Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υποκατάστατα ζάχαρης: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την κατανάλωση γλυκαντικών

Υποκατάστατα ζάχαρης: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την κατανάλωση γλυκαντικών

Υποκατάστατα ζάχαρης: Η μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες», σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ.


Παραλείψτε τα τεχνητά γλυκαντικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι αποτελεσματικά για την απώλεια κιλών και μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την κατανάλωση γλυκαντικών

Η μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες», σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν «αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες», ανέφερε το CBS News.

Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με συστατικά όπως η σακχαρίνη ή η σουκραλόζη ή η προσθήκη τους σε τρόφιμα «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά», δήλωσε ο ΠΟΥ μετά την ολοκλήρωση μιας συστηματικής αναθεώρησης.

Μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών που εξέτασαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ήταν η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα τεχνητά γλυκαντικά “δεν είναι ουσιαστικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους”, πρόσθεσε ο Μπράνκα.

Αυτές οι συστάσεις δεν ισχύουν για άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Αυτή η ομάδα δεν συμπεριλήφθηκε στην επανεξέταση. Δεν είναι η μόνη φορά που αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν εγείρει ανησυχίες. Πρόσφατα, η ερυθριτόλη, ένα συστατικό του γλυκαντικού της στέβιας Truvia, επισημάνθηκε λόγω πιθανών βλαβών.

Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ ανακάλυψαν πριν από μήνες ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα, διαπίστωσε επίσης ότι το υποκατάστατο ζάχαρης διευκόλυνε τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.

Η χρήση της ερυθριτόλης στο παρελθόν είχε προταθεί για τη διαχείριση της πρόσληψης ζάχαρης σε άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία. Όταν κυκλοφόρησαν τα ευρήματα της μελέτης, οι ηγέτες του κλάδου έκαναν εξαίρεση στα ευρήματα για την ερυθριτόλη.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν «σε αντίθεση με δεκαετίες επιστημονικής έρευνας που έδειχνε ότι τα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, όπως η ερυθριτόλη, είναι ασφαλή, όπως αποδεικνύεται από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές άδειες για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά, και δεν πρέπει να προεκταθούν στον γενικό πληθυσμό, όπως οι συμμετέχοντες στην παρέμβαση είχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια», δήλωσε ο Robert Rankin, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

Τι μπορεί να προσφέρει το γάλα αμυγδάλου στον οργανισμό μας;

8 πράγματα που δεν προκαλούν καρκίνο παρά τις πεποιθήσεις μας

8 tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Ιατρικές ενημερώσεις: Πώς οι προκαταλήψεις επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς;

Ιατρικές ενημερώσεις: Μελέτη αποκάλυψε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ιατρικών ενημερώσεων, όταν οι επαγγελματίες υγείας μεταφέρουν την ευθύνη για τη φροντίδα ενός ασθενούς, μπορεί να φέρει προκαταλήψεις.

Σεξισμός: Πώς επηρεάζει την πνευματική υγεία των γυναικών μακροπρόθεσμα

Σεξισμός: Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του σεξισμού και της γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες, υποδεικνύοντας ότι η διάκριση μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό αλλά συχνά παραμελημένο παράγοντα κινδύνου για την απώλεια μνήμης.

Χρόνιος πόνος: Επαναστατική θεραπεία φέρνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους

Χρόνιος πόνος: Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα γονιδιακή θεραπεία που προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Καθοδήγηση εκπαιδευόμενων: Μια καινοτομία για ασφαλέστερες ιατρικές διαδικασίες

Καθοδήγηση εκπαιδευόμενων: Η καθοδήγηση των ιατρικών εκπαιδευόμενων ακριβώς πριν από την εκτέλεση μιας κλινικής διαδικασίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Close Icon