

Φρούτα που βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης

Χοληστερίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη) και να αυξήσει την HDL (γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη).

Μάθημα ζωής σε μια εποχή που το ψέμα διαδίδεται ταχύτατα

Μάθημα ζωής: Η διάδοση ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Από την πολιτική μέχρι την υγεία, η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις μας και να διαμορφώσει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

Ποιες είναι οι γλώσσες αγάπης;

Γλώσσες αγάπης: Η θεωρία των πέντε γλωσσών της αγάπης, που αναπτύχθηκε από τον Dr. Gary Chapman, περιγράφει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εκφράζουν και λαμβάνουν αγάπη. Κατανοώντας τη γλώσσα αγάπης

Συνέπειες πρώιμης και καθυστερημένης ήβης 

Εφηβεία: Υπάρχουν δύο κύριες μορφές έναρξης της εφηβείας: η πρώιμη ήβη και η καθυστερημένη ήβη. Κάθε μία από αυτές έχει συγκεκριμένες συνέπειες που επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη του ατόμου.

Close Icon