Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή προσβολή: Τι σημαίνει ο πόνος μετά από καρδιακή προσβολή;

Καρδιακή προσβολή: Τι σημαίνει ο πόνος μετά από καρδιακή προσβολή;

Καρδιακή προσβολή: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του πόνου ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για μελλοντική θνησιμότητα μετά από καρδιακή προσβολή.



Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εμπειρία πόνου, που δεν σχετίζεται απαραίτητα με την καρδιά, ένα χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός ατόμου. Η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει τη δυνητική σχέση μεταξύ του πόνου μετά από καρδιακή προσβολή και της αυξημένης πιθανότητας θανάτου εντός των επόμενων οκτώ ετών.


Καρδιακή προσβολή

Η Linda Vixner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Dalarna της Σουηδίας, εξηγεί ότι ενώ ο πόνος έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και συνολικής θνησιμότητας, η επίδρασή του στον θάνατο μετά από καρδιακή προσβολή δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς σε μεγαλύτερες μελέτες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, εξέτασε δεδομένα υγείας από περισσότερους από 18.300 ενήλικες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, χρησιμοποιώντας το σουηδικό μητρώο SWEDEHEART. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτριο ή ακραίο πόνο ένα χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μέτριο πόνο είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 8,5 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν καθόλου πόνο. Επιπλέον, όσοι βίωναν ακραίο πόνο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την ίδια περίοδο σε σύγκριση με τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή που δεν ανέφεραν καθόλου πόνο. Επίμονος και μακροχρόνιος πόνος δηλώθηκε από περίπου 65% των συμμετεχόντων που ανέφεραν πόνο τόσο κατά τη δίμηνη όσο και κατά τη 12μηνη παρακολούθηση.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του πόνου ως σημαντικού παράγοντα κινδύνου για μελλοντική θνησιμότητα μετά από καρδιακή προσβολή. Ο έντονος πόνος μπορεί επίσης να εμποδίσει την αποκατάσταση και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που προστατεύουν την καρδιά, όπως η τακτική άσκηση. Ο Vixner προτείνει ότι για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πόνο, η αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από δίμηνη και μονοετή παρακολούθηση ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακά επεισόδια μεταξύ 2005 και 2013 στη Σουηδία. Η εστίαση της μελέτης στον πόνο μετά την καρδιακή προσβολή και οι επιπτώσεις του στη μακροπρόθεσμη επιβίωση ρίχνει φως στην ανάγκη οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να λαμβάνουν υπόψη τους τα επίπεδα του πόνου όταν συνιστούν θεραπείες και κάνουν προβλέψεις. Η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της διαχείρισης του πόνου και της αντιμετώπισης των πιθανών εμποδίων στην ανάρρωση και τη συνολική ευημερία του ασθενούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ βιταμίνης D και ασβεστίου;

Απαιτούνται περισσότεροι πόροι για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους νέους, διαπιστώνει έρευνα

Πώς οι φυτικές στερόλες και στανόλες βελτιώνουν την υγεία;

Υπερτροφές για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη στο αίμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon