Ιχθυέλαιο: Τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με ιχθυέλαιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμβουλευτούν επαγγελματίες υγείας και διαιτολόγους για να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικά όσο ισχυρίζονται ευρέως, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση της καρδιάς και της συνολικής υγείας. Η μελέτη δείχνει ότι παρά την επικράτηση των ισχυρισμών υγείας που σχετίζονται με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους δεν είναι τόσο ισχυρά όσο προβάλλονται στην αγορά.
Συμπληρώματα ιχθυελαίου
Η έρευνα, που διεξήχθη από την κοινοπραξία Telomere-to-Telomere (T2T), ανέλυσε τις ετικέτες των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που κυκλοφορούν στην αγορά και εξέτασε τη συχνότητα και τους τύπους των ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται. Η μελέτη αποκάλυψε ότι σχεδόν το 74% των συμπληρωμάτων που αναλύθηκαν προέβαλαν τουλάχιστον έναν ισχυρισμό υγείας, αλλά μόνο το 19% αυτών των ισχυρισμών είχαν εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι υπόλοιποι αποτελούνταν από γενικούς ισχυρισμούς σχετικά με την υποστήριξη της δομής ή της λειτουργίας σε διάφορα όργανα, όπως “προάγει την υγεία της καρδιάς”.
Οι πιο συνηθισμένοι ισχυρισμοί που βρέθηκαν αφορούσαν την προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόσφατες μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό.
Η μελέτη ανέδειξε επίσης τη διαφοροποίηση στις ημερήσιες δόσεις EPA και DHA (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο) στα διάφορα συμπληρώματα. Το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων δεν έχει καθορίσει ημερήσιες συστάσεις για τα EPA και DHA. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί άνθρωποι άνω των 60 ετών λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου για την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν τη σημασία της διαβούλευσης με τους επαγγελματίες υγείας και όχι του να βασίζεται κανείς αποκλειστικά στις ετικέτες των συμπληρωμάτων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ένα στα πέντε άτομα άνω των 60 ετών λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου για την υγεία της καρδιάς, υπογραμμίζοντας την ευρέως διαδεδομένη πίστη στα οφέλη τους.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Cardiology, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τα αδύναμα στοιχεία που υποστηρίζουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Ενώ η κατανάλωση θαλασσινών έχει γνωστά οφέλη για την υγεία, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στην επίτευξη αυτών των οφελών παραμένει ασαφής. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, ιδίως λιπαρών ψαριών, για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν.
Τελικά, τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με ιχθυέλαιο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμβουλευτούν επαγγελματίες υγείας και διαιτολόγους για να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές. Καθώς τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου παραμένουν ασαφή, η διαιτολογική προσαρμογή και η ενσωμάτωση ολόκληρων τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 μπορεί να είναι μια πιο πρακτική προσέγγιση για την υποστήριξη της καρδιάς και της συνολικής υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube