Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πόσο υγιεινή είναι η ακτινοβόληση στην επεξεργασία των τροφίμων;

Πόσο υγιεινή είναι η ακτινοβόληση στην επεξεργασία των τροφίμων;

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η σταδιακή αύξηση των εφαρμογών της ακτινοβόλησης στις  ασιατικές χώρες, με μείωση του ποσοστού αυτού στις ευρωπαϊκές χώρες.


Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος συντήρησης, η όποια συνίσταται στην έκθεση των τροφίμων  στην επίδραση ακτινοβολιών ιονισμού κάτω από ελεγχόμενες και προκαθορισμένες συνθήκες. Οι ακτινοβολίες που εφαρμόζονται στα τρόφιμα χαρακτηρίζονται σαν ακτινοβολίες  ιονισμού λόγω της επίδρασης που έχουν στα μόρια των τροφίμων και είναι: οι ακτίνες γ, οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων όπως οι καθοδικές ακτίνες και ακτίνες β.  Ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης αυτών των ειδών ακτινοβολίας είναι η διεισδυτική τους ικανότητα. Οι δέσμες ηλεκτρονίων (ακτίνες β και καθοδικές ακτίνες) έχουν πολύ μικρή διεισδυτική ικανότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλες για την ακτινοβόληση μικρών αντικειμένων ή την εφαρμογή στην επιφάνεια μεγάλων αντικειμένων. Για την εφαρμογή στα τρόφιμα θα πρέπει αυτά να σχηματίζουν ένα μικρό στρώμα ή να υποβληθούν σε ακτινοβόληση από όλες τις πλευρές τους.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα από τη χρήση των ακτινοβολιών είναι τα εξής:

  • Υπάρχει μικρή η ίσως και καθόλου χρήση υψηλών θερμοκρασιών και ως εκ τούτου, ελάχιστη μεταβολή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου.
  • Τα κατεψυγμένα και τα συσκευασμένα τρόφιμα μπορούν να υποστούν επεξεργασία ως έχουν.
  • Τα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να επεξεργασθούν και να συντηρηθούν χωρίς την χρήση χημικών ουσιών.
  • Εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας.
  • Η όλη διαδικασία ακτινοβόλησης ελέγχεται αυτόματα και έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Τα μειονεκτήματα επικεντρώνονται στα κάτωθι σημεία:

  • Οι ακτινοβολίες ιονισμού αδυνατούν να καταστρέψουν τα ένζυμα που βρίσκονται στα τρόφιμα.
  • Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα τρόφιμα. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως το γάλα και το βούτυρο, αναπτύσσουν δυσάρεστες οσμές, ενώ ορισμένα φρούτα μαλακώνουν και αποχρωματίζονται.
  • Η ακτινοβόληση δεν καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς  και δεν επηρεάζει τα σπόρια. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, διότι  τα βακτηριακά σπόρια  αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την  ασφάλεια και ποιότητα στην βιομηχανία των τροφίμων.
  • Η ακτινοβόληση δεν μπορεί να καταστρέψει τις προσχηματισμένες τοξίνες από την ανάπτυξη των μικρόβιων.

 

Σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν τουλάχιστον 405.000 τόνοι τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολίες. Αυτό επίσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η σταδιακή αύξηση των εφαρμογών της ακτινοβόλησης στις  ασιατικές χώρες, με μείωση του ποσοστού αυτού στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η μείωση της ευρωπαϊκής εφαρμογής των ακτινοβολιών παρατηρήθηκε από το 1999 και μετά  όταν τέθηκαν σε ισχύ πολλή αυστηροί νόμοι για την σήμανση των ακτινοβολημένων τροφίμων. Αυτή η μείωση όμως οφείλεται και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη νεώτερων μορφών επεξεργασιών που στόχο έχουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μειώνει η μέτρια άσκηση τη γκρελίνη και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού;

Μέτρια άσκηση: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης και στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό, προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο διαχείρισης του βάρους και προώθησης υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών.

Πώς η ζέστη και η βροχή ευνοούν την ανάπτυξή της σαλμονέλας

Σαλμονέλα: Μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει φως στη σχέση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και της εμφάνισης επιδημιών από Σαλμονέλα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την εξάπλωση αυτού του επικίνδυνου παθογόνου οργανισμού.

Μπορεί η προπόνηση με αντίσταση να βοηθήσει στις σωματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης;

Προπόνηση με αντίσταση: Μια καινοτόμος μελέτη αποκάλυψε ότι η προπόνηση με αντίσταση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σωματική λειτουργία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της εγκύου;

Άτμισμα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους του άτμισματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δείχνοντας ότι έχει σημαντικούς κινδύνους τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά τους.

Η φυτική διατροφή επηρεάζει θετικά τη χοληστερόλη και την απώλεια βάρους;

Φυτική διατροφή: Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν συνεχώς τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η υιοθέτηση φυτικών διατροφών, ιδίως όσον αφορά την καρδιοαγγειακή υγεία και τη διαχείριση του βάρους.

Ο κίνδυνοι από ασυμφωνίες στις τοξικολογικές εξετάσεις

Τοξικολογικές εξετάσεις: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε σημαντικές ασυμφωνίες στις τοξικολογικές εξετάσεις των νοσοκομείων μετά από τροχαία ατυχήματα, εγείροντας ανησυχίες για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων σε κρίσιμες στιγμές.

Παρά τα συμπιεσμένα ωράρια οι εργαζόμενοι είναι πιο ξεκούραστοι, αλλά εξίσου εξαντλημένοι

Συμπιεσμένα ωράρια: Μελέτη αποκάλυψε ότι τα συμπιεσμένα εργασιακά ωράρια μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποσυνδέονται καλύτερα από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.

Η εργασία από το σπίτι προσφέρει στους νέους καλύτερο ύπνο και ευεξία;

Εργασία από το σπίτι: Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ενήλικες τείνουν να γίνονται πιο σωματικά δραστήριοι μετά την έναρξη της επαγγελματικής τους καριέρας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση της δραστηριότητας συχνά συνοδεύεται από λιγότερο ύπνο, εκτός εάν εργάζονται από το σπίτι.

Close Icon