Η σαρακοστιανή νηστεία χαρακτηρίζεται από τη μηδενική κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης , κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, έτσι ώστε να επιτευχθεί ψυχική & σωματική ανάταση. Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιδράσεις ; . Ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να την αποφεύγουν; . Απαντήσεις μας δίνει Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc. Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ . Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Οι Θετικές επιδράσεις της νηστείας:
Η πλήρης αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά
έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων ,κακών, λιπαρών και χοληστερόλης, που συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών. Η μέση κατανάλωση στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18γρ.την ημέρα, με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γραμ. Ωστόσο, σε περιόδους νηστείαςπαρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών στα 30-42 γραμμάρια,λόγω της μεγάλης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων . Ενώ, μειώνεται το σωματικό λίπος και βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου.
Οιμεγάλες ποσότητες κατανάλωσης των λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά , β-καροτένιο, λυκοπένιο και λαβονοειδή, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Την νηστεία θα πρέπει να αποφεύγουν :
Άνθρωποι που νοσούν και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης αλλά και μικρά παιδιά καθώς και οι ηλικιωμένοι λόγω των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.
Προσοχή σε άτομα με σπαστική κολίτιδα: Το υψηλό περιεχόμενο της νηστείας σε φυτικές ίνες μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.
Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την διάρκεια της νηστείας παρατηρείται χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από την ζωική πρωτεΐνη.
Έτσι, ο οργανισμός στερείται απαραίτητα αμινοξέα που αποτελούν δομικά συστατικά των μυών και συμμετέχουν στην ανάπλαση των ιστών.
Συχνή εκδήλωση συμπτωμάτων αναιμίας: η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στερεί από τον οργανισμό τον αιμικό σίδηρο που είναι η μοναδική μορφή καλά απορροφήσιμου σιδήρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube