Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μικρότερες αυξήσεις στο μέγεθος της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτοί είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.



Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εχθές (13/07) στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, αντί για τους εξευγενισμένους κόκκους, συνδέεται με μειωμένους κινδύνους μακροπρόθεσμα νόσησης από καρδιαγγειακές παθήσεις.


Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University εξέτασαν πώς η πρόσληψη ολόκληρων από τη μία πλευρά και εξευγενισμένων από την άλλη κόκκων με την πάροδο του χρόνου επηρέασε πέντε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων: Μέγεθος μέσης, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια και HDL («καλή») χοληστερόλη.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις αλλαγές στους πέντε παράγοντες κινδύνου, σε διαστήματα τεσσάρων ετών, σε τέσσερις κατηγορίες αναφερόμενης πρόσληψης τροφών ολικής αλέσεως, που κυμαίνονται από λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα έως τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερισίως. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες των ΗΠΑ (2020-2025), η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Ένα παράδειγμα μιας μερίδας είναι ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε τετραετές διάστημα:

Το μέγεθος της μέσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 1 ίντσα στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη, έναντι περίπου ½ ίντσας στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών ολικής άλεσης.
Ακόμη και μετά την καταγραφή των αλλαγών στο μέγεθος της μέσης, οι μέσες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη των εν λόγω προϊόντων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη.

Επιπλέον η υψηλότερη πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων για κάθε τετραετή περίοδο ανάλυσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία, πέρα ​​από το να μας βοηθά να χάνουμε ή να διατηρούμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε η Nicola McKeown, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο USDA HNRCA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

O ΣΦΕΕ παρουσιάζει τη μελέτη της PwC για τη χώρα μας

Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους σε περιόδους στρες

Τι προκαλεί ξηρoδερμία κάτω από τα μάτια και πώς θα την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την οστική υγεία

Οστεοπόρωση: Με την πάροδο των χρόνων, η διατήρηση της υγείας των οστών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την αποφυγή καταγμάτων, οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Οικιακές ευθύνες: Μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση και την ερωτική διάθεση;

Οικιακές ευθύνες: Τα οικιακά καθήκοντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντική πηγή άγχους, ειδικά όταν συσσωρεύονται ή όταν δεν μοιράζονται εξίσου.

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Γνωστική εφεδρεία: Η εκπαίδευση βοηθά τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει τη γήρανση και την άνοια;

Γνωστική εφεδρεία: Η έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας καθώς τα άτομα γερνούν.

Κρασί ή μπύρα: Ποιο ποτό επηρεάζει λιγότερο τη σεξουαλική απόδοση;

Κρασί ή μπύρα: Η κατανάλωση αλκοόλ, είτε πρόκειται για κρασί είτε για μπύρα, έχει διαφορετικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία, ανάλογα με το ποτό και την ποσότητα που καταναλώνεται.

Υγιείς γυναίκες: Μπορεί να φέρουν κύτταρα παρόμοια με καρκίνο του μαστού;

Υγιείς γυναίκες: Μια νέα μελέτη έχει αποκαλύψει ότι οι υγιείς γυναίκες μπορεί να έχουν κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε καρκίνο του μαστού, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση του καρκίνου και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Close Icon