Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά και επεξεργασμένο κρέας: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου από την κατανάλωσή του [vid]

Καρδιά και επεξεργασμένο κρέας: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου από την κατανάλωσή του [vid]

Καρδιά και επεξεργασμένο κρέας: Οι ερευνητές της μελέτης PURE, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Επιστήμης της Διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 134.300 ανθρώπους από 21 χώρες πέντε ηπείρων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος σχεδόν δεκαετίας.


Μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα βρήκε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, δεν προέκυψε συσχέτιση με το μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας ή το κρέας από πουλερικά.

Οι ερευνητές της μελέτης PURE, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Επιστήμης της Διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 134.300 ανθρώπους από 21 χώρες πέντε ηπείρων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος σχεδόν δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 150 ή περισσότερων γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με -κατά μέσο όρο- αύξηση 46% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κατά 51% του κινδύνου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου επεξεργασμένο κρέας. Από την άλλη, η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μη επεξεργασμένων κρεάτων δε φάνηκε να έχει κάποια επίπτωση στην υγεία.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση με μέτρο μη επεξεργασμένου κρέατος, στο πλαίσιο μίας γενικότερης υγιούς διατροφής, είναι απίθανο να αποβεί επιβλαβής», δήλωσε ο δρ Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «πρέπει να ενθαρρύνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης του επεξεργασμένου κρέατος».

Ψαρομεσογειακή διατροφή και περιοδική νηστεία

Η μεσογειακή διατροφή με πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο και άλλα λίπη), πλήρη δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, καθώς και με μέτρια γαλακτοκομικά (γιαούρτι και τυρί με λίγα λιπαρά), η οποία συνδυάζεται με ψάρια ή/και θαλασσινά, αλλά και με νηστεία κατά καιρούς, είναι ιδανική για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Τζέιμς Ο’Κιφ του Ινστιτούτου Saint Luke Mid America Heart Institute, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα (μετα-ανάλυση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρω «συνταγή» διατροφής και περιστασιακής νηστείας έχει μεγάλα οφέλη.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι από μόνη της η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες και κλινικές δοκιμές πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, άνοιας, κατάθλιψης και μερικών καρκίνων. Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση ψαριών/θαλασσινών, που αντικαθιστούν το κρέας ως βασική πηγή πρωτεΐνης, μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Ο συνδυασμός τους, δηλαδή η μεσογειακή διατροφή συν η ψαροφαγία, εάν εμπλουτιστεί με τον περιοδικό περιορισμό της λήψης θερμίδων καθημερινά (νηστεία για χρονικά διαστήματα οκτώ έως δώδεκα ωρών) μπορεί επιπροσθέτως να μειώσει τη φλεγμονή στον οργανισμό, να βελτιώσει το μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να γίνει με τη μείωση του αριθμού των ημερήσιων γευμάτων από τρία σε δύο ή με περιόδους νηστείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εμπνευστείτε από το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Οφέλη των Καρδιαγγειακών Ασκήσεων στην Υγεία

Σύνδεση αποβολών με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου των γυναικών πριν τα 70

Οι άνθρωποι που ξεπέρασαν τον καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Πώς η άνοια επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες

Άνοια: Η άνοια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια νοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η σκέψη, η κρίση και οι εκτελεστικές λειτουργίες. Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι οι ανώτερες νοητικές ικανότητες

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Οι πιο συχνές παρανοήσεις για τον θηλασμό

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά γύρω του κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που μπορεί να παραπλανήσουν τις μητέρες. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους

Πώς να διαχειριστείτε τη δύσπνοια

Δύσπνοια: Η δύσπνοια, δηλαδή η δυσκολία στην αναπνοή, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά και να προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Πώς να αναγνωρίσετε την χειριστικότητα

Χειριστικότητα: Η χειριστικότητα είναι μια ψυχολογική στρατηγική που χρησιμοποιούν κάποιοι για να ελέγξουν ή να επηρεάσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις ενέργειες των άλλων, συχνά με αθέμιτο ή ύπουλο τρόπο.

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Close Icon