Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καλοκαίρι Ζέστη Διακοπές: Πώς να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα

Καλοκαίρι Ζέστη Διακοπές: Πώς να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, στομαχικές διαταραχές ή ναυτία. Ενώ ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από μια ασθένεια που σχετίζεται με τα τρόφιμα, πιο σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά κάτω των 5 ετών, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε μέλλουσες μητέρες.



Καλοκαίρι Ζέστη Διακοπές: Η γνώση των βασικών στοιχείων της ασφάλειας των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα που μπορεί να είναι σοβαρές για ορισμένους. Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιβλέπει την ασφάλεια των τροφίμων έχει κυκλοφορήσει βασικές συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυτές τις διακοπές.


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Τμήματος Γεωργίας, η τροφική ασθένεια μπορεί να προληφθεί με την πρακτική της υγιεινής των χεριών, χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ κρέατος και φρέσκων προϊόντων (ή να απολυμανθεί ένα ταμπλό) και να μαγειρευτούν και να αποθηκευτούν τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

“Εάν ψήνετε στη σχάρα στο πικνίκ σας, θυμηθείτε να μαγειρέψετε ωμό κρέας και πουλερικά σε μια ελάχιστη ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία: αλεσμένα κρέατα (όπως λουκάνικο και μπιφτέκια) στους 160 βαθμούς Φαρενάιτ, 71.1111 Κελσίου ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μπριζόλες) στους 145 βαθμούς Φαρενάιτ – 62.7778 Κελσίου με χρόνο ανάπαυσης τριών λεπτών και πουλερικά στους 165 βαθμούς Φαρενάιτ – 73.8889  Κελσίου”, συμβουλεύει η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Οποιαδήποτε απομεινάρια πρέπει να εισέλθουν στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, αλλά τα τρόφιμα που εκτίθενται σε θερμές θερμοκρασίες (όπως σε ένα αυτοκίνητο) θα πρέπει να καταψυχθούν εντός 1 ώρας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία συμβουλεύουν τέσσερα βήματα για την πτώση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψήστε, που περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών, το ξέβγαλμα των προϊόντων, τον διαχωρισμό του ωμού κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των αυγών από άλλα τρόφιμα, ενώ ψωνίζετε και αποθηκεύετε, μαγειρεύετε τρόφιμα για να εξαλείψετε τα επιβλαβή μικρόβια και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα. Όταν χειρίζεστε κοτόπουλο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε δύο σετ λαβίδων και βεβαιωθείτε ότι ψήνετε το κοτόπουλο και στις δύο πλευρές, δήλωσε ο Fox Welper, εκτελεστικός σεφ ευεξίας με το πρόγραμμα Mayo Clinic Healthy Living.

Δεν χρειάζεται να ξεπλένετε το ωμό κοτόπουλο, είπε, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη διασταυρούμενη μόλυνση εάν ο νεροχύτης δεν έχει απολυμανθεί σωστά.

Συνιστά επίσης τη χρήση θερμομέτρου τροφίμων στο παχύτερο μέρος του κρέατος και ελέγξτε εάν τα θερμόμετρα βαθμονομούνται ή ευθυγραμμίζονται με τη θερμοκρασία δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το θερμόμετρο για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, είπε.

Τα πιάτα με βάση τη μαγιονέζα όπως η σαλάτα πατάτας και η σαλάτα ζυμαρικών πρέπει να διατηρούνται κρύα, συνέχισε ο Welper και πρόσθεσε ότι τα θαλασσινά είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και 2-3 ημέρες όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, με περίπου επτά ημέρες για μαγειρεμένο κοτόπουλο όταν ψύχεται και αποθηκεύεται σωστά.

Το CDC συμβουλεύει τέσσερα βήματα για τον περιορισμό του κινδύνου δηλητηρίασης από τα τρόφιμα: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψήστε.

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε αυτές τις διακοπές;

Μεταφέρετε τα τρόφιμα με ασφάλεια τοποθετώντας κρύα πιάτα σε ένα ψυγείο γεμάτο με πακέτα πάγου ή γέλης για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες των τροφίμων κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ -4.44444 Κελσίου.

Αποθηκεύστε τα ζεστά πιάτα σε σακούλες μόνωσης για να διατηρήσετε το φαγητό ζεστό στους 140 βαθμούς Φαρενάιτ – 60 Κελσίου.

Σύμφωνα με το CDC, ασθένεια που σχετίζεται με τα τρόφιμα εμφανίζεται μετά την κατάποση τροφής μολυσμένων με μικρόβια ή τοξικές ουσίες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, στομαχικές διαταραχές ή ναυτία. Ενώ ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από μια ασθένεια που σχετίζεται με τα τρόφιμα, πιο σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά κάτω των 5 ετών, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε μέλλουσες μητέρες.

Το CDC συνιστά να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό σε σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός άνω των 102 βαθμών Φαρενάιτ – 38.8889 Κελσίου, επίμονη διάρροια που δεν βελτιώνεται μετά από τρεις ημέρες, υπερβολικός έμετος και αφυδάτωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Από την Τετάρτη, υπήρξαν τουλάχιστον έξι κρούσματα e.coli σε τέσσερις πολιτείες της Ουάσιγκτον

Τι κάνετε με τα τρόφιμα στο ψυγείο όταν έχει διακοπή ρεύματος

Πώς να επιλέξουμε με ασφάλεια μη τοξικά μαγειρικά σκεύη

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Close Icon