Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα για τα οφέλη μεσογειακής – χορτοφαγικής διατροφής

Έρευνα για τα οφέλη μεσογειακής – χορτοφαγικής διατροφής


Η μεσογειακή δίαιτα αναφέρεται συνεχώς ως μία από τις υγιεινότερες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι εφοδιασμένη με δημητριακά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και άπαχη πρωτείνη και διαθέτει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη. Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο καλή στο να διατηρεί την καρδιά σας υγιή.

Για την έρευνα, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών σχεδίασε ένα πείραμα με 100 υπέρβαρους, αλλά υγιείς, συμμετέχοντες, που είχαν μικρό ή μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας για μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μισή ομάδα ξεκίνησε μεσογειακή διατροφή, ενώ η άλλη μια χορτοφαγική διατροφή, η οποία δεν περιελάμβανε ψάρι και κρέας, αλλά δεν απέκλειε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν ομάδες. Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την πειραματική περίοδο της έρευνας, όλοι υποβάλλονταν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο δίαιτες ήταν το ίδιο καλές για την καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων, αλλά η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. Η χορτοφαγική δίαιτα οδήγησε σε μια σημαντική πτώση της κακής χοληστερόλης LDL, η οποία συνεισφέρει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σημαντικότατος παράγοντας επικινδυνότητας για εμφάνιση καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μεσογειακή δίαιτα, από την άλλη πλευρά, οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για τις ίδιες παθήσεις.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι αν ένας άνθρωπος ακολουθήσει για τρεις μήνες είτε μια τέτοιου τύπου χορτοφαγική, είτε μια μεσογειακή διατροφή, θα δει σημαντικά και ωφέλιμα αποτελέσματα στη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων επικινδυνότητας», αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας Francesco Sofi, επίκουρος καθηγητής του τμήματος της επιστήμης τροφίμων και κλινικός διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι και οι δύο τύποι δίαιτας οδήγησαν σε περιορισμένη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 1.8 κιλά, το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν λίπος.

Τα ευρήματα βέβαια δεν προκαλούν και μεγάλη έκπληξη, καθώς τα δύο διατροφικά είδη διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία. Και τα δύο περιέχουν προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά, λαχανικά και όσπρια, αν και οι χορτοφάγοι είχαν την τάση να αντισταθμίζουν το χαμένο κρέας και ψάρι με επιπλέον όσπρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, οι δύο τύποι διατροφής είναι αρκετά διαφορετικοί, ώστε να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια καθολική «καλύτερη» δίαιτα, αλλά διάφοροι τρόποι για να διατηρήσει κανείς την καρδιαγγειακή του υγεία μέσω της διατροφής. «Τώρα έχουμε δύο επιλογές αναφορικά με την πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών», λέει, κλείνοντας ο Francesco Sofi. «Είναι και οι δυο εξίσου ευεργετικές για να τις αγνοήσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon