Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα μαθηματικά βοηθούν στην κατανόηση του ανθρώπινου μικροβίου

Τα μαθηματικά βοηθούν στην κατανόηση του ανθρώπινου μικροβίου

Η κατανόηση όσο το δυνατόν περισσότερο του ανθρώπινου μικροβίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της υγείας και των ασθενειών. Η εξάπλωση των πολυπλοκότητας αποδεικνύεται δύσκολη και εδώ νέα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να βοηθήσουν.

Το ανθρώπινο μικροβιακό έντερο αναφέρεται σε ένα περίπλοκο οικοσύστημα χιλιάδων μικροβιακών ειδών και των γονιδίων τους που περιέχονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται αυτοί οι οργανισμοί και ο βαθμός στον οποίο βρίσκονται σε ισορροπία είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη γενική υγεία και σε σχέση με τις διάφορες μεταβολικές συνθήκες.

Η εξάπλωση των βασικών δεδομένων είναι σημαντική για τους τομείς της υγείας και για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, ωστόσο η διαδικασία είναι πολύπλοκη. Η εύρεση λύσεων για τη διεξαγωγή μεγάλων αναλύσεων δεδομένων και στη συνέχεια για την κατάρτιση προβλέψεων είναι σημαντική εάν η απαραίτητη έρευνα πρόκειται να προχωρήσει με ρυθμό που είναι χρήσιμος για την κοινωνία. Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie έχει δημιουργήσει ένα λεπτομερές μαθηματικό πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό της οικολογίας του ανθρώπινου μικροβίου, μέχρι το συγκεκριμένο μικροβιοκτόνο που σχετίζεται με ένα άτομο.

Για να εκτιμηθεί η πιθανή εξελικτική τροχιά ενός οργανισμού, οι βιολόγοι εκτιμούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων για να δουν ποιοι συνδυασμοί είναι πιο «κατάλληλοι». Επομένως, ένας οργανισμός που εξελίσσεται παίρνει το πιο κατάλληλο μονοπάτι, σύμφωνα με μια βιολογική θεωρία που ονομάζεται « τοπίο γυμναστικής ». Αυτή η πορεία μπορεί να διαμορφωθεί μέσω μαθηματικών τεχνικών.

Οι ερευνητές πήραν τέτοια μοντέλα και εξέτασαν αν αυτό το μοντέλο γονιδίων μπορεί να εφαρμοστεί στους μικροοργανισμούς που συνθέτουν το ανθρώπινο μικροβιοκτόνο, εστιάζοντας στο ανθρώπινο έντερο.

Συζητώντας αυτό, ο επικεφαλής ερευνητής Will Ludington εξηγεί : “Αν κατανοήσουμε τις αλληλεπιδράσεις, μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς αυτά τα πολύπλοκα συστήματα θα λειτουργήσουν σε διαφορετικά σενάρια. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα στα δίκτυα αλληλεπίδρασης λόγω του μεγάλου αριθμού γονιδίων ή ειδών. Αυτές προσθέτουν διαστάσεις στο πρόβλημα και καθιστούν δύσκολη την επίλυση”.

Για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα ελαφρώς διαφορετικό μαθηματικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των μικροβιολογικών δεδομένων, εστιάζοντας στη συλλογή των μορφών αλληλεπιδράσεων εντός ενός δεδομένου τοπίου – του γαστρεντερικού σωλήνα.


Λόγω της μεγάλης ποικιλίας ειδών που αποτελούν το ανθρώπινο μικροβιοκτόνο, οι ερευνητές ανέπτυξαν το μοντέλο τους χρησιμοποιώντας τη μύγα καρπών. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο κατέχει εναλλασσόμενα τοπία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το νέο μοντέλο περιγράφεται στο περιοδικό Journal of Mathematical Biology , με το ερευνητικό έγγραφο με τίτλο “Διαχωριστικά συστάδων και τοπία φυσικής κατάστασης του μικροβιακού μύγας Drosophila”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Close Icon