Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πόσο υγιεινή είναι η ακτινοβόληση στην επεξεργασία των τροφίμων;

Πόσο υγιεινή είναι η ακτινοβόληση στην επεξεργασία των τροφίμων;

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η σταδιακή αύξηση των εφαρμογών της ακτινοβόλησης στις  ασιατικές χώρες, με μείωση του ποσοστού αυτού στις ευρωπαϊκές χώρες.


Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος συντήρησης, η όποια συνίσταται στην έκθεση των τροφίμων  στην επίδραση ακτινοβολιών ιονισμού κάτω από ελεγχόμενες και προκαθορισμένες συνθήκες. Οι ακτινοβολίες που εφαρμόζονται στα τρόφιμα χαρακτηρίζονται σαν ακτινοβολίες  ιονισμού λόγω της επίδρασης που έχουν στα μόρια των τροφίμων και είναι: οι ακτίνες γ, οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων όπως οι καθοδικές ακτίνες και ακτίνες β.  Ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης αυτών των ειδών ακτινοβολίας είναι η διεισδυτική τους ικανότητα. Οι δέσμες ηλεκτρονίων (ακτίνες β και καθοδικές ακτίνες) έχουν πολύ μικρή διεισδυτική ικανότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλες για την ακτινοβόληση μικρών αντικειμένων ή την εφαρμογή στην επιφάνεια μεγάλων αντικειμένων. Για την εφαρμογή στα τρόφιμα θα πρέπει αυτά να σχηματίζουν ένα μικρό στρώμα ή να υποβληθούν σε ακτινοβόληση από όλες τις πλευρές τους.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα από τη χρήση των ακτινοβολιών είναι τα εξής:

  • Υπάρχει μικρή η ίσως και καθόλου χρήση υψηλών θερμοκρασιών και ως εκ τούτου, ελάχιστη μεταβολή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου.
  • Τα κατεψυγμένα και τα συσκευασμένα τρόφιμα μπορούν να υποστούν επεξεργασία ως έχουν.
  • Τα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να επεξεργασθούν και να συντηρηθούν χωρίς την χρήση χημικών ουσιών.
  • Εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας.
  • Η όλη διαδικασία ακτινοβόλησης ελέγχεται αυτόματα και έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Τα μειονεκτήματα επικεντρώνονται στα κάτωθι σημεία:

  • Οι ακτινοβολίες ιονισμού αδυνατούν να καταστρέψουν τα ένζυμα που βρίσκονται στα τρόφιμα.
  • Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα τρόφιμα. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως το γάλα και το βούτυρο, αναπτύσσουν δυσάρεστες οσμές, ενώ ορισμένα φρούτα μαλακώνουν και αποχρωματίζονται.
  • Η ακτινοβόληση δεν καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς  και δεν επηρεάζει τα σπόρια. Αυτό αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα, διότι  τα βακτηριακά σπόρια  αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την  ασφάλεια και ποιότητα στην βιομηχανία των τροφίμων.
  • Η ακτινοβόληση δεν μπορεί να καταστρέψει τις προσχηματισμένες τοξίνες από την ανάπτυξη των μικρόβιων.

 

Σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν τουλάχιστον 405.000 τόνοι τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολίες. Αυτό επίσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η σταδιακή αύξηση των εφαρμογών της ακτινοβόλησης στις  ασιατικές χώρες, με μείωση του ποσοστού αυτού στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η μείωση της ευρωπαϊκής εφαρμογής των ακτινοβολιών παρατηρήθηκε από το 1999 και μετά  όταν τέθηκαν σε ισχύ πολλή αυστηροί νόμοι για την σήμανση των ακτινοβολημένων τροφίμων. Αυτή η μείωση όμως οφείλεται και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη νεώτερων μορφών επεξεργασιών που στόχο έχουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικά επεισόδια: Γιατί οι γυναίκες δεν ακολουθούν τη θεραπεία;

Εγκεφαλικά επεισόδια: Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε μια ανησυχητική ανισότητα στη φροντίδα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο: οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να ακολουθούν την αγωγή που τους έχει συνταγογραφηθεί.

Πάρκινσον: Μπορούν και οι νέοι άνθρωποι να διαγνωστούν με τη νόσο;

Πάρκινσον: Η νόσος του Πάρκινσον είναι κυρίως γνωστή ως μια πάθηση που πλήττει ηλικιωμένα άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 60 ετών,

Διαβήτης 3c: Ποιοι είναι αυτό το νέο είδος διαβήτη;

Διαβήτης 3c: Πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε έναν νέο τύπο διαβήτη, γνωστός ως "Διαβήτης τύπου 3c". Αν και οι διαβητικοί τύποι 1 και 2 είναι πιο γνωστοί, η ανακάλυψη του τύπου 3c

Καρκίνος μαστού: Πώς συνδέεται με το σωματικό μας βάρος;

Καρκίνος Μαστού: Η σύνδεση μεταξύ του σωματικού βάρους και του καρκίνου του μαστού έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους ή η παχυσαρκία

Παιδικός Διαβήτης: Ανακαλύφθηκε νέα προσέγγιση θεραπείας

Παιδικός Διαβήτης: Η νέα θεραπεία για τα παιδιά με διαβήτη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην ιατρική έρευνα, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και 2 στα παιδιά. Η ασθένεια αυτή επηρεάζει όλο και περισσότερα παιδιά

Ανακαλύφθηκαν οι νευρώνες που θα μας βοηθούν να θυμόμαστε καλύτερα 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές στην ανάπτυξη θεραπειών για διαταραχές μνήμης, όπως η νόσος του Alzheimer. Εξετάζοντας τους μηχανισμούς που διέπουν τη λειτουργία αυτών των νευρώνων, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν στρατηγικές για την ενίσχυση της μνήμης σε άτομα που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις.

Εμβαθύνοντας στο διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα της νευρικής ανορεξίας 

Νευρική ανορεξία: Το διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα στους ασθενείς με ΝΑ συχνά εμφανίζει μειωμένη ποικιλία και αφθονία των μικροβίων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των εντέρων και των εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης και του άγχους.

Close Icon