Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Μπορούν τα φυτικής προέλευσης θρεπτικά συστατικά να μεταβάλουν τα βακτήρια του εντέρου ώστε να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου; Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις ανθρώπινες γνωστικές και εγκεφαλικές επιστήμες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz διερεύνησαν αυτό το ερώτημα σε μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να ασκήσουν επίδραση τόσο στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου όσο και στα σήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και στη σχετική λήψη αποφάσεων για το φαγητό.

Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αποικισμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι δύσπεπτες διαιτητικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι αγκινάρες, το σιτάρι, οι μπανάνες και σε υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίζα κιχωρίου. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Οι ερευνητές έχουν τώρα διερευνήσει αν ορισμένα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου. Η παρεμβατική μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλής δόσης διαιτητικών πρεβιοτικών οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή σε απόκριση σε ερεθίσματα τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην προκειμένη περίπτωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα”, αναφέρει η PD Dr. Veronica Witte, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν νεαροί έως μεσήλικες ενήλικες, υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθούσαν μια παμφάγα, δυτική διατροφή. Οι 59 εθελοντές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ινουλίνης, ένα πρεβιοτικό από τη ρίζα κιχωρίου, καθημερινά για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες τροφίμων και ρωτήθηκαν πόσο επιθυμούσαν να φάνε τα απεικονιζόμενα γεύματα. Μετά το πείραμα της μαγνητικής τομογραφίας, τους δόθηκε το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία και τους ζητήθηκε να το καταναλώσουν. Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας επαναλήφθηκε σε τέσσερις χρονικές στιγμές, πριν και μετά τη χορήγηση πρεβιοτικών και πριν και μετά από μια φάση εικονικού φαρμάκου, κατά την οποία στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα παρασκεύασμα με πανομοιότυπη ενεργειακή πυκνότητα αλλά χωρίς πρεβιοτικά. Όταν οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, παρατηρήθηκε συγκριτικά μικρότερη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αφού είχαν καταναλώσει τις πρεβιοτικές ίνες. Το αποτέλεσμα αυτό συνοδεύτηκε από μια μεταβολή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από προηγμένη νευροαπεικόνιση, αλληλουχία βακτηρίων του εντέρου νέας γενιάς και συνδυασμένες αναλύσεις πιθανών μεταβολικών οδών, υποδηλώνουν ότι οι λειτουργικές μικροβιακές αλλαγές μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τροποποιημένη εγκεφαλική απόκριση απέναντι σε ενδείξεις τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Δείγματα αίματος νηστείας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση για γαστρεντερικές ορμόνες, γλυκόζη, λιπίδια και δείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, ο εντερικός μικροβιόκοσμος και οι μεταβολίτες τους, δηλαδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μετρήθηκαν σε δείγματα κοπράνων. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεργατικού Ερευνητικού Κέντρου 1052, μηχανισμών παχυσαρκίας.

“Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσον οι θεραπείες που μεταβάλλουν το μικροβίωμα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών μεταξύ του μικροβιώματος, του εντέρου και του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο”, λέει ο Δρ Witte. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 vegan συνταγές πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ένα απλό πλάνο για να «ρυθμίσετε» τη διατροφή σας

Δημιουργήστε μία θεραπεία ομορφιάς με βότανα

5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη

Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπισκότα κανέλας: Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας

Μπισκότα κανέλας: Τα μπισκότα κανέλας είναι μια κλασική λιχουδιά που φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η γλυκιά και αρωματική κανέλα, σε συνδυασμό με την απαλή υφή των μπισκότων,

Πώς συνδέεται η όραση με την ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ Δυσκολία όρασης: Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής υγείας. Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ

Πρωινός έρωτας: Ο δρόμος για ένα ευτυχισμένο ξεκίνημα

Πρωινός έρωτας: Ο πρωινός έρωτας μπορεί να προσφέρει έναν αναζωογονητικό και διεγερτικό τρόπο για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο διαλογισμός μειώνει την επιθυμία για φαγητό

Κατανάλωση διαλογισμός: Μέσω της ενσυνειδητότητας που προάγει ο διαλογισμός, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να παρατηρούν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα κρίνουν ή να αντιδρούν άμεσα σε αυτά.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Πώς διαφέρει μεταξύ των φύλων;

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν και μπορεί να προσβάλλει και τα δύο φύλα, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην επίπτωσή της.

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Καθιστική ζωή: Ο αθέατος κίνδυνος της σύγχρονης κοινωνίας

Καθιστική ζωή: Η παρατεταμένη καθιστική ζωή αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς οι συνέπειές της παρατηρούνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, περιλαμβανομένων και των νέων.

Close Icon