Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα εξηγεί πως προκαλείται το φούσκωμα στην κοιλιά

Έρευνα εξηγεί πως προκαλείται το φούσκωμα στην κοιλιά


Το φούσκωμα που προκαλεί η κατανάλωση ενός γεύματος, δεν οφείλεται πάντα στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, η βασική αιτία φουσκώματος είναι το νάτριο.

Ο ερευνητής Νοέλ Μουέλερ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου, αναφέρει: «Μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου, υποχωρεί το φούσκωμα και ο μετεωρισμός, μετά τα γεύματα. Είναι μια συνήθεια που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες».


Ο Μουέλερ και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα δεδομένα παλαιότερης κλινικής δοκιμής που διεξήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση νατρίου, επιδεινώνει το φούσκωμα τόσο όσο και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν και δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο το νάτριο συντελεί στην επιδείνωση του φουσκώματος, ο Μουέλερ εικάζει ότι η κατανάλωση νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών, επιβραδύνει την πέψη και οδηγεί σε μετεωρισμό και φούσκωμα.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να μεταβάλει την σύσταση των βακτηρίων του εντέρου, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση του φουσκώματος, αναφέρει ο Μουέλερ ο οποίος τονίζει: «Η επιλογή τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως είναι όσα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, ενδεχομένως να ανακουφίσουν από το φούσκωμα».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης αναφέρουν ότι το 41% των ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες διαμαρτυρήθηκαν για αίσθημα φουσκώματος, με τους άνδρες να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο μπορεί να αυξήσει το φούσκωμα κατά 27%.

«Διαπιστώθηκε ότι και στα δύο διατροφικά μοντέλα, ελαττώνοντας το νάτριο, το φούσκωμα υποχωρεί» αναφέρει ο Μουέλερ. Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου, μειώνει το φούσκωμα και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη και άβολη κατάσταση που ταλαιπωρεί το ένα τρίτο των Αμερικανών και το 90% όσων υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνια κόπωση: Τι συνδέεται με αυτήν την ασθένεια

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Close Icon