Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ψάξτε στα γονίδιά σας αν είστε ιδιότροποι στο φαγητό

Ψάξτε στα γονίδιά σας αν είστε ιδιότροποι στο φαγητό

Τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για τις ιδιοτροπίες που έχουν τα παιδιά για χρόνια στο φαγητό τους.


Τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για τις ιδιοτροπίες που έχουν τα παιδιά για χρόνια στο φαγητό τους.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το UCL, το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Λιντς η ιδιοτροπία στο φαγητό περιγράφει την τάση να τρώει κανείς μια μικρή γκάμα τροφών. Αυτό μπορεί οφείλεται στην επιφυλακτικότητα, ή την απροθυμία του να δοκιμάσει νέες τροφές.

Η μελέτη, συνέκρινε τα αποτελέσματα ερευνών στις οποίες συμμετείχαν γονείς με πανομοιότυπα ή μη πανομοιότυπα δίδυμα στην Αγγλία και την Ουαλία και  διεξήχθη σε 2.402 ζεύγη διδύμων που γεννήθηκαν το 2007.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ιδιοτροπία στο φαγητό παραμένει σχετικά σταθερή από την ηλικία των 16 μηνών έως τα 13 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κορυφώνεται κάπως γύρω στην ηλικία των επτά ετών και μειώνεται ελαφρώς μετά από αυτό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ των διδύμων εξηγούσαν σε ποσοστό 60% την ιδιοτροπία στο φαγητό στην ηλικία των 16 μηνών, η οποία αυξήθηκε σε 74% και άνω, μεταξύ των ηλικιών τριών και 13 ετών.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο ρόλος του περιβάλλοντος- όπως τα είδη φαγητού που καταναλώνονταν στο σπίτι- είναι σημαντικός μόνο κατά τη νηπιακή ηλικία. Μεταξύ των ηλικιών επτά και 13 ετών, οι ατομικές εμπειρίες (π.χ. το να έχουν διαφορετικούς φίλους), εξηγούσαν περίπου το 25% της διακύμανσης των επιπέδων της ιδιοτροπίας στο φαγητό.

«Η ιδιοτροπία στο φαγητό είναι κοινή μεταξύ των παιδιών και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους για τους γονείς και τους φροντιστές, οι οποίοι συχνά κατηγορούν τους εαυτούς τους για αυτή τη συμπεριφορά. Ελπίζουμε ότι η διαπίστωσή μας ότι αυτή η ιδιοτροπία είναι σε μεγάλο βαθμό έμφυτη, μπορεί να ανακουφίσει τους γονείς» δήλωσε η Δρ. Ζεϊνέπ Νας, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το Τμήμα Συμπεριφορικής Επιστήμης & Υγείας του UCL.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τη μελέτη Gemini στην οποία συμμετείχαν 2.400 ζευγάρια διδύμων για να διερευνήσουν πώς η γενετική και το περιβάλλον επηρεάζουν την παιδική ανάπτυξη. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους όταν τα παιδιά ήταν 16 μηνών, τριών, πέντε, επτά και 13 ετών.

Για να διαχωρίσουν τις γενετικές από τις περιβαλλοντικές επιρροές, οι ερευνητές συνέκριναν ετεροζυγωτικούς διδύμους (διαφορετικούς) με πανομοιότυπους (ομοζυγωτικούς). Οι ετεροζυγωτικοί δίδυμοι έχουν κοινό περίπου το 50% των γονιδίων του, ενώ οι ομοζυγωτικοί το 100%.

Διαπίστωσαν ότι οι ετεροζυγωτικοί δίδυμοι διέφεραν πολύ στην ιδιοτροπία στο φαγητό, σε σύγκριση με τους πανομοιότυπους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ισχυρή γενετική επιρροή στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η διαφορά αυξήθηκε μεταξύ των πανομοιότυπων διδύμων καθώς μεγάλωναν, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι μοναδικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αντιπροσώπευαν περίπου το 25% στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών στις ηλικίες των επτά και των 13 ετών, εκτίμησαν οι ερευνητές. Οι κοινοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, αντιπροσώπευαν το 1/4 των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών ηλικίας 16 μηνών.

«Παρόλο που η ιδιοτροπία στο φαγητό έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα και μπορεί να επεκταθεί πέρα από την πρώιμη παιδική ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σταθερή. Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην εφηβεία, αλλά οι συνομήλικοι και οι φίλοι τους μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη διατροφή των παιδιών καθώς μπαίνουν στην εφηβεία» δήλωσε η Δρ. Άλισον Φάιλντς, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Στο μέλλον, ανέφερε η ομάδα, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μη δυτικούς πληθυσμούς όπου η διατροφική κουλτούρα, οι πρακτικές διατροφής των γονέων και η διατροφική ασφάλεια μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το μη κωδικοποιητικό DNA επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των οργάνων

Καινοτόμα εφεύρεση βελτιώνει την οδοντική ασφάλεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Όραση: Η όραση και οι καρδιολογικές παθήσεις είναι δύο σημαντικές πτυχές της υγείας μας που συχνά σχετίζονται άμεσα, καθώς ορισμένα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όρασης.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Μουσική: Μειώνει την αναστάτωση σε άτομα με άνοια

Μουσική: Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ανακουφιστικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της δυσφορίας σε άτομα με άνοια είναι η εξατομικευμένη μουσικοθεραπεία, μια πρακτική που αξιοποιεί τη δύναμη της μουσικής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

39 εβδομάδες: Είναι ο ιδανικός χρόνος τοκετού για γυναίκες με υπερτασικές διαταραχές

39 εβδομάδες: Μία πρωτοποριακή μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, αποκάλυψε ότι οι 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι η ιδανική στιγμή για τον τοκετό σε γυναίκες με υπερτασικές εγκυμοσύνες, όπως αυτές με προεκλαμψία ή χρόνια υπέρταση.

Αργή γήρανση: Οι εξελίξεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε

Αργή γήρανση: Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γεροντολόγων, εξέτασε πώς διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική και οι καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Γλυκαντικά: Ενισχύουν την επίδραση της καφεΐνης

Γλυκαντικά: Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση μεταξύ γλυκαντικών και καφεΐνης στον καφέ, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχύσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ιδιαίτερα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως «νυχτόβια».

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στους δρομείς;

Παπούτσια υψηλής απορρόφησης: Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε μια ανησυχητική τάση μεταξύ των δρομέων: ο τύπος των παπουτσιών που φοράνε μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Close Icon