Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα παυσίπονα οδηγούν στην απώλεια ακοής των γυναικών

Τα παυσίπονα οδηγούν στην απώλεια ακοής των γυναικών

Όσο πιο μακροχρόνια και πιο συχνή είναι η χρήση ορισμένων ευρέως συνταγογραφούμενων παυσίπονων, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος οι γυναίκες να μην ακούνε καλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνης) ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που παίρνουν αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και αναλγητικά φάρμακα για λιγότερο από ένα έτος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάρι Κέρχαν του Νοσοκομείου Brigham andWomen’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας 48 έως 73 ετών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα φάρμακα ΜΣΑΦ μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν.

Ο Κέρχαν εκτίμησε ότι «περίπου το 16% της απώλειας ακοής στις γυναίκες που κάνουν χρήση αναλγητικών, θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτό τον παράγοντα». Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι η συχνή χρήση αυτών των αναλγητικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας ακοής στους άνδρες.

Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια λήψης της ασπιρίνης και στην απώλεια ακοής. Είναι πάντως γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει την ακοή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα κάθε παιδιού με τη γονιδιακή έκφραση 

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Close Icon