Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.


Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις οφείλονται σε τροφική δυσανεξία και όχι σε τροφική αλλεργία. Μια πραγματική τροφική αλλεργία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και μικρές ποσότητες της προσβλητικής τροφής μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή. Έχουν άμεση έναρξη και τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, έμετο, καταρροή ή συμφόρηση, συριγμό, υπόταση και μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά. Ο επιπολασμός της αληθινής τροφικής αλλεργίας, δηλαδή των αντιδράσεων δυσανεξίας που προκαλούνται ανοσολογικά, είναι μόνο 2% έως 5%. Αντίθετα, η τροφική δυσανεξία συχνά επηρεάζει μόνο το πεπτικό σύστημα και προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. 

Συμπτώματα Τροφικής Δυσανεξίας

Η τροφική δυσανεξία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 15 20% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφική δυσανεξία αναφέρουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αυξημένο μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή διάρροια. Άλλα συμπτώματα όπως ημικρανία, άσθμα, έκζεμα, κακουχία μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Συνιστάται στους ασθενείς με τροφική δυσανεξία να αποφεύγουν τα διατροφικά  ερεθίσματα για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα για να προκληθεί βελτίωση των συμπτωμάτων, συνήθως 3 4 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για κατάλληλες εναλλακτικές τροφές με παρόμοιο διατροφικό προφίλ, ώστε να διατηρηθεί η διατροφική επάρκεια κατά τη διάρκεια του διατροφικού αποκλεισμού. Αυτή η περίοδος θα πρέπει να ακολουθείται από σταδιακή επανεισαγωγή των τροφίμων στην ατομική ανοχή για την αύξηση της διατροφικής ποικιλίας, τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

Οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες

Η πιο κοινή δυσανεξία παρατηρείται σε τρόφιμα όπως το κριθάρι, το γάλα, τα αυγά , τα μπιζέλια, ορισμένοι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το σιτάρι κ.λπ. Η εξαίρεση των τροφίμων που επισημαίνονται στην αναφορά για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιώσει ή να αναστρέψει τα συμπτώματα. Η υψηλότερη συχνότητα τροφικής δυσανεξίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών, αν και καμία ηλικιακή ομάδα δεν εξαιρείται.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις τροφικές ευαισθησίες μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ημέρες μετά την κατανάλωση του προσβλητικού φαγητού. Ο έλεγχος τροφίμων ανοσοσφαιρίνης G (IgG) βοηθά στον εντοπισμό τροφίμων που μπορεί να έχετε δυσανεξία και να εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η σύνδεση των αλλεργιών στα μάτια με την υγρασία του περιβάλλοντος

Πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία στην πενικιλίνη; Οι πιθανότητες είναι να κάνετε λάθος

Πώς να καταλάβετε αν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργίες, κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19

Οι τροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία συνδέονται με το παιδικό άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η διαλείπουσα νηστεία η νέα τάση στη διατροφή που αντικαθιστά τις κλασικές δίαιτες;

Διαλείπουσα νηστεία: Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική σε σχέση με τα παραδοσιακά διαιτητικά προγράμματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του βάρους.

Ποιοι παράγοντες διαφοροποιούν ανδρική και γυναικεία εκδήλωση του συνδρόμου Τουρέτ:

Σύνδρομο Τουρέτ: Παρόλο που η διαταραχή είναι σχετικά σπάνια, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά παρεξηγείται, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Είναι οι λιπώδεις μύες ο κρυφός κίνδυνος για την καρδιά ανεξάρτητα από το βάρος σώματος;

Λιπώδεις μύες: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των λιπώδους μυών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Crohn

Νόσος του Crohn: Η ασθένεια του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Παρόλο που η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη,

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

Ύπνος: Ο ύπνος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες φάσεις ή στάδια, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του οργανισμού. Οι φάσεις του ύπνου

Πόσα είδη αμνησίας υπάρχουν;

Αμνησία: Η αμνησία είναι μια διαταραχή της μνήμης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τραυματισμοί στο κεφάλι, ασθένειες, ψυχολογικές καταστάσεις ή εγκεφαλικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας,

Close Icon