Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ισπανία: Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού

Ισπανία: Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».



Ισπανία: Η Ισπανία βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο φραγμάτων για την παροχή νερού στις πόλεις και τις φάρμες της – Αντιμέτωπη με μια ιστορική ξηρασία και απειλούμενη από ερημοποίηση, η Ισπανία επανεξετάζει πώς ξοδεύει τους υδάτινους πόρους της, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την άρδευση των καλλιεργειών. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και υπεύθυνοι αντί να κοιτάμε από την άλλη πλευρά», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, σχετικά με τις επιπτώσεις της έλλειψης βροχής. Όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία έχει κατακλυστεί από πολλούς ακραίους καύσωνες αυτό το καλοκαίρι μετά από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα.


Αυτό άφησε τους ταμιευτήρες της χώρας στο 40,4% της χωρητικότητάς τους τον Αύγουστο, 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας για αυτήν την περίοδο του έτους.

Οι αξιωματούχοι αντέδρασαν περιορίζοντας τη χρήση του νερού, ειδικά στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου καλλιεργούνται πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά της Ευρώπης.

Τα επίπεδα νερού των ταμιευτήρων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλά, μόλις 25 τοις εκατό στο μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητάς τους. «Η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε ο καθηγητής υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Χαέν, Ροζάριο Χιμένεθ, προσθέτοντας ότι τόσο οι υπόγειοι υδροφορείς όσο και οι επιφανειακές υδάτινες μάζες εξαντλούνται.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε.

Τμήματα της Ισπανίας είναι τα πιο ξηρά εδώ και χίλια χρόνια λόγω ενός ατμοσφαιρικού συστήματος υψηλής πίεσης που οδηγείται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Geoscience.

Η Greenpeace εκτιμά ότι το 75 τοις εκατό της χώρας είναι επιρρεπές στην ερημοποίηση. – «Υπερεκμετάλλευση» – Η Ισπανία έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο φραγμάτων για να παρέχει νερό στα αγροκτήματα και τις πόλεις της.

Κατά τον 20ο αιώνα, κατασκευάστηκαν στη χώρα 1.200 μεγάλα φράγματα, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη κατά κεφαλήν.

Αυτό επέτρεψε στην Ισπανία να αυξήσει την ποσότητα της αρδευόμενης γης που διαθέτει από 900.000 εκτάρια (2.224.000 στρέμματα) σε 3.400.000 εκτάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου οικολογικής μετάβασης, που αποκαλεί το σύστημα διαχείρισης νερού της χώρας «παράδειγμα επιτυχίας».

Αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι το σύστημα δείχνει τώρα τα όριά του.

Τα φράγματα «είχαν τη χρήση τους», αλλά ενθάρρυναν επίσης την «υπερεκμετάλλευση» του νερού και την υποβάθμιση της ποιότητάς του εμποδίζοντας τη φυσική ροή των ποταμών, δήλωσε ο Χούλιο Μπαρέα, ειδικός στο νερό της Greenpeace Ισπανίας.

Για το επιστημονικό συμβούλιο της Επιτροπής Λεκάνης Ροδανού-Μεσογείου, ενός γαλλικού φορέα που συγκεντρώνει ειδικούς στην υδρολογία, η Ισπανία πλησιάζει τα «φυσικά όρια» του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων της.

Το δίκτυο φραγμάτων της Ισπανίας βασίζεται σε επαρκείς βροχοπτώσεις για να αναπληρώσει τις πολλές δεξαμενές της, είπε.

Αλλά «οι κλιματικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες, θα αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχιών», ανέφερε το σώμα σε πρόσφατη έκθεση. Οι ειδικοί λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ισπανία χρησιμοποιεί το νερό είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα.

«Η κατανάλωση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ενώ το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Είναι μια παρέκκλιση», είπε ο Barea. –

«Ο λαχανόκηπος της Ευρώπης» –

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και σημαντικές ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται σε τουριστικές υποδομές όπως πισίνες και γήπεδα γκολφ.

Αλλά η γεωργία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος – πάνω από το 80 τοις εκατό – των υδάτινων πόρων της χώρας.

Μερικές φορές χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλλιεργειών που δεν είναι κατάλληλες για ξηρό κλίμα – όπως φράουλες ή αβοκάντο – για εξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χρήση της άρδευσης από την Ισπανία «είναι παράλογη», δήλωσε η Τζούλια Μαρτίνεθ, βιολόγος και διευθύντρια του Ιδρύματος Διατήρησης Νερού FNCA.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ο λαχανόκηπος της Ευρώπης» ενώ «υπάρχει έλλειψη νερού για τους κατοίκους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της ανακύκλωσης του νερού και της «αποτελεσματικής και ορθολογικής» χρήσης των πόρων. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν δειλές, με πολλές περιοχές να συνεχίζουν να αυξάνουν την ποσότητα της αρδευόμενης γης. «Χρειαζόμαστε πιο δραστικά μέτρα», είπε ο Barea, ο οποίος ζήτησε αναδιάρθρωση του γεωργικού συστήματος.

Ο Martinez συμμερίζεται αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό έθνος που «ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στους υδάτινους πόρους του». «Σήμερα υπάρχουν αποφάσεις που κανείς δεν θέλει να πάρει.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε τυφλά», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καλλιέργειες και το πόσιμο νερό απειλούνται καθώς ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας στεγνώνει

Ευρωπαϊκός καύσωνας: Η Βρετανία έφτασε στην υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ

Σαρωτικοί περιορισμοί στη χρήση νερού τίθενται σε ισχύ την Τετάρτη για περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους στη Νότια Καλιφόρνια.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Close Icon