Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μικρότερες αυξήσεις στο μέγεθος της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτοί είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.


Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εχθές (13/07) στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, αντί για τους εξευγενισμένους κόκκους, συνδέεται με μειωμένους κινδύνους μακροπρόθεσμα νόσησης από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University εξέτασαν πώς η πρόσληψη ολόκληρων από τη μία πλευρά και εξευγενισμένων από την άλλη κόκκων με την πάροδο του χρόνου επηρέασε πέντε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων: Μέγεθος μέσης, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια και HDL («καλή») χοληστερόλη.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις αλλαγές στους πέντε παράγοντες κινδύνου, σε διαστήματα τεσσάρων ετών, σε τέσσερις κατηγορίες αναφερόμενης πρόσληψης τροφών ολικής αλέσεως, που κυμαίνονται από λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα έως τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερισίως. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες των ΗΠΑ (2020-2025), η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Ένα παράδειγμα μιας μερίδας είναι ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε τετραετές διάστημα:

Το μέγεθος της μέσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 1 ίντσα στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη, έναντι περίπου ½ ίντσας στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών ολικής άλεσης.
Ακόμη και μετά την καταγραφή των αλλαγών στο μέγεθος της μέσης, οι μέσες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη των εν λόγω προϊόντων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη.

Επιπλέον η υψηλότερη πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων για κάθε τετραετή περίοδο ανάλυσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία, πέρα ​​από το να μας βοηθά να χάνουμε ή να διατηρούμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε η Nicola McKeown, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο USDA HNRCA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

O ΣΦΕΕ παρουσιάζει τη μελέτη της PwC για τη χώρα μας

Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους σε περιόδους στρες

Τι προκαλεί ξηρoδερμία κάτω από τα μάτια και πώς θα την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσα είδη μνήμης υπάρχουν;

Μνήμη: Η μνήμη είναι μια σύνθετη διαδικασία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν, να ανακαλούν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μνήμης, οι οποίοι διακρίνονται βάσει του χρόνου διάρκειας

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Πώς η άνοια επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες

Άνοια: Η άνοια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και οδηγεί σε σταδιακή απώλεια νοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η σκέψη, η κρίση και οι εκτελεστικές λειτουργίες. Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι οι ανώτερες νοητικές ικανότητες

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Οι πιο συχνές παρανοήσεις για τον θηλασμό

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά γύρω του κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που μπορεί να παραπλανήσουν τις μητέρες. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους

Close Icon