Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα

Η αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό  γάλα


Η μεγαλύτερη καινοτομία της τελευταίας 20ετίας στη διατροφή των μη θηλαζόντων βρεφών. Νέα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν την αξία των μεταβιοτικών στο βρεφικό  γάλα, πλησιάζοντας περισσότερο την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, το μητρικό γάλα.
 
Μειωμένα επεισοδίων κολικών, σύσταση κενώσεων πιο κοντά σε αυτή των βρεφών που θηλάζουν και συνολικά θετική επίδραση στους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνει μια νέα, καινοτόμος σύνθεση βρεφικού γάλακτος εμπλουτισμένη με μεταβιοτικά. 
 
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει τις έρευνές της στην αξία της εντερικής χλωρίδας και της αλληλεπίδρασης των προβιοτικών, πρεβιοτικών, συμβιωτικών και μεταβιοτικών (βιοενεργά συστατικά των προβιοτικών) μέσω της διατροφής . 
 
Μελέτες δείχνουν πως στα μωρά που δεν θηλάζουν, η προσθήκη των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αναλογία μπιφιντοβακτηρίων στον πληθυσμό μικροβίων του εντέρου, δημιουργώντας μια υγιή σύνθεση μικροβίων κοντά σε αυτή των μωρών που θηλάζουν . 
 
«Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει πως η ωρίμανση του ανοσοποποιητικού επηρεάζεται σημαντικά από τον βρεφικό εντερικό μικροβιόκοσμο» όπως τονίζει η Δρ. Αδαμαντίνη Κυριακού, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών. «Το μητρικό γάλα αποτελεί συνεχές “εμβόλιο” για την υγεία του εντέρου στις δύο διακριτές περιόδους για τον μικροβιακό αποικισμό του βρεφικού εντέρου – δηλαδή, από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό και από τον απογαλακτισμό μέχρι την εισαγωγή στη δίαιτα του ενήλικα» όπως υπογραμμίζει.
 
Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης σε πρεβιοτικά, προβιοτικά και μεταβιοτικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του εντερικού μικροβιόκοσμου στις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής μας. 
 
Ο εμπλουτισμός των βρεφικών γαλάτων με μεταβιοτικά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει θετικά τον εντερικό μικροβιόκοσμο και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών σχολιάζει ο καθηγητής Udo Herz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικής Διατροφής (European Association of Specialized Nutrition – SNE) και υπεύθυνος ερευνών του Healthcare Nutrition, Danone Nutricia.
 
«Σήμερα, το 40% των βρεφών αλλάζουν γάλα λόγω κολικών ή δυσκοιλιότητας. Απαντήσεις στο ιδιαίτερα σύνθετο ερώτημα όλων αυτών των ετών έρχεται να δώσει η καινοτόμος σύνθεση του Almiron, εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά, και αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη. Είναι το γάλα της επόμενης γενιάς, για τα παιδιά της επόμενης γενιάς» σύμφωνα με την κ. Νίκη Μπαλφούσια διευθύντρια marketing της Nutricia η οποία όπως υπογραμμίζει «Τα μεταβιοτικά, είναι τα βιοενεργά  συστατικά των προβιοτικών τα οποία παράγονται αφότου τα προβιοτικά αποικίσουν το έντερο και πολλαπλασιαστούν». 
 
Τα δεδομένα των κλινικών μελετών των τελευταίων ετών και τα οφέλη για την ενίσχυση της άμυνας των νηπίων παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ενημέρωση της Nutricia για παιδιάτρους, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σία Κοσιώνη, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Συμεών Λουλούμαρης, Country Manager Nutricia ELN.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon