Οι ερευνητές έχουν επίγνωση ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αλλάξει τα τρόφιμα και να επηρεάσει τις επιλογές των τροφίμων. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι τρώνε λιγότερο ενώ βρίσκονται υπό άγχος, οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε και να αυξάνουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Όταν το άγχος εμφανίζεται, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την όρεξη και παρακινεί ένα άτομο να φάει, ειδικά τρόφιμα με λίπος, ζάχαρη ή και τα δύο. Σε συνδυασμό με την υψηλή ινσουλίνη – μία από τις ορμόνες που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποτελούν βασικό παράγοντα για τη λεγόμενη κατανάλωση πίεσης.
Τα πρότυπα κατανάλωσης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το βιολογικό φύλο ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά αντιμετώπισης του άγχους. Μια φινλανδική μελέτη, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 7.000 έφηβους, έδειξε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό, τι τα αρσενικά να τρώνε περισσότερο όταν ήταν σε στρες και είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Ο καθηγητής Herbert Herzog, επικεφαλής του εργαστηρίου διαταραχών κατανάλωσης στο Garvan Institute of Medical Research στο Darlinghurst της Αυστραλίας, πρόσφατα οδήγησε μια ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησαν μελέτη σε ποντίκια για να καταλάβουν τι ελέγχει το στρες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell Metabolism.
Ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής, ενώ οι επιστήμονες έχουν εμπλέξει την αμυγδαλή στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανακάλυψη: ένα ελεγχόμενο με ινσουλίνη μοριακό μονοπάτι στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό κέρδος βάρους.
“Η μελέτη μας έδειξε ότι όταν πιέζονταν για μια εκτεταμένη περίοδο και υπήρχαν διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα ποντίκια γινόταν παχύσαρκα πιο γρήγορα από αυτά που κατανάλωναν την ίδια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε περιβάλλον χωρίς άγχος”, λέει ο Dr. Kenny Chi Kin Ip, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube