Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σαλμονέλα: Πώς να προστατευτείτε

Σαλμονέλα: Πώς να προστατευτείτε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από τη σαλμονέλα κάθε χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η σαλμονέλα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια/δηλητηρίαση.

Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ή κατεψυγμένου κρέατος, αυγών ή προϊόντων που περιέχουν αυγά.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

-Διάρροια
-Ναυτία και έμετος
-Κοιλιακό άλγος
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος και ρίγη

Πώς να προστατευθείτε από πιθανή δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό: Πριν την προετοιμασία/χειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.
Είναι σώφρον, κατά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου και άλλων πουλερικών να χρησιμοποιείται γάντια μιας χρήσης και μετά να τα πετάτε.

Ποτέ μην καταναλώνετε μη παστεριωμένο γάλα

Αποφεύγετε να τρώτε ωμά αυγά: Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να φτάσουν τους 160°C για την πρόληψη της σαλμονέλας. Οι τροφές που περιέχουν ωμά αυγά θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα βρασμένα αυγά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πλύνετε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε με νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών το συντομότερο δυνατόν

Κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε ξεχωριστούς χώρους από άλλες τροφές στο ψυγείο σας. Επίσης, προτού βάλετε νέα προϊόντα στο ψυγείο στο ράφι όπου είχατε αποθηκεύσει το ωμό κρέας, πλύνετε πρώτα το ράφι πολύ καλά.

Το μαγείρεμα ωμών τροφών ζωικής προέλευσης σε μια ορισμένη θερμοκρασία μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά της σαλμονέλας:

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρέψετε τέτοιου είδους τροφές, επειδή με αυτή τη μέθοδο δεν αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία ομοιόμορφα σε όλο το κρέας και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας. Η εσωτερική θερμοκρασία για το κρέας από στήθος κοτόπουλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 76°C και για το κρέας από το μπούτι του κοτόπουλου 82°C.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε: Να είστε πιο προσεκτικοί με το γάλα και τις τροφές που παρασκευάζονται ειδικά για έγκυες γυναίκες και βρέφη. Προσπαθήστε να δίνετε στα βρέφη μητρικό γάλα για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι εφικτό, επειδή το βρεφικό γάλα αποτρέπει τη σαλμονέλα, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Σπιτικά γεύματα: Ένα κλειδί για τη φυσική και ψυχική υγεία των εφήβων

Σπιτικά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν εκπληκτικό αλλά σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη συνολική υγεία των εφήβων: την παρουσία και τη χρήση της οικιακής κουζίνας.

Ιατρικές ενημερώσεις: Πώς οι προκαταλήψεις επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς;

Ιατρικές ενημερώσεις: Μελέτη αποκάλυψε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ιατρικών ενημερώσεων, όταν οι επαγγελματίες υγείας μεταφέρουν την ευθύνη για τη φροντίδα ενός ασθενούς, μπορεί να φέρει προκαταλήψεις.

Close Icon