Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα φυτικής προέλευσης: Ποιες οι διαφορές στο κάθε είδος γάλακτος

Γάλα φυτικής προέλευσης: Ποιες οι διαφορές στο κάθε είδος γάλακτος

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το αγελαδινό γάλα έρχεται αντιμέτωπο με τα γάλατα φυτικής προέλευσης με τον καθένα να έχει πολλές επιλογές για το τι γάλα θα πιει. Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας είναι τα κυρίαρχα φυτικά γάλατα.

Το αγελαδινό γάλα φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω και της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Ωστόσο, και το γάλα από σόγια είναι ένα καλό υποκατάστατο από θρεπτικής άποψης. Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, όπως επίσης και για όσους δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

3 γάλατα φυτικής προέλευσης

  1. Γάλα αμυγδάλου

Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, όσοι επιλέγουν το ρόφημα αμυγδάλου, πρέπει να ξέρουν πως είναι σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα. Συγκεκριμένα:

  • Το ρόφημα τείνει να είναι χαμηλό σε πρόσληψη ενέργειας και κορεσμένα λιπαρά και περιέχει ορισμένα καλά ακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.
  • Περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε ροφήματα χωρίς γλυκαντικές ουσίες, όπως και με ενισχυμένο ασβέστιο.
  • Είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και τη σόγια.
  • Δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

 

  1. Γάλα σόγιας

Η σόγια αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους δεν πίνουν γάλα αγελάδας. Μερικοί άνθρωποι ίσως έχουν δυσανεξία στη σόγια. Το ρόφημα φτιάχνεται από αλεσμένα φασόλια σόγιας ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας, νερό και φυτικά έλαια και συνήθως εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

  • Η σόγια είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με άλλα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, από άποψη διατροφικού προφίλ.
  • Η σόγια αποτελεί καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμίνης Β και τα περισσότερα ροφήματα είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, καθιστώντας τα θρεπτικά συγκρίσιμα με το αγελαδινό γάλα.
  • Υπάρχει γάλα σόγιας με πλήρη ή χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

  1. Γάλα καρύδας
  • Το γάλα καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες .
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Κάποια ροφήματα περιέχουν επίσης πρόσθετα σάκχαρα.
  • Δεν αποτελεί τη φυσική πηγή ασβεστίου.

Διαβάστε και το άρθρο μας για το πως το πλήρες γάλα επιδρά στην καρδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε το κρέας

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon