Το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι κρίσιμη για τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και της σύνθεσης του DNA, παίζει σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στους αναπτυσσόμενους εμβρύους, γι’ αυτό οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν στις έγκυες γυναίκες να διασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια πιο περίπλοκη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα φυλλικού οξέος και την υγεία του εμβρύου, καθώς τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών στα μωρά.
Η έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών καρδιοπαθειών. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την κανονική ανάπτυξη του εμβρύου και η έλλειψή του μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες κατά τις κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης της καρδιάς. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή κλείσιμο του νευρικού σωλήνα και να επηρεάσει την καρδιοαγγειακή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιοπαθειών.
Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αυτή η παρατήρηση μπορεί να φαίνεται παράξενη, δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ συνήθως θεωρείται ότι έχει προστατευτικές επιδράσεις. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μπορεί να «κρύβουν» τις ελλείψεις βιταμίνης Β12, που είναι επίσης κρίσιμη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών καρδιοπαθειών. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μπορεί να διαταράξουν την κανονική γονιδιακή έκφραση και να προκαλέσουν ανισορροπίες σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την καρδιοαγγειακή ανάπτυξη.
Η σχέση μεταξύ των επιπέδων φυλλικού οξέος και των συγγενών καρδιοπαθειών είναι περίπλοκη και αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης κατάλληλων επιπέδων φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος για τις έγκυες γυναίκες είναι γενικά 600 μικρογραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, το ιδανικό εύρος φυλλικού οξέος που θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών καρδιοπαθειών χωρίς να προκαλέσει άλλους κινδύνους παραμένει θέμα σε εξέλιξη στην έρευνα.
Οι έγκυες γυναίκες καλούνται να παρακολουθούν την πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και οι εμπλουτισμένοι σπόροι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να προτείνουν συμπληρώματα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν γνωστές ελλείψεις ή που έχουν γεννήσει προηγουμένως παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια.
Τελικά, η επίτευξη μιας ισορροπίας είναι κρίσιμη. Ενώ το φυλλικό οξύ είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο για την υγεία του εμβρύου, και οι δύο καταστάσεις – τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική πρόσληψη – μπορεί να ενέχουν κινδύνους. Η συνεχιζόμενη έρευνα θα βοηθήσει να διευκρινιστούν αυτές οι σχέσεις και να καθοδηγήσουν τις κλινικές συστάσεις για την πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των μητέρων και των μωρών τους.