Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εστιατόρια Καφετέριες: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας στον κορωνοϊό

Εστιατόρια Καφετέριες: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας στον κορωνοϊό

Το τακτικό πλύσιμο πιάτων, ποτηριών και σκευών και η πλύση των τραπεζομάντηλων εξαφανίζουν τον ιό. Θα πρέπει όμως να γίνονται πολύ συχνά και σε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης. Οπότε, όχι δεν υπάρχει ανάγκη για αντικείμενα μιας χρήσης στο τραπέζι.



Εστιατόρια Καφετέριες: Όσο οι καφετέριες, οι ταβέρνες και τα μπαρ θα είναι ανοικτά για το κοινό, είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσής σας στο νέο κορωνοϊό.

Δύο από τα πιο σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας για την μείωση των ασθενειών στο ελάχιστο είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις:


  1. Πρώτον, είναι δύσκολο να φάτε ή να πιείτε ενώ φοράτε μάσκα προσώπου
  2. Δεύτερον, η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολη σε στενούς χώρους που συνήθως γεμίζουν από κόσμο, με τραπέζια και καρέκλες σχετικά κοντά και τους υπαλλήλους να περνούν ανάμεσα σε αυτά σε ακόμα μικρότερη απόσταση.

Οπότε, τι πρέπει να προσέχετε και πώς μπορείτε τόσο εσείς, όσο και ο ιδιοκτήτης να μειώσετε τον κίνδυνο;

Πόσο μακριά πρέπει να είναι τα τραπέζια και τα σκαμπό;

Προτού αποφασίσετε να κάτσετε σε ένα μαγαζί, ρίξτε πρώτα μια ματιά και δείτε αν οι καρέκλες απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα από το ένα τραπέζι στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί τα καθαυτά τραπέζια να απέχουν τόσο μεταξύ τους, αλλά η καρέκλα σας να είναι 2 μέτρα από την άλλη καρέκλα στο άλλο τραπέζι.

Αν δείτε ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, είναι καλύτερα να πάτε σε άλλο μαγαζί. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ να ρισκάρετε μόνο και μόνο για να κάτσετε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί. Ο κανόνας των 2 μέτρων δεν είναι τυχαίος. Βασίζεται σε έρευνες σχετικά με την απόσταση που τα σταγονίδια από το στόμα (καθώς μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε) μπορούν να διανύσουν και να εξαπλώσουν ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης, εάν υπάρχει ανεμιστήρας ή ρεύμα αέρα σε κλειστό χώρο, όπως σε μια καφετέρια, ένα εστιατόριο, ή ένα μπαρ, αυτά τα σωματίδια ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά. Αυτό αποδείχτηκε σε έρευνα για την μόλυνση πολλών ανθρώπων σε εστιατόριο της Κίνας, παρά το γεγονός ότι τηρήθηκε η απόσταση των 2 μέτρων.

Αρκεί μόνο το να φορούν μάσκες οι υπάλληλοι;

Εάν οι σερβιτόροι φορούν μάσκες, αυτό παρέχει ένα επίπεδο προστασίας, αλλά οι πελάτες που τρώνε και μιλούν θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τον ιό.

Ένας τρόπος για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου, τουλάχιστον από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι τα τραπεζάκια να περιβάλλονται από προστατευτικά πλεξιγκλάς. Καλό είναι επίσης το κάθε τραπέζι να το εξυπηρετεί ένας και μόνο σερβιτόρος, ο οποίος πρέπει να φοράει μάσκα και όχι προστατευτική ασπίδα, διότι έχει αποδειχτεί ότι αυτές ΔΕΝ προστατεύουν. Ειδικά εκείνες που μετά βίας καλύπτουν το στόμα!

Πρέπει να ζητήσω μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης και να απολυμάνω τα πάντα στο τραπέζι;

Το τακτικό πλύσιμο πιάτων, ποτηριών και σκευών και η πλύση των τραπεζομάντηλων εξαφανίζουν τον ιό. Θα πρέπει όμως να γίνονται πολύ συχνά και σε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης. Οπότε, όχι δεν υπάρχει ανάγκη για αντικείμενα μιας χρήσης στο τραπέζι.

Το κάθε τραπέζι πρέπει επίσης να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μεταξύ χρήσεων (από όταν σηκώνεται μια παρέα για να κάτσει η επόμενη). Αν πάτε να καθίσετε και δεν έχει καθαριστεί το τραπέζι σας, ζητήστε το από τους υπαλλήλους.

Τα μενού είναι λίγο πιο προβληματικά, ανάλογα με το υλικό. Τα πλαστικά μενού θα μπορούσαν να απολυμανθούν. Τα μενού μιας χρήσης είναι ιδανικά. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν κάποιος αγγίζει μια επιφάνεια που έχει μολυσματικό ιό, αρκεί απλά να μην αγγίζει το στόμα, την μύτη ή τα μάτια του, και θα είναι ασφαλής. Έτσι, σε περίπτωση αμφιβολίας, απολυμάνετε τα χέρια σας με υγρό χεριών αφότου ακουμπήσετε το μενού ή τα μπράτσα της καρέκλας.

Γίνεται να κολλήσω τον ιό από το φαγητό της κουζίνας;

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τα τρόφιμα είναι μηδαμινός. Ο κορωνοϊός είναι αναπνευστικός ιός, του οποίου ο πρωταρχικός τρόπος μόλυνσης είναι η πρόσβαση στην άνω ή κάτω αναπνευστική οδό μέσω σταγονιδίων ή αερολυμάτων που εισέρχονται στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια σας. Πρέπει να εισέλθει στην αναπνευστική οδό για να προκαλέσει μόλυνση και δεν μπορεί να το κάνει μέσω του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες εξηγούν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε ανοιχτούς χώρους

Κοροναϊός: Νέα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση

Χαρδαλιάς νέα μέτρα: Μάσκες σχεδόν παντού – κλείνουν τα μπουζούκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Close Icon