Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας

Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας


Καρκίνος και κρέας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με το κόκκινο κρέας. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων και καρκίνου. Ωστόσο, εξακολουθούν να επιλέγουν τους μηχανισμούς που οδηγούν αυτήν τη σχέση.

Η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα κόκκινα κρέατα και τα μεταποιημένα κρέατα έλαβαν το καθένα αρκετή προσοχή στο θέμα αυτό. Και τα δύο έχουν εμπλακεί στον κίνδυνο καρκίνου, αλλά το πώς ασκούν την επιρροή τους είναι προς συζήτηση. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης: “Παρόλο που έχουν προταθεί διάφορες μηχανιστικές εξηγήσεις,  δίαιτα υψηλής ενέργειας / λίπους, Ν-νιτροζο, νιτρικά, νιτρώδη άλατα, σίδηρος αίματος,  ενώσεις που παράγονται από μικρόβιο του εντέρου ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καμία δεν φαίνεται να είναι ειδική για το κόκκινο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.”


Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι το Ν-γλυκολυλενοουραμινικό οξύ (Neu5Gc) μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το Neu5Gc είναι υδατάνθρακας ή ζάχαρη, που περιέχεται σε τρόφιμα που προέρχονται από θηλαστικά και είναι άφθονο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα ψάρια αλλά απουσιάζει από τα πουλερικά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν το Neu5Gc, αλλά όταν το καταναλώνουμε, μικρές ποσότητες συσσωρεύονται στις κυτταρικές επιφάνειες. Όταν τα ανοσοκύτταρα συναντούν αυτό το μη ανθρώπινο υλικό, ενεργοποιεί την παραγωγή αντι-Neu5Gc αντισωμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα αυτών των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει στοιχεία ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά τα αντισώματα προάγει φλεγμονή και καρκίνο σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπίσει οποιαδήποτε σαφή επίδραση της κατανάλωσης προϊόντων θηλαστικών στα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων.

Στη μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων – οι περισσότεροι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, ή το Κέντρο Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Σορβόννης στο Παρίσι Cité, στο Bobigny της Γαλλίας – πήραν δεδομένα από την έρευνα NutriNet-Santé. Αυτή η εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία στοχεύει στη διερεύνηση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ της διατροφής και της υγείας. Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο δείκττους θα γίνει ένα εργαλείο για την εκτίμηση της ποσότητας Neu5Gc στη διατροφή ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό εξατομικευμένων συστάσεων για άτομα με κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Η χορτοφαγία εν μέσω πανδημίας

Ποια τρόφιμα εξασθενούν τη μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Close Icon