Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το έντερο και τον εγκέφαλο

Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.



Φυτικά Θρεπτικά Συστατικά: Μπορούν τα φυτικής προέλευσης θρεπτικά συστατικά να μεταβάλουν τα βακτήρια του εντέρου ώστε να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου; Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις ανθρώπινες γνωστικές και εγκεφαλικές επιστήμες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz διερεύνησαν αυτό το ερώτημα σε μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να ασκήσουν επίδραση τόσο στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου όσο και στα σήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και στη σχετική λήψη αποφάσεων για το φαγητό.


Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του αποικισμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι δύσπεπτες διαιτητικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα, οι αγκινάρες, το σιτάρι, οι μπανάνες και σε υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίζα κιχωρίου. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου προωθώντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Οι ερευνητές έχουν τώρα διερευνήσει αν ορισμένα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου. Η παρεμβατική μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλής δόσης διαιτητικών πρεβιοτικών οδηγεί σε μείωση της ενεργοποίησης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή σε απόκριση σε ερεθίσματα τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην προκειμένη περίπτωση της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα τρόφιμα”, αναφέρει η PD Dr. Veronica Witte, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν νεαροί έως μεσήλικες ενήλικες, υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθούσαν μια παμφάγα, δυτική διατροφή. Οι 59 εθελοντές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ινουλίνης, ένα πρεβιοτικό από τη ρίζα κιχωρίου, καθημερινά για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες τροφίμων και ρωτήθηκαν πόσο επιθυμούσαν να φάνε τα απεικονιζόμενα γεύματα. Μετά το πείραμα της μαγνητικής τομογραφίας, τους δόθηκε το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία και τους ζητήθηκε να το καταναλώσουν. Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας επαναλήφθηκε σε τέσσερις χρονικές στιγμές, πριν και μετά τη χορήγηση πρεβιοτικών και πριν και μετά από μια φάση εικονικού φαρμάκου, κατά την οποία στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα παρασκεύασμα με πανομοιότυπη ενεργειακή πυκνότητα αλλά χωρίς πρεβιοτικά. Όταν οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, παρατηρήθηκε συγκριτικά μικρότερη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αφού είχαν καταναλώσει τις πρεβιοτικές ίνες. Το αποτέλεσμα αυτό συνοδεύτηκε από μια μεταβολή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από προηγμένη νευροαπεικόνιση, αλληλουχία βακτηρίων του εντέρου νέας γενιάς και συνδυασμένες αναλύσεις πιθανών μεταβολικών οδών, υποδηλώνουν ότι οι λειτουργικές μικροβιακές αλλαγές μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τροποποιημένη εγκεφαλική απόκριση απέναντι σε ενδείξεις τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Δείγματα αίματος νηστείας από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση για γαστρεντερικές ορμόνες, γλυκόζη, λιπίδια και δείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, ο εντερικός μικροβιόκοσμος και οι μεταβολίτες τους, δηλαδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μετρήθηκαν σε δείγματα κοπράνων. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεργατικού Ερευνητικού Κέντρου 1052, μηχανισμών παχυσαρκίας.

“Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσον οι θεραπείες που μεταβάλλουν το μικροβίωμα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών μεταξύ του μικροβιώματος, του εντέρου και του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο”, λέει ο Δρ Witte. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη παρακολούθησης, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις της μακροχρόνιας υψηλής δόσης χορήγησης πρεβιοτικών επί έξι μήνες στη διατροφική συμπεριφορά, τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος σε άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 vegan συνταγές πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ένα απλό πλάνο για να «ρυθμίσετε» τη διατροφή σας

Δημιουργήστε μία θεραπεία ομορφιάς με βότανα

5 τροφές που πρέπει να περιορίσετε εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη

Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon