Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα: Δυσκολία στην κατάποση, αλλεργίες ή έκζεμα σε παιδιά και ενήλικες

Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα: Δυσκολία στην κατάποση, αλλεργίες ή έκζεμα σε παιδιά και ενήλικες

Οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο πρόσκρουσης τροφής μπορεί να χρειαστούν διαστολή του οισοφάγου και συνιστώνται διαβουλεύσεις με γαστρεντερολόγο και διαιτολόγο για την εξατομίκευση της φροντίδας.


Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα: Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ) (Canadian Medical Association Journal) παρέχει οδηγίες για τον τρόπο διάγνωσης και διαχείρισης αυτής της χρόνιας φλεγμονώδους νόσου. Σε άτομα με ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, η επένδυση του οισοφάγου είναι φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και στένωση του λαιμού. Αν και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε παιδιά ηλικίας 5-14 ετών και ενήλικες ηλικίας 20-45 ετών, και είναι 3-4 φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται και τα ποσοστά είναι υψηλότερα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Δεν είναι σαφές εάν η αύξηση της ανίχνευσης οφείλεται σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ή αν αντικατοπτρίζει μια πραγματική αύξηση των ασθενειών στις κοινότητές μας.

Βασικά σημεία: Η δυσκολία στην κατάποση και η κολλημένη τροφή στον οισοφάγο είναι τα πιο κοινά συμπτώματα σε εφήβους και ενήλικες, ενώ τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιακό άλγος, καούρα/παλινδρόμηση, μειωμένη όρεξη, χρόνιο βήχα, έμετο ή αδυναμία να ευδοκιμήσουν. Οι περισσότεροι ασθενείς (75%) έχουν τουλάχιστον μία ατοπική (αλλεργική) πάθηση, όπως τροφικές ή περιβαλλοντικές αλλεργίες, άσθμα ή έκζεμα. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και σε 4-6 βιοψίες οισοφάγου που λαμβάνονται από τουλάχιστον δύο θέσεις κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης/ενδοσκόπησης. Η διαχείριση με τη μορφή δίαιτας, φαρμάκων ή/και διαστολής του οισοφάγου—γνωστή ως «3 Ds»— συνιστάται για την πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας και των διατροφικών διαταραχών στους ενήλικες, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται παρόμοιες. «Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, καθώς οι περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των αποστροφών για το φαγητό, το άγχος γύρω από τα γεύματα και οι συμπεριφορές μάσησης, είναι ένα πιθανό χαρακτηριστικό και των δύο καταστάσεων», γράφουν οι Δρ. Milli Gupta και Michelle Grinman, Cumming School of Medicine, University of Calgary, Calgary, Alberta. “Ένα λεπτομερές διατροφικό ιστορικό είναι απαραίτητο για την αποκρυπτογράφηση των τύπων τροφών που αποφεύγει ο ασθενής και γιατί.

Οι ασθενείς με ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα μπορεί να αποφεύγουν το κρέας και το ψωμί λόγω προηγούμενων επεισοδίων πνιγμού, ενώ οι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές μπορεί να το κάνουν λόγω του θερμιδικού περιεχομένου.” Οι συγγραφείς συνιστούν κοινή λήψη αποφάσεων μεταξύ ιατρού και ασθενούς για να μετριαστεί ο αντίκτυπος τόσο της νόσου όσο και της θεραπείας της στην ποιότητα ζωής. Προτείνουν μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές και φάρμακα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών. Οι ασθενείς με υψηλό κίνδυνο πρόσκρουσης τροφής μπορεί να χρειαστούν διαστολή του οισοφάγου και συνιστώνται διαβουλεύσεις με γαστρεντερολόγο και διαιτολόγο για την εξατομίκευση της φροντίδας. Οι συγγραφείς ζητούν περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της νόσου καθώς και βέλτιστους τρόπους διάγνωσης, θεραπείας και διαχείρισης της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές προκαλούν ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα;

Πώς μπορεί να εντοπιστεί στο παιδί η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα;

Απαιτείται ευρύτερη αναζήτηση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ηωσινόφιλης τροφικής αλλεργίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Close Icon