Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιαγγειακή Νόσος: Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Καρδιαγγειακή Νόσος: Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

"Είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε την επίδραση του συνδυασμού του οικογενειακού ιστορικού και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών χρησιμοποιώντας μετρήσεις λιπαρών οξέων", λέει η ίδια. Η μελέτη διεξήχθη από την Κοινοπραξία Έρευνας Λιπαρών Οξέων και Αποτελεσμάτων (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium) (FORCE), ένα δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 ερευνητές και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σε 10 διαφορετικές χώρες.

Καρδιαγγειακή Νόσος: Τα άτομα με στενούς συγγενείς που έχουν υποφέρει από καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό για όλους να τρώνε μια διατροφή που περιέχει ωμέγα-3. Τώρα, μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές είναι η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσος, όπως η ασταθής στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό έμφραγμα (εγκεφαλικό επεισόδιο). “Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομικές, όπως έδειξαν οι μελέτες διδύμων, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια που τις ελέγχουν. Μια ισχυρή υπόθεση είναι, επομένως, ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικής και περιβάλλοντος”, λέει η Karin Leander, ανώτερη λέκτορας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Μονάδα Καρδιαγγειακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας, Karolinska Institutet, και επικεφαλής της έρευνας της μελέτης. Ως εκ τούτου, η ίδια και οι ερευνητές συνάδελφοί της εξέτασαν την επίδραση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διαιτητικής πρόσληψης. Στη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα από πάνω από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 8.000 από αυτούς έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι όσοι είχαν τόσο καρδιαγγειακή νόσο σε στενό συγγενή, όπως γονέα ή αδελφό, όσο και χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA/DHA, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πάνω από 40%. Ο αυξημένος κίνδυνος για όσους είχαν “μόνο” καρδιαγγειακή νόσο στο στενό συγγενικό περιβάλλον ήταν 25 τοις εκατό. “Η μελέτη υποδηλώνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν να κερδίσουν περισσότερα από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών από ό,τι άλλοι”, λέει η Karin Leander.

Τα επίπεδα των EPA/DHA μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτά τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα, τα επίπεδα αποτελούν αξιόπιστο μέτρο της διαιτητικής πρόσληψης λιπαρών ψαριών, σύμφωνα με την Karin Leander. “Το γεγονός ότι οι μετρήσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και στους ιστούς είναι αντικειμενικές, σε αντίθεση με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα”, λέει η ίδια. Έτσι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης σε έναν τομέα όπου υπάρχουν ήδη πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν εντελώς νέα γνώση, σύμφωνα με την Karin Leander. “Είμαστε οι πρώτοι που μελετάμε την επίδραση του συνδυασμού του οικογενειακού ιστορικού και της πρόσληψης λιπαρών ψαριών χρησιμοποιώντας μετρήσεις λιπαρών οξέων”, λέει η ίδια. Η μελέτη διεξήχθη από την Κοινοπραξία Έρευνας Λιπαρών Οξέων και Αποτελεσμάτων (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium) (FORCE), ένα δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 ερευνητές και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από 15 μελέτες που διεξήχθησαν σε 10 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα άτομα με καρδιακές παθήσεις αθλούνται;

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες;

Πώς αντιμετωπίζεται η καρδιαγγειακή νόσος;

Πώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωινός έρωτας: Ο δρόμος για ένα ευτυχισμένο ξεκίνημα

Πρωινός έρωτας: Ο πρωινός έρωτας μπορεί να προσφέρει έναν αναζωογονητικό και διεγερτικό τρόπο για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο διαλογισμός μειώνει την επιθυμία για φαγητό

Κατανάλωση διαλογισμός: Μέσω της ενσυνειδητότητας που προάγει ο διαλογισμός, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να παρατηρούν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρίνουν ή να αντιδρούν άμεσα σε αυτά.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Πώς διαφέρει μεταξύ των φύλων;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επίπτωσή της.

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Καθιστική ζωή: Ο αθέατος κίνδυνος της σύγχρονης κοινωνίας

Καθιστική ζωή: Η παρατεταμένη καθιστική ζωή αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνέπειές της παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, περιλαμβανομένων και των νέων.

Έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης: Κύριος παράγοντας στην καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου

Έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης: Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη αποκάλυψε σημαντικές ανισότητες στη διάγνωση πολλών καρκίνων, ιδιαίτερα σε προχωρημένα στάδια, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη κάλυψης από ασφάλιση υγείας.

Close Icon