Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.


Όλα όσα αποκαλύπτει νέα μελέτη για την καρδιά και την απειλητική της σχέση με τη δυσανεξία.  Προηγούμενες μελέτες  είχαν αποκαλύψει ότι ορισμένες τροφικές αλλεργίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά, αλλά η τροφική δυσανεξία δεν είχε συσχετιστεί με τέτοιο κίνδυνο. Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

 

Η μελέτη

Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.374 συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία με σκοπό να διευκρινιστεί αν η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 45 έως 84 ετών και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Ύστερα από μέτρηση των τροφικών δυσανεξιών και αλλεργιών των συμμετεχόντων καθώς και εργαστηριακές δοκιμές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δυσανεξία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίστηκε σημαντικά με καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Χαρακτηριστικά, κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 285 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές μάλιστα επεσήμαναν ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους στους οποίους θέτει ένα άτομο το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία συχνά συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Η βασική διαφορά τους όμως είναι ότι μια αλλεργία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, η δυσανεξία αφορά το πεπτικό σύστημα. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι οι αλλεργίες μπορεί να είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Η δυσανεξία από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία με συμπτώματα όπως:

  • Αέρια.
  • Φούσκωμα.
  • Ναυτία.
  • Διάρροια.
  • Κράμπες.
  • Δυσκοιλιότητα.

 

Μερικές από τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν δυσανεξία περιλαμβάνουν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης που περιέχουν προκαλούν συχνά δυσανεξία. Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.
  • Αλεύρι: Η γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά, είναι μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία.
  • Μακαρόνια: Τα μακαρόνια επίσης περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ζυμαρικά μα και πολλά άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

  • Σαλάμι: Με την κατανάλωση αλλαντικών υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί δυσανεξία εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν.
  • Τυρί κρέμα: Η κατανάλωση του τυριού κρέμα περιέχει επίσης λακτόζη η οποία, όπως αναφέραμε, μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία.
  • Έτοιμες σάλτσες: Οι έτοιμες σάλτσες συχνά περιέχουν συντηρητικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία

 

.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η παρουσία υγιών κυττάρων βοηθά τον καρκίνο να αντισταθεί στη θεραπεία;

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου

Τρόφιμα που βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Close Icon