Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Νήπια και παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Νήπια και παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Ηνωμένο Βασίλειο παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, με το 5% ή λιγότερο ως συνιστώμενο στόχο για βέλτιστη υγεία.


Μια νέα μελέτη, που παρουσιάζεταιστο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), προτείνει ότι τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να καταναλώνουν σάκχαρα (αυτά που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά και αυτά που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα χυμοί, μέλι και σιρόπια) σε πολύ μικρή ηλικία και ότι η πρόσληψη ζάχαρης από πολλά νήπια υπερβαίνει τη μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη ως μέρος του SWEET, ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Horizon 2020. Με τη συνεργασία 29 ερευνητών, καταναλωτών και συνεργατών του κλάδου, η SWEET διερευνά τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τους κινδύνους των διαιτητικών γλυκαντικών στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, της παχυσαρκίας και της βιωσιμότητας. Ο ΠΟΥ συνιστά ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, με το 5% ή λιγότερο ως συνιστώμενο στόχο για βέλτιστη υγεία.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γραμμάρια (12 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων την ημέρα ως το μέγιστο, με 25 γραμμάρια (6 κουταλάκια του γλυκού) ως στόχο για τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Αυτή η νέα ανάλυση 2.336 παιδιών από το μεγαλύτερο σύγχρονο διατροφικό σύνολο νηπίων του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών ηλικίας 21 μηνών (819/2.336) και τουλάχιστον το 80% (374/460) των 7χρονων υπερέβαιναν τα συνιστώμενο όριο 10% των ημερήσιων θερμίδων από ελεύθερα σάκχαρα. Και μόνο το 16% (363/2.336) των νηπίων και το 1,5% (7/460) των 7χρονων είχαν μέση ημερήσια πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης κάτω από τον στόχο του 5%.

Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα από τα ελεύθερα σάκχαρα στη διατροφή των νηπίων προέρχονται από καθαρούς χυμούς φρούτων, γιαούρτια και φρέσκα φρούτα. ενώ στα παιδιά, οι κύριες πηγές είναι οι αγνοί χυμοί φρούτων, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η δωρεάν κατανάλωση ζάχαρης ξεκινά από νωρίς στη ζωή και υπερβαίνει τις τρέχουσες συστάσεις για τη δημόσια υγεία, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης στις σύγχρονες δίαιτες”,  λέει η Lisa Heggie από το University College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ηγήθηκε της έρευνας.

“Μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης των παιδιών κρύβεται σε συσκευασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν ως υγιεινά. Για παράδειγμα, μια τυπική μερίδα δημητριακών πρωινού μπορεί να περιέχει έως και 13 γραμμάρια (3 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερα σάκχαρα και μερικά τα γιαούρτια περιέχουν έως και 15 γραμμάρια (περίπου 4 κουταλάκια του γλυκού)”. Τα παιδιά που έχουν παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να γίνουν ενήλικες με παχυσαρκία, με συσχετιζόμενο κίνδυνο πολλών σοβαρών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο υπέρβαρου, παχυσαρκίας και τερηδόνας και μια περαιτέρω μείωση κάτω από 5% θα παρείχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία, δεδομένα για την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων στα νήπια και τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιορισμένα. Για να παράσχουν περισσότερα στοιχεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Gemini. Αυτή η μελέτη διευθύνεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Clare Llewellyn στο UCL και παρακολουθεί 2.400 βρετανικές οικογένειες με δίδυμα που γεννήθηκαν το 2007.

Ζητήθηκε από τους γονείς να συμπληρώσουν ημερολόγια διατροφής 3 ημερών για 2.336 παιδιά όταν ήταν νήπια (21 μηνών) και πάλι για ένα υποδείγμα 460 παιδιών όταν ήταν 7 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και μέτρησαν τυχόν ελεύθερα σάκχαρα από τρόφιμα και ποτά. Η μελέτη δεν περιελάμβανε γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων ή τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και γαλακτοκομικά. Τα αποτελέσματα από την ομάδα Gemini (@GeminiResearch) δείχνουν ότι το μέσο νήπιο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (25,6 g) δωρεάν ζάχαρη την ημέρα. και από την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 18 κουταλάκια του γλυκού (57,4 g) την ημέρα.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις κυβερνήσεις και τους κατασκευαστές τροφίμων για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ελεύθερη ζάχαρη στα τρόφιμα και τα ποτά και για την αναμόρφωση προϊόντων που αποτελούν σημαντικές πηγές πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών, όπως γιαούρτια, χυμούς, κέικ και σοκολάτα- ζαχαροπλαστική με βάση. Οι συγγραφείς καταλήγουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων κατά την νηπιακή και παιδική ηλικία και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για χοληστερόλη στην ενήλικη ζωή

Λιγότερο ενεργό αποδεικνύεται το καφέ λίπος στους παχύσαρκους εφήβους

Σαρώσεις εγκεφάλου δίνουν νέα στοιχεία για την παιδική διαταραχή υπερφαγίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Close Icon