Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γιατροί

Κόκκινο κρασί VS Λευκό και συνδυασμός φαγητού

Κόκκινο κρασί VS Λευκό και συνδυασμός φαγητού

 

 

 

Η ευεργετική επίδραση του κρασιού – χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση – στην υγεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητη επιστημονικά. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτούνται ποιο κρασί είναι προτιμότερο να καταναλώνουν: «Κόκκινο ή Λευκό»;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr Γεωργία Καπώλη, MScΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

  • Προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία: η υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη) κυρίως στο κόκκινο κρασί έχουν τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, ευρήματα μελέτης Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.
  • Υπολιπιδαιμική, αντιθρομβωτική δράση: το κρασί λόγω κάποιων ενώσεων που περιέχει και συγκεκριμένα τις πολυφαινόλες, ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλής), ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι τιμές της LDL χοληστερόλης (κακής), με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
  • Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα: το αλκοόλ εμφανίζει υπογλυκαιμική δράση και φαίνεται να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.
  • Βελτίωση μνήμης και γνωστικής αντίληψης: Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία και στους νευρώνες του εγκεφάλου.

  • Όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε σε επιδημιολογικές έρευνες ότι η μέτρια κατανάλωση του δημοφιλούς από αρχαιοτάτων χρόνων ποτού, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω νόσο.

ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

  • Πρόληψη κατά του καρκίνου: Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες στη Γαλλία είχαν αποκαλύψει τη συμβολή του κόκκινου κρασιού στην προστασία από τον καρκίνο, από το 2004 όμως έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι και το λευκό είναι πολύ πιθανόν να έχει τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν και το κόκκινο έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, τα αντιοξειδωτικά του λευκού απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Προστατεύει την καρδιά: Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού είναι η αντιοξειδωτική ουσία του κόκκινου κρασιού, στην οποία οφείλεται η ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό μέχρι πρόσφατα τα εύσημα απονέμονταν μόνο στο κόκκινο, αφού το λευκό παρασκευάζεται από το χυμό και όχι τη φλούδα του σταφυλιού. Ωστόσο, ο μοριακός βιολόγος Ντίπακ Ντας, επικεφαλής μιας μελέτης της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστήριξε το 2008 ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετική επίδραση στην καρδιά. Στα πειράματα της έρευνας αρουραίοι που κατανάλωναν ένα με δύο ποτήρια λευκό κρασί ημερησίως υπέστησαν μικρότερες ζημιές στην καρδιά κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής από αυτούς που λάμβαναν άλλο είδος αλκοόλ ή απλά νερό. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός μπορεί να επιφέρει ανάλογα με την φλούδα αποτελέσματα.
  • Ο χυμός του λευκού σταφυλιού περιέχει αντιοξειδωτικά που αυξάνουν κατά 1,5% την αναπνευστική λειτουργία.

  • Λευκό κρασί κατά του πάχους: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λατρόμπ της Μελβούρνης με επικεφαλή τη δρ. Άννα Κόκαβετς ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν το φαγητό, μειώνει την όρεξη. Συγκεκριμένα, ο λευκός οίνος δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας του στομάχου. Αντίθετα στο κόκκινο κρασί η αίσθηση αυτή να είναι παροδική.

 

Στο ερώτημα λοιπόν «Τι κρασί να προτιμώ» μεταξύ των δύο δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διατροφική αξία με δεδομένο ότι και τα δύο συμβάλλουν στη διατήρηση καλών επιπέδων υγείας. Ωστόσο,  τα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα.  Τα οφέλη φαίνεται να απορρέουν από την μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα), ενώ οι κίνδυνοι σχετίζονται άμεσα με την χρόνια και υπέρμετρη πρόσληψη.

Η θρεπτική αξία ανά ποτήρι (κόκκινο ή λευκό) ανέρχεται: Θερμίδες: 79,υδατάνθρακες: 3,3 γρ πρωτεΐνη: 0,2 γρ λιπαρά: 0 γρ και αιθυλική αλκοόλη: 9,6 γρ

 

Συνδυασμός φαγητού & κρασιού:

Ο σκοπός του συνδυασμού φαγητού και κρασιού, είναι η συνέργεια και η ισορροπία.

Το κρασί όταν πίνεται μόνο του, έχει διαφορετική γεύση από αυτό που συνοδεύει το φαγητό, γιατί το κρασί επιδρά στο φαγητό όπως τα μπαχαρικά: Τα οξέα, οι τανίνες και τα σάκχαρα του κρασιού αντιδρούν με το φαγητό για να δώσουν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες. Εξαιρετικοί συνδυασμοί είναι αυτοί που αναδεικνύουν ομοιότητες ή αντιθέσεις γεύσεων, αρωμάτων, σώματος, εντάσεων και γεύσεων.

  • Λάβετε υπ’ όψη τη μέθοδο μαγειρέματος του φαγητού: Ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά, – π.χ. στον ατμό ή βραστά- ταιριάζουν καλύτερα με “λεπτά” κρασιά. Σε φαγητά μαγειρεμένα με βαριές και έντονες σάλτσες, συνδυάστε το κρασί με τη σάλτσα ή την κυρίαρχη γεύση του φαγητού.
  • Σκεφθείτε το συνδυασμό των αντιθέτων. Πολύ ζεστά ή “καυτερά” φαγητά -φαγητά με πολύ κάρυ, π.χ.- συχνά συνδυάζονται καλύτερα με γλυκά κρασιά που συνήθως συνοδεύουν επιδόρπια. Οι αντίθετες γεύσεις συχνά προκαλούν και δημιουργούν μια τρίτη, πιθανόν πιο ενδιαφέρουσα.
  • Συνδυάστε κρασί με τυρί. Σε πολλές χώρες, το καλύτερο κρασί συνοδεύει τα τυριά. Τα κόκκινα κρασιά συνδυάζονται άριστα με “ήρεμα” τυριά. Έντονα τυριά με οξείες γεύσεις ζητούν ένα γλυκό κρασί. Το κατσικίσιο τυρί ταιριάζει με λευκό, ξηρό κρασί, ενώ ελαφρότερα τυριά συνδυάζονται καλύτερα με φρουτώδη κόκκινα κρασιά.Όταν μαγειρεύετε, σκεφθείτε και …αντίστροφα. Μαγειρέψτε με το κρασί που θα σερβίρετε υπ’ όψη. Μερικές φορές είναι ευκολότερο να προσαρμόσετε το φαγητό σε ένα κρασί που ήδη έχετε, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα “μεγάλο” ή σπάνιο κρασί.
  • Αν έχουμε ένα κόκκινο κρασί, καλό θα είναι να διαλέξουμε ένα κόκκινο κρέας για να το συνδυάσουμε.
  • Σιγουρευτείτε ότι το κρασί που συνοδεύει ένα φαγητό με γλυκιά γεύση ή ένα γλυκό είναι τουλάχιστον το ίδιο γλυκό με το έδεσμα που συνοδεύει. Σε αντίθετη περίπτωση το κρασί θα φανεί επίπεδο και δυσάρεστα ξινό.
    Τα αλμυρά φαγητά δένουν δένουν με τα λευκά κρασιά.
  • Με τα θαλασσινά αποφύγετε τα ερυθρά κρασιά.
  • Το κινέζικο και γενικά το ασιατικό φαγητό δένει πολύ καλά με ροζέ κρασιά
  • Εξαιτίας του συνήθως ουδέτερου χαρακτήρα που έχουν τα ζυμαρικά και τα ριζότο, οι σάλτσες που τα συνοδεύουν καθορίζουν και το κρασί που θα τα συνοδεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επαγγελματική εξουθένωση των γενικών ιατρών συνδέεται με υψηλότερη συνταγογράφηση οπιοειδών και αντιβιοτικών στην Αγγλία

Έλλειψη ειδικών σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις ΗΠΑ, για "σύνθετους" λόγους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ειδικοί στη Βρετανία σε θέματα κινητικότητας επιθυμούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα

Συνήθως, αν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με μια θέση στο NHS μπορούν να αναζητήσουν να μετακινηθούν σε ιδιωτικούς ρόλους. Ωστόσο, σε αυτό το επάγγελμα φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστα οφέλη όσον αφορά την ικανοποίηση από την εργασία ή τις συνθήκες εργασίας από κάτι τέτοιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ορθοπεδικούς να θέλουν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό".

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Επίσης, κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική, καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονόητα, μόνον ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ένας από τους γηραιότερους εν ενεργεία γιατρούς της Βόρειας Αμερικής πεθαίνει πριν από τα 105α γενέθλιά του

«Ο Δρ Γκόντφρεϊ πάντα νοιαζόταν για ολόκληρο το άτομο, το οποίο στον σημερινό κόσμο της ιατρικής υψηλής τεχνολογίας δυστυχώς μερικές φορές ξεχνιέται», είπε ο Δρ Μαρκ Μπέιλι στο Fox Digital News.

Πώς θεραπεύονται οι γιατροί με εθισμό και επιστρέφουν στη δουλειά τους

Σήμερα, ο οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει και να βελτιώνει μεμονωμένα μέλη της πολιτείας και να εκπαιδεύει τους γιατρούς σχετικά με τις υπηρεσίες των κρατικών προγραμμάτων υγείας γιατρών PHP, οι οποίες μερικές φορές περιλαμβάνουν διόρθωση λανθασμένων αντιλήψεων.

Η COVID-19 ώθησε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό ιατρείο για απασχόληση με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με την έκθεση, 108.700 γιατροί εγκατέλειψαν το ανεξάρτητο ιατρείο για να εργαστούν σε νοσοκομεία ή άλλες εταιρικές οντότητες κατά την 3ετή περίοδο που έληξε το 2021.

Μετά από μια βουτιά το 2020, όταν πολλά ιατρεία έκλεισαν, η αποζημίωση των γιατρών άρχισε να ανακάμπτει το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα ότι έξι από τις 10 κορυφαίες πολιτείες για εισόδημα γιατρών βρίσκονται στον Νότο, και οι έξι κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων για τη συνολική υγεία, σύμφωνα με έκθεση του United Health Foundation.

Αναφορά με τις Καλύτερες & Χειρότερες Πολιτείες του 2022 για τους Γιατρούς στις ΗΠΑ

Οι αριθμοί που απασχολούνται στο Μισισιπή είναι 4,7 φορές χαμηλότεροι από ό,τι στην Περιφέρεια της Κολούμπια, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με 5,9 ανά 1000 άτομα.

Close Icon