Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιαγγειακή Νόσος: Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Καρδιαγγειακή Νόσος: Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

"Είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε την επίδραση του συνδυασμού του οικογενειακού ιστορικού και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών χρησιμοποιώντας μετρήσεις λιπαρών οξέων", λέει η ίδια. Η μελέτη διεξήχθη από την Κοινοπραξία Έρευνας Λιπαρών Οξέων και Αποτελεσμάτων (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium) (FORCE), ένα δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 ερευνητές και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σε 10 διαφορετικές χώρες.


Καρδιαγγειακή Νόσος: Τα άτομα με στενούς συγγενείς που έχουν υποφέρει από καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό για όλους να τρώνε μια διατροφή που περιέχει ωμέγα-3. Τώρα, μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές είναι η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσος, όπως η ασταθής στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό έμφραγμα (εγκεφαλικό επεισόδιο). “Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομικές, όπως έδειξαν οι μελέτες διδύμων, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια που τις ελέγχουν. Μια ισχυρή υπόθεση είναι, επομένως, ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικής και περιβάλλοντος”, λέει η Karin Leander, ανώτερη λέκτορας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Μονάδα Καρδιαγγειακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας, Karolinska Institutet, και επικεφαλής της έρευνας της μελέτης. Ως εκ τούτου, η ίδια και οι ερευνητές συνάδελφοί της εξέτασαν την επίδραση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διαιτητικής πρόσληψης. Στη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα από πάνω από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 8.000 από αυτούς έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι όσοι είχαν τόσο καρδιαγγειακή νόσο σε στενό συγγενή, όπως γονέα ή αδελφό, όσο και χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA/DHA, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πάνω από 40%. Ο αυξημένος κίνδυνος για όσους είχαν “μόνο” καρδιαγγειακή νόσο στο στενό συγγενικό περιβάλλον ήταν 25 τοις εκατό. “Η μελέτη υποδηλώνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν να κερδίσουν περισσότερα από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών από ό,τι άλλοι”, λέει η Karin Leander.

Τα επίπεδα των EPA/DHA μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτά τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα, τα επίπεδα αποτελούν αξιόπιστο μέτρο της διαιτητικής πρόσληψης λιπαρών ψαριών, σύμφωνα με την Karin Leander. “Το γεγονός ότι οι μετρήσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και στους ιστούς είναι αντικειμενικές, σε αντίθεση με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα”, λέει η ίδια. Έτσι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης σε έναν τομέα όπου υπάρχουν ήδη πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν εντελώς νέα γνώση, σύμφωνα με την Karin Leander. “Είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε την επίδραση του συνδυασμού του οικογενειακού ιστορικού και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών χρησιμοποιώντας μετρήσεις λιπαρών οξέων”, λέει η ίδια. Η μελέτη διεξήχθη από την Κοινοπραξία Έρευνας Λιπαρών Οξέων και Αποτελεσμάτων (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium) (FORCE), ένα δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 ερευνητές και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σε 10 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα άτομα με καρδιακές παθήσεις αθλούνται;

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες;

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιαγγειακή νόσος;

Πώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Ο ρόλος του πρωτότοκου στη ψυχολογική ισορροπία της οικογένειας

Δυσμενείς παιδικές εμπειρίες: Οι δυσμενείς παιδικές εμπειρίες έχουν από καιρό αναγνωριστεί ως σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά νέες έρευνες επισημαίνουν τον ευρύτερο αντίκτυπό τους πέρα από τα άτομα που επηρεάζονται άμεσα.

Είναι η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα η αθέατη σύνδεση ανάμεσα σε τροφές και φλεγμονή;

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Μια πρωτοποριακή μελέτη έριξε φως στους μοριακούς μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, μια χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από συγκεκριμένες τροφικές αλλεργίες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Μειώνει η τεχνητή νοημοσύνη τα λάθη και επιταχύνει τις αποζημιώσεις στην τηλεϊατρική

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ραγδαία υιοθέτηση της τηλεϊατρικής έχει μεταμορφώσει το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους ασθενείς μεγαλύτερη προσβασιμότητα και ευκολία.

Close Icon